گوناگون

چه کسی پروژه براندازی در ونزوئلا را از واشنگتن رهبری می‌کند؟

چه کسی پروژه براندازی در ونزوئلا را از واشنگتن رهبری می‌کند؟

پارسینه: سناتوری از ایالت فلوریدا که زمانی رقیب ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بود اینک عملاً نقش معمار و سخنگوی کارزار خطرناکی را بازی می‌کند که آمریکا برای به آشوب کشیدن ونزوئلا به راه انداخته است.

با مشت‌های گره‌­ کرده و صدای خشن و خش‌­دارش فریاد می­زند که دیگر زمان کنار رفتن «نیکلاس مادورو» از قدرت فرا رسیده است. می­‌گوید آمریکا هر کاری را که لازم باشد برای حفاظت از دیپلمات‌­های خود در ونزوئلا انجام خواهد داد.

اشتباه نکنید! او فرمانده کل ارتش و یا یک مقام نظامی بلندپایه نیست، بلکه یک سناتور جمهوری­‌خواه است که سه سال پیش در رقابت درون‌­حزبی برای معرفی نامزد نهایی جمهوری­خواهان در انتخابات ریاست‌­جمهوری آمریکا قافیه را به ترامپ باخت.

روزنامه نیویورک‌تایمز گزارش داده «مارکو روبیو» نماینده ایالت فلوریدا در سنای آمریکا اینک عملاً نقش معمار و سخنگوی کارزار خطرناکی که آمریکا برای به آشوب کشیدن ونزوئلا به راه انداخته است را ایفا می‌­کند.

روبیو که در زمان رقابت­های انتخاباتی درگیری­‌های لفظی شدیدی با ترامپ داشت، بعد از پیروزی ترامپ توانست خود را به او نزدیک کند و به مشاور یا بهتر است بگوییم مربی سیاسی رئیس­‌جمهور جدید بدل شود. علاوه بر این، روبیو را باید به نوعی وزیر امور خارجه دولت ترامپ در امورات مربوط به آمریکای لاتین دانست، زیرا بنا بر ادعای نشریه آمریکایی نیویورک تایمز، این سناتور جمهوری­‌خواه اکنون سیاست‌­های کاخ سفید در آمریکای لاتین را هدایت می­‌کند و دیدگاه‌هایش در مورد تحولات این منطقه را از تریبون کنگره و هر تریبون دیگری که در اختیارش باشد، به اطلاع همه می‌­رساند. شاید هیچ­کس در خارج از ونزوئلا به اندازه روبیو برای به چالش کشیدن نیکلاس مادورو مصمم نباشد.

این سناتور ۴۷ ساله اخیراً در مصاحبه­‌ای با نیویورک تایمز اظهار داشته است: «مادورو مسیر اشتباهی را انتخاب کرده که برای او به بُرد ختم نخواهد شد. در اینجا تنها بحث زمان مطرح است. تنها چیزی که ما نمی­‌دانیم این است که چقدر طول می‌­کشد تا مادورو سقوط کند و آیا این سقوط به صورت مسالمت­‌آمیز اتفاق خواهد افتاد یا اینکه با خونریزی همراه خواهد بود».

بنا بر این گزارش، روبیو از همان نخستین روز‌های ورود ترامپ به کاخ سفید، مرتب در گوش این رئیس­‌جمهور کم­‌تجربه (حداقل در مسائل سیاسی) این را زمزمه کرده که دولت مادورو یک دولت فاسد است و آمریکا باید خود عنان امور را در ونزوئلا به دست گیرد. به نوشته نیویورک تایمز، روبیو در کنار «مایک پنس» معاون ترامپ و چندین سیاستمدار دیگر، رئیس‌­جمهور آمریکا را برای پشتیبانی از رهبر مخالفان ونزوئلا -که می‌کوشد جانشین مادورو شود- تحت فشار قرار داده‌اند.

تحرکات روبیو و هم‌فکرانش آمریکا را کاملاً در متن درگیری‌­های نیکلاس مادورو و «خوان گوایدو» قرار داده است. هفته گذشته خوان گوایدو رئیس مجمع ملی ونزوئلا و رهبر مخالفان دولت مادرو، با تکیه بر حمایت­‌های دولت و کنگره آمریکا خود را رئیس­‌جمهور ونزوئلا خواند و خواستار کناره­‌گیری مادورو از قدرت شد. برخی رسانه­‌های آمریکایی از جمله وال­‌استریت ژورنال و نیویورک ­تایمز گزارش داده­‌اند که مایک پنس معاون رئیس‌­جمهور آمریکا ساعاتی قبل از اینکه گوایدو خود را رئیس­‌جمهور قانونی ونزوئلا بخواند، طی یک گفتگوی تلفنی به او اطمینان داده است که تحت حمایت کاخ سفید خواهد بود.

پس از آن­که آمریکا و چند کشور دیگر ریاست‌­جمهوری خوان گوایدو را به رسمیت شناختند، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی تحولات ونزوئلا شد تا از این طریق نظر کشور‌های بیشتری را برای حمایت از دولت خودخوانده گوایدو جلب کند. مارکو روبیو روز شنبه با انتشار پیامی در حساب توییتر خود از اقدامات وزیر خارجه کشورش برای حمایت از خوان گوایدو تشکر کرد.

البته ظاهراً روبیو به ­خوبی می­‌داند که آمریکا با دخالت در ونزوئلا وارد چه قمار خطرناکی شده است. وی در این خصوص به نیویورک تایمز گفته است: «در حال حاضر چهار سناریو را می‌توان برای ونزوئلا تصور کرد: شاید مادورو همچنان در قدرت باقی بماند؛ شاید او با یک کودتا از قدرت خلع و در ادامه یک رهبر غیرنظامی بدتر جایگزین او شود؛ شاید یک رهبر نظامی جای او را بگیرد؛ یا شاید یک شخصیت مردمی [به زعم روبیو]مانند گوایدو طلایه‌­دار تغییر در ونزوئلا شود». به گفته روبیو، تنها سناریوی چهارم منافع آمریکا را تأمین می‌کند.
منبع: خبرگزاری تسنیم

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار