گوناگون

آژیر خطر شیشه‌های کاخ سفید را می‌لرزاند

آژیر خطر شیشه‌های کاخ سفید را می‌لرزاند

پارسینه: وضع تحریم پتروشیمی آخرین حلقه از جنگ یا به عبارت بهتر تروریسم اقتصادی دولت ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران است. اقدامات مختلف واشنگتن برای به زانو درآوردن تهران چنان شتابزده است که گویی رئیس جمهوری آمریکا برای گریز از شکست، صبر و قرار از کف داده است.


وزارت خزانه داری دولت «دونالد ترامپ» در تازه‌ترین اقدام خود برای اعمال فشار مضاعف بر جمهوری اسلامی ایران ۳۹ شرکت پتروشیمی، عوامل فروش و زیرمجموعه‌های آن‌ها را هدف تحریم قرار داد.

خروج یکجانبه از برجام، وضع تحریم‌های شدید مالی، تحریم خرید نفت از ایران، بازرگانی، معادن و فلزات و اینک پتروشیمی‌ها نشان از شدیدترین مواجهه اقتصادی آمریکا با ایران دارد.

رهبران کاخ سفید علاوه بر قشون کشی به خاورمیانه و تهدید نظامی، پیشتر دست به تصمیماتی، چون قرار دادن سپاه پاسداران به عنوان یکی از ارکان نظامی ایران در لیست گروه‌های تروریستی خود زده اند.

ترامپ به رغم نمایش برخی نرمش‌ها در مواضع دیپلماتیک خود همچنان بر تروریستی خواندن کشور ایران اصرار دارد. وی در دیدار اخیر با رئیس جمهوری فرانسه و نیز مصاحبه با شبکه انگلیسی «آی تی وی» در جریان سفر هفته گذشته اش به لندن، جمهوری اسلامی ایران را مملکتی تروریستی خواند و مدعی شد به رغم کاهش دامنه فعالیت‌ها و ورشکستگی اقتصادی، ایران هنوز حامی تروریسم در منطقه است.

همه این‌ها در شرایطی است که ترامپ حداکثر توان خود را به کار بسته تا برای برای رسیدن به نقطه مشترکی با ایران، از گزینه‌های وساطت و میانجیگری سود جوید.

پس از دوره گردی‌های مقامات آمریکایی در اروپا و کشورهایی، چون عراق، بسیاری هدف اصلی سفر مقامات شرقی و غربی به تهران را یافتن راهی برای حل و فصل اختلافات میان دو طرف ارزیابی می‌کنند.

پیش از اعلام خبر سفر وزیر امور خارجه آلمان به تهران، ژاپنی‌ها از حضور نخست وزیر کشورشان در ایران جهت حفظ برجام و جلوگیری از تشدید تنش میان ایران و آمریکا خبر دادند.

در همین پیوند حتی برخی رسانه‌های غربی نوشتند که احتمالاً ترامپ پیشنهاداتی، چون برکناری «جان بولتون» مشاور امنیت ملی و تندروترین عضو کابینه را برای جلب نظر تهران روی میز مذاکره طلبی قرار خواهد داد.

همه نشانه‌ها از تشدید فشار‌های اقتصادی و تحریم‌های پی در پی گرفته تا تسریع روند‌های دیپلماتیک وساطت جویانه و موضع گیری‌های مکرر با موضوع ایران می‌گوید که ترامپ تعجیلی وصف ناپذیر برای به سرانجام رساندن پرونده یا در واقع مخمصه خودساخته با عنوان ایران دارد.

از این منظر، ایران همانند دوره «باراک اوباما» به نقطه عطف و کانون توجه سیاست خارجی واشنگتن تبدیل شده است و در شرایطی که ترامپ کارنامه سیاست خارجی خود را عاری از هر نقطه روشنی برای مانور دادن پیش روی رقبا می‌بیند، قصد دارد به توافقی دست یابد که بتوان بر مبنای آن ناکامی‌های دیگر را پوشش داد.

رئیس جمهوری آمریکا تحت تاثیر چهره‌های تندروی کابینه اش در پرونده ونزوئلا به بن بستی غیرقابل انکار در مجاورت مرز‌های کشورش و حیاط خلوت سابق برخورد کرده و تحولات داخلی کره شمالی هم حاکی از پنبه شدن عنقریب هر آن چیزی است که واشنگتن تاکنون در شبه جزیره رشته بود.

همه نشانه‌ها از تشدید فشار‌های اقتصادی و تحریم‌های پی در پی گرفته تا تسریع روند‌های دیپلماتیک وساطت جویانه و موضع گیری‌های مکرر با موضوع ایران می‌گوید که ترامپ تعجیلی وصف ناپذیر برای به سرانجام رساندن پرونده یا در واقع مخمصه خودساخته با عنوان ایران دارد.

