گوناگون

ایران جزء معدود کشورها در شیوع سرطان معده/کاهش ۲۵ درصد سرطان‌ها با حذف سیگار و قلیان

پارسینه: معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به این که بر اساس پیش‌بینی‌ها، تا سال 2025 ، سالانه 20 میلیون نفر در جهان به سرطان مبتلا خواهند شد، ایران را جزء معدود کشورهایی دانست که سرطان معده هنوز در ‌آن شایع است.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به این که بر اساس پیش‌بینی‌ها، تا سال 2025 ، سالانه 20 میلیون نفر در جهان به سرطان مبتلا خواهند شد، ایران را جزء معدود کشورهایی دانست که سرطان معده هنوز در ‌آن شایع است.

دکتر رضا ملک‌زاده در دومین کنگره بین‌المللی سرطان دستگاه گوارش گفت: سرطان یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در سطح جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شمار می‌رود.

وی افزود: هر سال حدود 8 میلیون نفر به بیماران سرطانی جدید در دنیا اضافه می‌شود و 5.3 میلیون نفر سالانه به دلیل سرطان فوت می‌کنند. این در حالیست که 65 درصد آنها در کشورهای در حال توسعه‌اند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان این که بار اصلی سرطان در آسیا و جنوب شرق آسیا است، اظهار کرد: 25 درصد کل سرطان‌های دنیا در چین بوده و مرگ ناشی از این بیماری نیز در این کشور بیشتر است.

ملک‌زاده افزود: پیش‌بینی می‌شود تا سال 2025 سرطان افزایش یابد و 20 میلیون نفر در سال مبتلا به سرطان شوند. همچنین تخمین زده می‌شود 11 میلیون نفر سالانه بر اثر سرطان فوت کنند. بر این اساس در کشورهای در حال توسعه میزان شیوع سرطان از 59 درصد به 70 درصد می‌رسد.

وی گفت: در 140 کشور جهان سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در میان زنان بوده و در مردها نیز سرطان ریه و پروستات جزء شایع‌ترین این بیماری به شمار می‌رود.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به این که ایران جزء معدودترین کشورهاست که سرطان معده هنوز در آن شایع است، بیان کرد: طی 20 سال گذشته طبق مطالعات انجام شده، مرگ ناشی از سرطان 20 درصد کاهش یافته است که این مسأله نشانه افزایش مراقبت‌های بهداشتی و درمان سرطان در کشور است.

ملک‌زاده علت اصلی سرطان را بر اساس تحقیقات انجام شده عوامل محیطی برشمرد و اظهار کرد: هرچند که عوامل ژنتیکی در بروز سرطان نقش دارند ولی به اندازه عوامل محیطی تعیین کننده نیستند و عمده دانشمندان سرطان نیز با این مسأله موافقند.

وی با ذکر مثالی گفت: ژاپنی‌ها زمانی که به هاوایی مهاجرت کردند سرطان معده در آنها کاهش و سرطان کلون افزایش یافت. بر این اساس فقط تغییر محیط می‌تواند سرطان را به این روش تغییر دهد.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اظهار کرد: در سال 1930 سرطان معده در آمریکا مشابه ایران کنونی بود و آنها بدون این که کاری انجام دهند سرطان معده در کشورشان کاهش یافت. براساس بررسی‌های انجام شده، مهمترین عامل کاهش سرطان معده در این کشور، استفاده از یخچال، بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و بهداشت گزارش شد.

ملک‌زاده ادامه داد: سرطان ریه در همان زمان به دلیل مصرف سیگار، دخانیات و آلودگی هوا در آمریکا با رشد همراه شد؛ پس همه این عوامل نشان می‌دهد سرطان قابل پیشگیری است و 50 درصد سرطان‌ها را می‌توان پیش‌بینی و پیشگیری کرد.

وی به مهمترین عوامل خطر در ایجاد سرطان اشاره کرد و گفت: براساس تحقیقات انجام شده، در صورتی که استعمال سیگار و قلیان را حذف کنیم، 25 درصد سرطان‌ها کاهش می‌یابد.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت افزود: عفونت‌ها، رژیم غذایی نامناسب، عدم فعالیت بدنی، چاقی از جمله عوامل محیطی است که در بروز سرطان موثر بوده و همه این مسائل قابل پیشگیری،کنترل و تغییر است.

ملک‌زاده با اشاره به این که در حال حاضر با اپیدمی چاقی روبرو هستیم، اضافه کرد: شانس ابتلا به سرطان به ویژه سرطان کلون، مری و رحم با بروز چاقی افزایش می‌یابد؛ بنابراین باید به دو عامل اصلی چاقی و استعمال دخانیات در جهت کاهش بروز سرطان توجه داشت.

وی بیان کرد: برای سرطان‌هایی که درمان ندارند باید ریسک فاکتورها را شناسایی و آنها را بررسی کنیم، این مسأله نیاز به سرمایه‌گذاری دارد و دولت و سازمانهای مردم‌نهاد باید همکاری کنند. همچنین لازم است همه کشورها در کشف این ریز فاکتورها اقدامات لازم را انجام دهند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به تحقیقات انجام شده در شمال ایران در بازه زمانی 15 ساله گفت: براساس این تحقیق، تاثیر مصرف تریاک در بروز سرطان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج اثبات کرد که مصرف تریاک، سرطان‌ها به ویژه سرطان دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد.

وی با تاکید بر این که لازم است تحقیقات بیشتری در زمینه شناسایی سرطان انجام شود، گفت: مطالعات متعددی در 12 نقطه کشور در حال انجام است تا مسائل مربوط به سرطان را در کشور شناسایی کنیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: یکی از برنامه‌های مهم، پیشگیری ارزان، در دسترس و قابل استفاده از سرطان است که این مسأله مورد توجه ما قرار دارد.

ملک‌زاده به تاثیر مصرف آسپرین در کاهش سرطان اشاره کرد و افزود: براساس تحقیقاتی که در برخی کشورها همچون هلند انجام گرفت، اثبات شد آسپرین در کاهش ابتلا به سرطان دستگاه‌های گوارش بسیار موثر است و می‌تواند تا 37 درصد وضعیت بیماران مبتلا به سرطان را نیز بهبود بخشد.

وی تصریح کرد: اگر بتوانیم واقعاً اثبات کنیم در ایران نیز مصرف آسپرین در کاهش ابتلا به سرطان موثر است این موضوع در کاهش آمار سرطان به کشور کمک می‌کند، ضمن این که مصرف آسپرین از بروز سکته مغزی نیز جلوگیری می‌کند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: کاهش مصرف نمک، عدم استعمال تنباکو و اجرای برنامه‌های کنترل چاقی در پیشگیری از سرطان‌های دستگاه گوارش بسیار موثر است
منبع: خبرگزاری ایسنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار