بایدها و نبایدهای رابطه جنسی بعد از سکته قلبی
پارسینه: داشتن رابطه جنسی یکی از نیازهای اساسی و مورد نیاز انسان هاست. داشتن رابطه جنسی سالم میتواند نقش مهمی در کاهش استرس و اضطراب افراد داشته باشد و عدم برآورده شدن این نیاز غریزی در انسان میتواند به اختلالات مهم روحی - روانی و حتی جسمی منجر گردد.
بعد از حمله قلبی و طی شدن روزهای پر استرس بعد از حمله قلبی و پایدار شدن شرایط، یکی از مهمترین سوالات بیماران در مورد چگونگی ادامه روابط زناشویی است. بیماران دوست دارند بدانند که در کنار دستورات لازم برای تغذیه و فعالیت بدنی بعد از سکته قلبی، وضعیت فعالیت جنسی آنها به چه صورت باید باشد. در حقیقت بسیاری از بیماران در مورد اینکه داشتن رابطه جنسی بتواند بر سلامت قلب آنها اثرگذار باشد، دچار استرس هستند.
چه زمانی برای رابطه جنسی بعد از سکته مناسب است؟
این موضوع کاملاً به وضعیت قلبی عروقی افراد بعد از حمله قلبی وابسته است و در مورد هر فردی، متفاوت از افراد دیگر است؛ لذا لازم است حتماً از پزشک خود در مورد وضعیت قلب خود و بهترین شرایط برقراری رابطه جنسی سوال کنید. با این حال یکسری توصیههای کلی در این مورد وجود دارد.
فعالیت جنسی یک نوع فعالیت بدنی متوسط محسوب میشود که میتواند ضربان قلب و فشار خون را به صورت متوسط افزایش دهد. این فعالیت بدنی از نظر شدّت، معادل با بالا رفتن از ۲ تا سه طبقه ساختمان یا راه رفتن سریع با سرعت ۵ تا ۶ کیلومتر در ساعت است؛ لذا در افرادی که از نظر قلبی ناپایدار هستند میتواند موجب بروز علایم و نشانههای بیماری قلبی گردد. به همین منظور بعد از حمله قلبی و ترخیص از بیمارستان لازم است همانند توصیههای انجام شده برای شروع ورزش، در مورد شروع رابطه جنسی هم فرد فاقد علایمی مانند درد قفسه سینه یا تنگی نفس باشد.
شروع برنامه ورزشی یا رابطه جنسی در یکی دو هفته اول بعد از حمله قلبی که قلب در دوره بازیابی و نوتوانی خود است، توصیه نمیشود و این کار میتواند به روند ترمیم قلب صدمه برساند. از سوی دیگر انجام فعالیتهای بدنی و داشتن رابطه جنسی میتواند از نظر روحی به برگشت به زندگی افراد بعد از سکته قلبی کمک نماید و موجب حفظ روحیه و اعتماد به نفس افراد شود.
به همین دلیل در افرادی که بعد از حمله قلبی شرایط پایدار قلبی دارند، توصیه میشود تا پیاده روی و ورزش سبک را از هفته سوم شروع نمایند و بهتر است رابطه جنسی در ۴ هفته اول بعد از حمله قلبی صورت نگیرد. هم چنین توصیه میشود در دو ماه اول بعد از حمله قلبی، از فعالیتهای جنسی پر حرارت و فعال که مدت زمان بیشتر از ۱۰ دقیقه طول میکشد و با مصرف انرژی بیشتری همراه است، اجتناب نمایند. بعد از دوماه و به شرط پایدار بودن و نداشتن علایم مهم قلبی، انجام فعالیت جنسی طولانی هم بلامانع است.
برخی از بیماران بعد از حمله قلبی به دلیل شدید بودن بیماری دچار علایم شدید قلبی میشوند و حتی احتمال دارد دچار نارسایی قلبی شوند. هم چنین برخی از بیماران بعد از درمان بیماری اولیه هنوز دارای عروق مسدود قلبی هستند و لازم است در هفتهها و روزهای بعدی مجدداً تحت آنژیوگرافی و عمل مجدد قرار بگیرند. در این بیماران توصیه میشود به دلیل احتمال تشدید علایم، تا زمان تایید پزشک و بهبودی کامل از انجام فعالیت جنسی جلوگیری کنند.
ناتوانی جنسی بعد از سکته قلبی
بعد از سکته قلبی و حمله حاد قلبی، بسیاری از مردان و زنان دچار بی میلی به برقراری رابطه جنسی میشوند. هم چنین برخی از مردان بعد از حمله قلبی دچار ناتوانی در نعوظ و برقراری رابطه جنسی میگردند. مطالعات علمی نشان داده اند که میزان بی میلی و ناتوانی در رابطه جنسی در خانمها بیشتر از آقایان است.
علت این امر میتواند ناشی از مصرف داروهای قلبی باشد. البته عوامل دیگری مانند ادامه مصرف سیگار و دخانیات، فشار خون بالا، دیابت قندی و شایعتر از اینها، استرس و اضطراب، افسردگی بعد از حمله قلبی و ترس از تکرار علایم و حمله قلبی هم در ناتوانی جنسی بعد از حمله قلبی دخالت دارند.
البته بسیاری از این موارد بعد از گذشتن چند روز تا هقته از حمله قلبی و با برگشتن به زندگی و فعالیتهای عادی، از بین خواهند رفت و با بدست آوردن دوباره اعتماد به نفس و اطمینان از برقراری مجدد سلامت قلب، از میزان ناتوانی جنسی هم کاسته خواهد شد.
اگر ناتوانی جنسی بعد از گذشت یکی دو ماه از حمله قلبی ادامه داشت لازم است حتماً در این مورد با پزشک خود مشورت نمایید.
اگر ناتوانی جنسی در مردان به دلیل اختلال در نعوظ باشد یکی از بهترین داروهایی که میتواند این مشکل را برطرف نماید، ویاگرا (سیلدنافیل) است. همچنین داروهای دیگر این خانواده مانند Cialis (تادالافیل) و Levitra (وردانافیل) هم مفید هستند. البته افرادی که بعد از حمله قلبی از داروهای خانواده نیترات مانند نیتروکانتین (سوستاک) و ایزو سورباید یا قرصهای نیترات زیر زبانی استفاده میکنند، نباید از این داروها استفاده نمایند.
در صورت بروز درد سینه هنگام رابطه جنسی، چه باید کرد؟
اگر در حین رابطه جنسی یا مدتی بعد از اتمام آن دچار درد قفسه سینه شدید، اولین اقدام قطع فعالیت بدنی و استراحت است. بعد از قطع فعالیت میتوانید از قرصهای زیر زبانی نیترو گلیسرین استفاده نمایید البته به شرطی که از داروهای کمک نعوظی مانند ویاگرا استفاده نکرده باشید که در این صورت نباید از زیر زبانی استفاده نمایید.
اگر بعد از ۱۰ دقیقه استراحت و به دنبال مصرف قرص زیر زبانی علایم شما بهبودی نداشت باید بلافاصله با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
ارسال نظر