شکست پروژه دوستی میان کاخ سفید و کرملین، تسلیم ناپذیری چین در جنگ تجاری، واگرایی روزافزون متحدان اروپایی بخاطر سیاست‌های قلدرمآبانه و یکجانبه گرایانه آمریکا به ویژه در عرصه‌های سیاسی، تجاری و امنیتی و برانگیختگی دولت‌های مختلف علیه آمریکا از ترکیه گرفته تا مکزیک باعث شده تا ترامپ تلاش خود را به کار گیرد تا دست کم یک پرونده با برد تبلیغاتی گسترده را به سرانجام رساند.

آخرین ضربه بر پیکر سیاست خارجی ترامپ ناکامی نزدیکترین متحد وی در اراضی اشغالی برای تشکیل کابینه بود. رخداد‌های اخیر سیاسی در تل آویو و شکست «بنیامین نتانیاهو» برای راه انداختن کابینه رژیم صهیونیستی یادآور روز‌هایی بود که ترامپ پس از انتشار بخشی از گزارش بازرس ویژه بررسی احتمال دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶، ابتدا شور و شعف خود را علنی ساخت، اما با انتشار جزییات بیشتر هیاهویی همراه با ناخرسندی شدید را بروز داد. به همین شکل، پیروزی اولیه نتانیاهو در انتخابات اخیر اسرائیل که بسیاری آن را طلیعه پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ می‌انگاشتند سبب شد تا کبک رئیس جمهوری جنجالی آمریکا در ابتدا خروس خوانده و سپس با ناکامی نتانیاهو، ترامپ خطر تک دوره‌ای شدن را بیخ گوش خود احساس کند. به خصوص اینکه چالش‌های پیش روی پروژه «معامله قرن» در اراضی اشغالی به عنوان یکی از برگ‌های برنده مدنظر ترامپ اینک بیشتر سبب نگرانی وی شده تا دلگرمی برای کارنامه سازی در سیاست خارجی.

از دید بسیاری از تحلیلگران، ترامپ با نزدیک شدن به موعد انتخابات ۲۰۲۰ روز به روز نیاز بیشتری را به مذاکره با ایران احساس می‌کند و همین بر شتابزدگی وی جهت اعمال فشار مضاعف بر تهران می‌افزاید.

البته برخی در همین زمینه دیدگاهی متفاوت را ارایه می‌دهند. از جمله روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» به تازگی به نقل از برخی مقام‌های آمریکایی گزارش داده پیشنهاد‌های ترامپ برای مذاکره با ایران جدی نیست و او قصد دارد سیاست دولت خود را جایی بین دیپلماسی و تهدید نظامی قرار دهد، بدون آنکه قصد عملی کردن هیچیک را داشته باشد.

برخی هم به نتایج نظرسنجی‌های اخیر در مورد نگاه آمریکایی‌ها به نتایج انتخابات آتی اشاره می‌کنند از جمله «سی ان ان» که به تازگی گزارش داده ۵۴ درصد مردم آمریکا تصور می‌کنند ترامپ بار دیگر به کاخ سفید راه خواهد یافت.

صرف نظر از قوت و صحت این گزارشات و تحلیل‌ها و اینکه رسانه‌های رقیب ترامپ بر مبنای چه اهداف تبلیغاتی دست به ترسیم چشم انداز کامیابی وی در رقابت‌های سیاسی پیش رو زده اند باید گفت: رقبای رئیس جمهوری آمریکا روز به روز بر مواضع تقابلی خود می‌افزایند تا جایی که اخیراً «نانسی پلوسی» رهبر دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان اظهار داشته دوست دارد ترامپ را نه فقط در جایگاه استیضاح که در زندان ببیند.

جمع بندی همه شرایط و آنچه از مواضع و سیاست‌های دولت ترامپ برمی آید بی قراری وی در گرفتن چراغ سبزی از سوی تهران است. این در حالی است که جمهوری اسلامی مواضع خود را برابر خصومت طلبی و اقدامات اعتمادگریزانه کاخ سفید مستحکم ساخته در این میان سیگنال‌های متشتت، مواضع متناقض، تشدید فشار‌ها و وساطت طلبی همراه با خصومت ورزی دولت ترامپ کار وی را برای دستیابی به اهدافش دشوارتر خواهد کرد. از این رو است که بسیاری می‌گویند نگرانی از سرنوشت مواجهه با ایران از هم اکنون آژیر خطر را برای ترامپ در کاخ سفید به صدا در آورده است.
منبع: خبرگزاری ایرنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار