گوناگون

گزارش دردناک المانیتور از رنج مضاعف سالمندان ایرانی

تسنیم: پایگاه اینترنتی المانیتور طی گزارشی از مشکلات اقتصادی سالمندان در ایران نوشت: سپری کردن دوران سالمندی در ایران به هیچ وجه آسان نیست و جامعه از کمبود امکانات رفاهی برای سالمندان رنج می برد.

پایگاه اینترنتی المانیتور طی گزارشی نوشت: سپری کردن دوران سالمندی در ایران به هیچ وجه آسان نیست. جامعه از کمبود امکانات رفاهی برای سالمندان رنج می برد. آنهایی که وضع مالی خوبی دارند یا دست کم نسبتا وضع معیشتی بهتری دارند، مجبور نیستند با بسیاری از موانعی که اقشار فقیر و طبقه متوسط جامعه با آن مواجه هستند، درگیر شوند.

در طول یک دهه اخیر و به خصوص 5 سال گذشته، سالمندان از برخی خدمات حمل و نقل عمومی و برخی تخفیفات محدود در زمینه تفریح و سرگرمی بهره مند شده اند، اما مشکل اصلی اینجاست که بسیاری از امکانات مورد نیاز سالمندان یا به طور کلی در ایران وجود ندارد و یا هزینه برخورداری از آن بسیار بالاست.

این گزارش افزود: در چند دهه گذشته، مکان محبوب گذران وقت برای سالمندان و به خصوص مردان، پارک های محل بودند. بسیاری از پیرمردها به پارک نزدیک محل زندگی خود رفت و آمد می کردند و ساعت ها از وقت روزانه خود را در وضعیت آب و هوایی مناسب این پارک ها سپری می کردند. امروزه تعداد پارک ها و فضای سبز به دلیل پروژه های عظیم ساخت و ساز (تجاری و مسکونی) به خصوص در شهرهای بزرگ محدود شده است.

از سوی دیگر، افزایش بی سابقه جمعیت در شهرهای بزرگ منجر به خطرناک شدن وضعیت برای اکثر سالمندان شده است. به خصوص در فصل سرد، همواره از سالمندان خواسته می شود تا به دلیل آلودگی هوا در خانه بمانند.

محمد 68 ساله، یکی از شهروندان تهرانی در این باره گفت، هوای بسیار آلوده و جمعیت زیاد وی را از رفت و آمد زیاد به پارک مثل گذشته باز می دارد. انگیزه دیگر او برای رفتن به پارک شطرنج بازی کردن با دوستان خود بود. او می گوید، میزهای شطرنج آسیب دیده و قدیمی شده اند و به جای تعمیر یا تعویض آنها را برمی دارند.

سالمندان بازنشسته دولت عموما با مشکلات مالی مواجه هستند. هرچند مستمری برای کمک به آنها در برابر تورم کمر شکن، افزایش یافته است، اما باز هم کفاف مخارج زندگی آنها را نمی دهد.

آمارهای دولتی نشان می دهد که قیمت اکثر کالاهای غذایی اساسی تقریبا هر ماه افزایش می یابد. این امر موجب می شود تا بسیاری از منتقدان به این نتیجه برسند که حقوق و پاداش آخر سال معمولی که هر سال به بازنشستگان داده می شود، به هیچ وجه برای گذران زندگی آنان کافی نیست.

بر اساس این گزارش بسیاری از سالمندانی که فرزندان آنها در خارج از کشور زندگی می کنند، مدتهاست فرزندان و نوه های خود را ندیده اند، اما به دلیل پایین بودن ارزش ریال و سخت بودن شرایط صدور ویزا برای شهروندان ایرانی به خصوص از سوی کشورهایی مانند آمریکا و کانادا، قادر به سفر به خارج از کشور برای دیدن عزیزان خود نیستند.

سعید مرتضوی، رئیس سابق سازمان تامین اجتماعی، پیشنهاد افزایش 25 درصدی بازنشستگان دولت را مطرح کرده بود. این میزان افزایش با میزان افزایش تورم که از سوی نهادهای رسمی امسال 31 درصد محاسبه شده است، همخوانی نداشت. البته در نهایت تنها 18 درصد به حقوق بازنشستگان اضافه شد.

برخی مقامات دولتی گفتند، به رغم اجرای طرح کارت بیمه طلایی که اخیرا برای برخی سالمندان به اجرا گذاشته شده است، هنوز بسیاری از سالمندان در کشور از بیمه درمانی برخوردار نیستند.

بدری، معلم 77 ساله ساکن تبریز در این باره گفت، بیمه طلایی پوشش مناسبی به مخارج بستری شدن در بیمارستان می دهد، اما مراجعات عادی به پزشک که بسیار بیش از بستری شدن در بیمارستان اتفاق می افتد، یا تحت پوشش این طرح قرار ندارند یا تنها به صورت ناقص تحت پوشش قرار گرفته اند.

ایرانی ها عموما از طریق سر زدن به سالمندان به خصوص در مناسبت های خاص، به آنها ادای احترام می کنند. در مراسم دید و بازدید نوروز، بزرگترها به جوان تر ها عیدی می دهند. اما کمبود پول و پرداخت های دقیقه نودی حقوق و پاداش از سوی دولت موجب ایجاد ترافیک، ازدحام و آلودگی در هنگام خرید اجناس و هدایا در شب عید می شود.

بسیاری از سالمندان ایرانی احترامی که شایسته آن هستند را دریافت نمی کنند. این بی احترامی خود را در قالب مشکلات مالی و بسیاری دیگر از مشکلات زندگی نشان می دهد. ناکافی بودن وسائل حمل و نقل عمومی، نبود مسیرهای حرکت ویلچیر، آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و افزایش سرسام آور هزینه درمان تنها چند نمونه از آنها هستند.

مریم 55 ساله که پدر و مادر وی سالمندان بازنشسته هستند می گوید، وقتی می بیند پدر و مادرش برای تامین مخارج زندگی با مشکل مواجه هستند، قلبش می شکند. «پدر من برای این کشور کار کرده و 35 سال از بهترین سالهای زندگی اش را به دولت خدمت کرده است. والدین من دوست دارند تفریح کنند و با دوستان و آشنایانشان رفت و آمد داشته باشند. اما در چند سال گذشته، با افزایش هزینه های درمانی و پزشکی، مهمان دعوت کردن برای آنها به کابوس تبدیل شده است. مخارج زندگی آنها را کاملا ضعیف و شکننده کرده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار