نظر متفاوت بهارستان نشین ها درباره فيلترينگ فيسبوك
آرمان: در چند سال اخیر شبكههاي اجتماعي بهخصوص فيسبوك به پربينندهترين سايتهای دنيا در بسياري از كشورها تبديل شدهاند تا جایی که تعداد اعضاي فیسبوک به بيش از يك ميليارد نفر رسيده است. در این بین و در كشور ما هم فيسبوك جاي خود را باز كرده و با وجود آنكه در ايران فيلتر شده اما شايد بتوان آن را در كنار گوگل از پربينندهترين سايتهايي دانست كه كاربران ايراني از آن استفاده ميكنند به نحوي كه نمونه ايراني آن كه به مراتب شهرت و نفوذ كمتري در ايران دارد به عنوان شانزدهمین سايت پربيننده كشور شناخته ميشود.
پس از انتخابات سال۹۲ شاهد پديده جديدي بوديم و آن هم ورود دولتمردان به فيسبوك بود. چندين وزير، استاندار، معاونان وزرا و معاون اول رئيسجمهور صفحات خود را در فيسبوك ايجاد كردند و از طريق آن با مردم و خصوصا جوانان ايراني بصورت مستقيم ارتباط برقرار كردند. اين مساله به نحوي بود كه صفحه فيسبوك محمدجواد ظريف به سرعت به يكي از پرطرفدارترين صفحات اين شبكه اجتماعي تبديل شد و جاي خود را به عنوان يك منبع خبري معتبر نيز براي خبرگزاريهاي رسمي كشورمان پيدا كرد. شايد همين علتي بود براي بالاگرفتن بحثها درباره لزوم يا عدملزوم ادامه فيلترينگ فيسبوك. در كشورمان وظيفه تعيين فيلتر بودن يا نبودن سايتهاي اينترنتي بر عهده كارگروهي با عنوان كميته تعيين مصاديق جرايم رايانهاي است كه در دولت احمدينژاد مصرانه بر فيلتر ماندن اين شبكه اجتماعي تاكيد داشت. در اين كارگروه كه رياست آن به عهده دادستان كل كشور است و درباره فيلترينگ اينترنت در كشور تصميمگيري ميكند علاوه بر ۶وزير، رئيس سازمان تبليغات اسلامي، رئيس سازمان صدا و سيما، فرمانده نيروي انتظامي، يك خبره در فناوري اطلاعات و ارتباطات به انتخاب كميسيون صنايع و معادن مجلس و يك نفر از نمايندگان عضو كميسيون قضايي و حقوقي به انتخاب كميسيون قضايي عضويت دارند.
اخيرا مشاور رئيسجمهور درباره جلسهاي كه به تازگي با اعضاي دولتي كميته مصاديق جرايم رايانهاي داشته، گفته است: جلسهاي با نمايندگان اعضاي دولت در كارگروه تعيين مصاديق جرايم رايانهاي داشتهايم كه اين جلسه با هدف هماهنگي برنامهها و اهداف مدنظر دولت تشكيل شد و براي بررسي موضوع خاصي نبوده است اما فاطمه رهبر، عضو كميسيون اصل۹۰ مجلس از جلسه مشاور رئيسجمهور با نمايندگان ۶وزير عضو شوراي عالي فضاي مجازي در جهت رفع فيلتر فيسبوك خبر داده بود و با انتقاد از برگزاري اين جلسه و وجود برخي ابهامات گفته بود: «بايد ديد انگيزه و تلاش آقاي صادق براي رفع فيلتر فيسبوك چه مبنايي دارد كه اين جلسه را تشكيل داده و جداي از نوع دعوت و محتواي اين جلسه، آقاي صادق بايد به اين سوال پاسخ دهد كه آيا از طرف شخص رئيسجمهور مامور به انجام اين كار شده يا اينكه به صورت فردي تصميم به برگزاري چنين جلسهاي گرفته است؟»
عاقبت ماجراي فيلترينگ فيسبوك
در عين حالي كه به نظر ميرسد از سمت دولت تمايلي براي رفع فيلتر فيسبوك وجود دارد اما آن دسته از نمايندگان مجلس اصولگرا كه عضو كارگروه تعيينكننده اين امر هستند، رويكرد متفاوتي دارند. عضو ناظر مجلس در كارگروه تعيين مصاديق مجرمانه، با تاكيد بر اينكه مشاور رسانهاي رئيسجمهور اختياراتي مبني بر برگزاري جلساتي براي رفع فيلتر فيسبوك ندارد، گفت: اين اقدام قانوني نيست و تصميمات آن را نميتوان قابل قبول دانست.
محمدعلي اسفناني، درباره برگزاري جلسه هفته گذشته محمدرضا صادق، مشاور رسانهاي رئيسجمهور با نمايندگان ۶وزير عضو شوراي عالي فضاي مجازي براي رفع فيلتر فيسبوك، به خانه ملت گفت: ممكن است جلساتي اينچنيني برگزار شود اما موضوع قابل اهميت آن است كه خروجي چنين جلساتي وجهه قانوني ندارد. نماينده فريدن، فريدونشهر و چادگان در مجلس ادامه داد: اينكه آيا تصميمات اتخاذ شده در جلسه مذكور موجه است يا خير جاي سوال دارد زيرا به لحاظ قانوني مشاور رسانهاي رئيسجمهور نميتواند در اين زمينه وارد عمل شود. اين نماينده مجلس نهم، با بيان اينكه در صورت لزوم براي برگزاري چنين جلساتي، مجلس وارد عمل ميشود، تاكيد كرد: بطور حتم مشاور رسانهاي رئيسجمهور اختياراتي در اين زمينه ندارد و هر اقدام و تصميمگيري از سوي وي در زمينه رفع فيلتر فيسبوك تاثير قانوني ندارد.
سخنگوي كميسيون قضايي و حقوقي مجلس با بيان اينكه در كارگروه تعيين مصاديق جرايم رايانهاي از هر سه قوه بايد حضور داشته باشند، افزود: اينكه مشاور رسانهاي رئيسجمهور از سوي رئيسجمهور اقدام به برگزاري چنين جلسهاي كرده يا خير هنوز مشخص نيست ولي بدونشك وي اجازه برگزاري چنين جلساتي را ندارد. پيش از اين نيز اسفناني درباره علت فيلتر بودن فيسبوك توضيح داده بود: قانون مشخصي براي بررسي مصاديق مجرمانه در شبكه اينترنت وجود دارد كه اين قوانين مورد استناد اعضاي كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه قرار ميگيرد.
عضو كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه تصريح كرد: اينكه فيسبوك چقدر بيننده دارد چندان مورد اهميت نيست اما در اين شبكه مواردي وجود دارد كه امنيت ملي و اخلاقي كشور را مورد تهديد قرار ميدهد بنابراين فيلتر كردن اين شبكه تنها به اين دليل اتفاق افتاده اما حضور و عضويت افراد در اين شبكه مصداق جرم نيست.» حال بايد ديد كه اين كميته با توجه به تغييراتي كه در فضاي اجتماعي و سياسي كشور رخ داده در آينده چه تصميمي خواهد گرفت و عاقبت فيلترينگ فيسبوك كه تعداد قابل توجهي از كابينه دولت و برخي از نمايندگان مجلس و شايد ميليونها ايراني عضو آن باشند به كجا خواهد انجاميد.
ارسال نظر