۸ محرک غذایی برای اسهال
پارسینه: غذاهای سرشار از چربی میتوانند محرکی برای اسهال در افرادی با معدههای حساس باشند. غذاهای سرخ شده نیز این گونه هستند.
اسهال یا مدفوع شل و آبکی نشانهای از یک ناراحتی گوارشی است. بیشتر مردم در طول سال هر از گاهی این شرایط را تجربه میکنند.
به گزارش "ایزی هلث آپشنز"، اسهال در بیشتر مواقع به واسطه فعالیت یک باکتری یا ویروس بد که بدن تلاش میکند به سرعت آن را دفع کند، شکل میگیرد. اما برخی مواد غذایی نیز میتوانند در شکل گیری اسهال نقش داشته باشند.
غذاهایی که موجب اسهال میشوند معمولا حاوی مقادیر زیاد از مواد افزودنی مصنوعی، روغن ها، ادویهها یا مواد محرک هستند. در ادامه با چند نمونه شناخته شده در این زمینه بیشتر آشنا میشویم.
غذاهای شیرین
به گزارش "ایزی هلث آپشنز"، اسهال در بیشتر مواقع به واسطه فعالیت یک باکتری یا ویروس بد که بدن تلاش میکند به سرعت آن را دفع کند، شکل میگیرد. اما برخی مواد غذایی نیز میتوانند در شکل گیری اسهال نقش داشته باشند.
غذاهایی که موجب اسهال میشوند معمولا حاوی مقادیر زیاد از مواد افزودنی مصنوعی، روغن ها، ادویهها یا مواد محرک هستند. در ادامه با چند نمونه شناخته شده در این زمینه بیشتر آشنا میشویم.
غذاهای شیرین
مصرف بیش از حد قند روشی ساده برای تحریک یک ناراحتی معده در بیشتر افراد است. قند به طور خاص با اسهال پیوند خورده است. ظاهرا، قند روده را به آزاد کردن آب و الکترولیتها وادار میکند که میتواند موجب شل شدن مدفوع شود.
زمانی که موضوع اسهال مطرح میشود، فروکتوز، نوعی قند که به طور طبیعی در میوهها وجود دارد، یکی از مقصران اصلی محسوب میشود. فروکتوز مادهای است که برای تهیه شربت ذرت با فروکتوز بالا نیز استفاده میشود و به بسیاری از غذاها و نوشیدنیها افزوده میشود. حدود ۷۵ درصد افرادی که ۴۰ تا ۸۰ گرم فروکتوز در روز مصرف میکنند، در نهایت، به اسهال مبتلا خواهند شد.
لبنیات
گوارش لاکتوز، قند موجود در شیر، برای افراد بسیاری دشوار است. این به معنای آن است که محصولات حاوی شیر اغلب محرکی برای اسهال و دیگر علائم گوارشی در این افراد هستند.
الیگوساکاریدها، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیولهای قابل تخمیر (FODMAPs)
FODMAPs گروهی از قندها هستند که گوارش آنها دشوار است. آنها در بسیاری از غذاها، از جمله برخی انواع سالم مانند پیاز، سیر، نخود، عدس، بادام هندی، مارچوبه و کنگر فرنگی وجود دارند.
گلوتن
احتمالا شنیده اید که گلوتن موجب بروز مشکلات معده در برخی افراد میشود. برخی از این افراد به یک بیماری خودایمنی جدی به نام بیماری سلیاک مبتلا هستند. اگر دارای مشکلات گوارشی مداوم هستید و تا پیش از این برای بررسی ابتلا به بیماری سلیاک آزمایش نداده اید، این کار را انجام دهید.
اما منفی بودن جواب آزمایش لزوما به این معنی نیست که میتوانید آزادانه گلوتن مصرف کنید. حساسیت به گلوتن غیر سلیاک موجب بسیاری علائم مشابه میشود و در حال حاضر روش مطمئنی برای تشخیص ابتلا به آن وجود ندارد. حذف گلوتن از رژیم غذایی میتواند روش خوبی برای بررسی این باشد که علائم بهبود مییابند یا خیر.
غذاهای سرخ شده یا چرب
غذاهای سرشار از چربی میتوانند محرکی برای اسهال در افرادی با معدههای حساس باشند. غذاهای سرخ شده نیز این گونه هستند. غذاهای چرب معمولا به درستی گوارش نمیشوند. بر همین اساس، زمانی که آنها به روده میرسند، همچنان به تجزیه نیاز دارند. برای این کار، روده بزرگ مایعی آزاد خواهد که میتواند موجب اسهال شود.
در مورد غذاهای سرخ شده، مشکلات معده میتواند از روغنهای مورد استفاده برای پخت غذا سرچشمه بگیرد. رستورانها معمولا از روغنهای گیاهی ارزان و صنعتی استفاده میکنند که برای معده و به طور کلی سلامت انسان خوب نیستند.
غذاهای تند
غذاهای تند دارای برخی فواید سلامت هستند. اما اگر مستعد ابتلا به مشکلات روده هستید، بهتر است از آنها پرهیز کنید.
احتمالا تجربه این را داشته اید که مصرف یک خوراکی بیش از حد تند موجب سوزش سردل در شما شده باشد. اما غذاهای تند میتوانند محرکی برای اسهال نیز باشند. گاهی اوقات، اسهال با سوزش رکتوم همراه است که شرایط را هرچه بیشتر آزاردهنده میکند.
شیرین کنندههای مصنوعی
شیرین کنندههای مصنوعی در افراد بسیاری موجب اسهال میشوند. شیرین کنندههای مصنوعی کم کالری از مقصران اصلی در این زمینه هستند که به واسطه کالری کم جذب آنها برای روده دشوار است و این شرایط میتواند به تولید گاز بیش از حد و اسهال منجر شود. سوربیتول، مالتیتول، زایلیتول و لاکتیتول از شیرین کنندههای مصنوعی شناخته شده هستند.
کافئین
هر فردی که قهوه مینوشد میداند که این نوشیدنی میتواند دارای یک اثر ملین باشد. برای برخی افراد این اثر ملین میتواند فراتر رفته و محرکی برای اسهال و دیگر مشکلات معده باشد. کافئین موجب تحریک عضلات بدن میشود و عضلات روده بزرگ نیز از این شرایط مستثنی نیستند. تحریک بیش از حد روده بزرگ میتواند موجب معده درد، کرامپ، و اسهال شود.
منبع:
عصر ایران
ارسال نظر