گوناگون

آیا اسید معده و تنگی نفس با هم ارتباط دارند؟

آیا اسید معده و تنگی نفس با هم ارتباط دارند؟

پارسینه: افراد مبتلا به بیماری بازگشت محتویات معده به مری ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آسم یا دیگر بیماری‌های تنفسی قرار داشته باشند.

آیا اسید معده و تنگی نفس با هم ارتباط دارند؟

بازگشت اسید زمانی رخ می‌دهد که اسید معده به مری نشت می‌کند. بازگشت گاه و بیگاه اسید معده به مری به طور کلی دلیلی برای نگرانی نیست. با این وجود، الگوی مکرر بازگشت اسید ممکن است نشانه‌ای از بیماری بازگشت محتویات معده به مری (GERD) باشد که یک مشکل گوارشی مزمن است و می‌تواند به بروز عوارض پزشکی منجر شود.

گاهی اوقات، بازگشت اسید همراه با تنگی نفس رخ می‌دهد. در برخی موارد، بازگشت اسید موجب تنگی نفس می‌شود.

افراد مبتلا به بیماری بازگشت محتویات معده به مری ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آسم یا دیگر بیماری‌های تنفسی قرار داشته باشند.

در ادامه با ارتباط بین بازگشت اسید و تنگی نفس، برخی علائم بازگشت اسید، و روش‌های درمان این شرایط بیشتر آشنا می‌شویم.

چه ارتباطی بین این علائم وجود دارد؟

بازگشت اسید زمانی رخ می‌دهد که اسید معده وارد مری شده و به سمت دهان بالا می‌آید. در این شرایط، اسید می‌تواند مسیر‌های هوایی را تحریک کرده و آن‌ها را متورم سازد. این شرایط می‌تواند به مشکلات تنفسی منجر شود.

پیوند بین بیماری بازگشت محتویات معده به مری و آسم

پژوهشگران پیوندی بین بیماری بازگشت محتویات معده به مری و آسم را شناسایی کرده اند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۹ نشان داد رابطه‌ای دو طرفه بین بیماری بازگشت محتویات معده به مری و آسم وجود دارد. این به معنای آن است که افراد مبتلا به بیماری بازگشت محتویات معده به مری ممکن است احتمال بیشتری داشته باشد به آسم مبتلا باشند و افراد مبتلا به آسم ممکن است احتمال بیشتری داشته باشد بیماری بازگشت محتویات معده به مری را تجربه کنند.

در حقیقت، مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۵ نشان داد که ۸۹ درصد افراد مبتلا به آسم علائم بیماری بازگشت محتویات معده به مری را نیز تجربه می‌کنند. دلیل این شرایط ممکن است ناشی از چگونگی تعامل اسید با مسیر‌های هوایی باشد. اسید در مری سیگنال هشداری به مغز ارسال می‌کند که موجب انقباض مسیر‌های هوایی می‌شود. این شرایط نیز علائم آسم را تحریک می‌کند.

در موارد آسم مرتبط با بیماری بازگشت محتویات معده به مری، درمان علائم بیماری ممکن است به تسکین علائم آسم کمک کند.

همچنین، یک بررسی در سال ۲۰۱۶ نشان داد که آسم ممکن است موجب بیماری بازگشت محتویات معده به مری شود. طی یک حمله آسم، مسیر‌های هوایی سفت می‌شوند که موجب فشار بر مری می‌شود. این شرایط می‌تواند فشاری که موجب نشت اسید به مری شود را افزایش دهد.

گاهی اوقات، بیان این که علائم یک فرد در نتیجه آسم یا بیماری بازگشت محتویات معده به مری شکل گرفته است، دشوار است. به عنوان مثال، مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۵ نشان داد که علائم رایج بیماری بازگشت محتویات معده به مری، مانند آروغ زدن و تنگی نفس، ممکن است گاهی اوقات نشانه‌هایی از آسم باشند. مولفان این مطالعه بر اهمیت تشخیص درست و دقیق در هر مورد تاکید داشتند.

علائم دیگر بازگشت اسید

فردی که بازگشت اسید یا بیماری بازگشت محتویات معده به مری را تجربه می‌کند، احتمالا علائم دیگری مانند موارد زیر را نیز تجربه خواهد کرد:

- احساس سوزش و طعم ترشی در دهان

- سوزش سردل

- سوء هاضمه

- سینه درد

- خس خس سینه

- ناراحتی معده

- سکسکه مداوم

- نفخ

- آروغ زدن

- دشواری در بلع

- گلودرد

- بوی بد دهان

افراد مبتلا به علائم آسم مرتبط با بیماری بازگشت محتویات معده به مری ممکن است متوجه این مساله شوند که مشکلات تنفسی آن‌ها در زمان‌هایی خاص شعله‌ور می‌شوند. اغلب، این شرایط طی خواب یا پس از خوردن یک وعده غذایی بزرگ رخ می‌دهد.

عوارض

عدم درمان یا مدیریت بیماری بازگشت محتویات معده به مری می‌تواند به عوارض سلامت بسیاری منجر شود که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پوسیدگی دندان

بازگشت غذای نیمه گوارش شده و اسید به سمت دهان و در تماس بودن دندان‌ها با این اسید می‌تواند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد.

زخم‌های مری

گاهی اوقات، اسید می‌تواند پوشش داخلی مری را از بین برده و موجب بروز زخم‌هایی در این اندام شود. زخم‌های مری ممکن است موجب مشاهده خون در آب دهان یا مدفوع شود.

عوارض تنفسی

ورود تصادفی اسید معده به مسیر‌های هوایی می‌تواند بیماری‌های تنفسی مانند آسم را تشدید کرده یا به سینه پهلو منجر شود.

مشکلات گلو و صدا

مواجهه طولانی مدت با اسید معده ممکن است به گلودرد یا تغییراتی در صدای فرد منجر شود.

التهاب مری

بازگشت اسید به مری ممکن است موجب التهاب مری یا ازوفاژیت شود. این شرایط می‌تواند دردناک باشد و ممکن است به زخم شدن مری منجر شود.

تنگی مری

با گذشت زمان، التهاب مزمن مری می‌تواند به ایجاد بافت زخمی و باریک شدن مری منجر شود که این شرایط به نام تنگی مری شناخته می‌شود. فرد مبتلا به این شرایط ممکن است درد و دشواری در بلع را تجربه کند.

بیماری مری بارت

افرادی که به طور مداوم بیماری بازگشت محتویات معده به مری را تجربه می‌کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری مری بارت قرار دارند. در این شرایط بافت مری ظاهری شبیه به بافت روده کوچک به خود می‌گیرد. برخی افراد مبتلا به بیماری مری بارت ممکن است ابتلا به سرطان مری را تجربه کنند.

سرطان مری

افرادی که بیماری بازگشت محتویات معده به مری با شدت زیاد و پایدار را تجربه می‌کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مری قرار دارند.

هرچه بیماری زودتر تشخیص داده شود، درمان سرطان مری موثرتر خواهد بود.

از علائم سرطان مری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سینه درد

- سرفه مزمن

- دشواری در بلع که ممکن است از دشواری در بلع مواد جامد به مواد مایع پیشرفت کند

- کاهش وزن

- خونریزی در مری

- استخوان درد (اگر سرطان به استخوان‌ها گسترش یافته باشد)

- گرفتگی صدا

درمان

تغییرات سبک زندگی و غذایی به طور معمول نخستین اقدام درمانی برای علائم بیماری بازگشت محتویات معده به مری، مانند بازگشت اسید و تنگی نفس است. اگر این گزینه‌های درمان موثر نباشند، پزشک ممکن است دارو‌هایی را برای مدیریت علائم بیماری تجویز کند.

تغییرات سبک زندگی

برخی تغییرات سبک زندگی ممکن است علائم بیماری بازگشت محتویات معده به مری را تسکین دهند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- دستیابی و حفظ وزن سالم

- ترک سیگار

- پرهیز از دراز کشیدن طی سه یا چهار ساعت پس از خوردن یک وعده غذایی کامل

- بالاتر قرار دادن سر هنگام خواب که ممکن است به کاهش بازگشت اسید شبانه کمک کند

- خوابیدن در وضعیتی راحت که بدن را در یک راستا نگه می‌دارد

- عدم استفاده از لباس ها، کمربند یا اکسسوری‌های تنگ که بر شکم فشار وارد می‌کنند

تغییرات غذایی

از جمله تغییرات غذایی که می‌توانند به تسکین علائم بیماری بازگشت محتویات معده به مری کمک کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- شناسایی و پرهیز از محرک‌های غذایی برای بیماری بازگشت محتویات معده به مری، مانند مرکبات یا دیگر غذا‌های اسیدی

- پرهیز یا کاهش مصرف الکل

- خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر با تکرر بیشتر به جای وعده‌های غذایی بزرگ

- پرهیز از غذا خوردن نزدیک به زمان خواب

درمان‌های پزشکی

دارو‌های زیر ممکن است به سرکوب بازگشت اسید و پیشگیری از عوارض ناشی از بیماری بازگشت محتویات معده به مری کمک کنند:

- دارو‌های بدون نسخه یا تجویزی ضد اسید

- مهارکننده‌های پمپ پروتون

- مسدودکننده‌های گیرنده H۲

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بازگشت اسید و تنگی نفس گاه و بیگاه ممکن است نگران کننده نباشد. اگر فرد می‌تواند علائم را با استفاده از دارو‌های بدون نسخه تسکین دهد، به طور کلی نیازی به مراجعه به پزشک نیست.

اما اگر بازگشت اسید یا علائم بیماری بازگشت محتویات معده به مری را به طور مداوم تجربه می‌کنید باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است آزمایش‌هایی را برای تشخیص دلیل بیماری و شناسایی هرگونه عوارض احتمالی انجام دهد. پزشک ممکن است برای کمک به مدیریت علائم بیماری دارو تجویز کند.



منبع: عصرایران

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار