دکتر نوشین محمدحسینی ، با بیان اینکه پرمصرف بودن داروها به معنای آن نیست که حتما پزشکان آن را غیرمنطقی تجویز میکنند، اظهار کرد: گاهی تجویزهای غیرمنطقی به اصرار بیش از حد بیماران به پزشک باز میگردد و علت آن وجود باورهای غلطی است که دارند.
محمدحسینی ادامه داد: اما اگر تجویز غیرمنطقی از سوی پزشکان رخ دهد، جلسات توجیهی برای آنها برگزار میشود.
دبیر کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو با بیان اینکه داروهای پرمصرف با داروهای پرتجویز متفاوتاند، گفت: بسیاری از داروها ممکن است فروخته بشوند، اما به همان تعداد تجویز نشوند. بسیاری از اوقات مردم ما خودسرانه اقدام به خرید و مصرف دارو میکنند.
پرتجویز بودن دارو به معنای غیرمنطقی بودن آن تجویز نیست
آیا کم مصرف کردن دارو یعنی منطقی مصرف کردن آن؟
وی اضافه کرد: همه داروهایی که فروخته میشود، حتما پرتجویز نیستند و پرتجویز بودن دارو به معنای غیرمنطقی بودن آن نیست. در مورد مصرف منطقی دارو یک مسئله مهم وجود دارد و آن این است که تعداد تجویز و تعداد مصرف به معنای منطقی یا غیرمنطقی بودن آن نیز نیست.
محمد حسینی با بیان اینکه وقتی بحث مصرف غیرمنطقی دارو مطرح میشود، برداشت مردم این است که کم مصرف کردن دارو یعنی منطقی مصرف کردن دارو گفت: به خصوص درباره داروهای دیابت و قلبی - عروقی این مشکل را داریم و چون بسیاری از بیماران دارویشان را کمتر از حدی که باید، مصرف میکنند، دچار مشکلاتی چون آسیب کبد، کلیه و ریه میشوند.
کم مصرف کردن دارو همیشه هم خوب نیست
وی ضمن تاکید بر اینکه کم مصرف کردن دارو همیشه هم خوب نیست، اظهار کرد: بسیاری اوقات که گفته میشود دارویی پر تجویز است باید علت آن را بررسی کرد.
دبیر کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو با بیان اینکه بسیار عنوان میشود که آمار مصرف دارو در ایران بیشتر از کشورهای دیگر از جمله چین است، گفت: ما باید به خاطر داشته باشیم کشور چین انواع تدابیر دیگر از جمله طب سوزنی و طب سنتی را بکار میگیرد که در نتیجه آن نیاز مردمش به مصرف دارو کمتر است پس این مقایسه صحیح نیست.
محمد حسینی با بیان اینکه وقتی میتوان گفت تجویز دارو منطقی یا غیرمنطقی است که همه عوامل و شرایط را در نظر بگیریم، گفت: گاهی تجویز یک آمپول میتواند غیرمنطقی باشد، اما تجویز 20 آمپول منطقی باشد. بنابراین روی تعداد نمیتوان قضاوت کرد. برای یک بیمار با یک موقعیت خاص ممکن است لازم باشد چندین قلم دارو مصرف کند تا به سلامتی برسد اما برای دیگری حتی یک قرص هم اضافه باشد.
وی با اشاره به اینکه منطقی یا غیرمنطقی بودن تجویز در بررسی نسخ پزشکان مشخص میشود، عنوان کرد: کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو در هر دانشگاهی متشکل از چند عضو پزشک و استاد دانشگاه است و منطقی یا غیرمنطقی بودن تجویز یک دارو را نسخه به نسخه بررسی میکنند.
منبع:
خبرگزاری ایسنا
ارسال نظر