گوناگون

واکنش صادق زیباکلام به تغییر روسای دانشگاه‌ها بوسیله دولت

واکنش صادق زیباکلام به تغییر روسای دانشگاه‌ها بوسیله دولت

پارسینه: ما هم چه بخواهیم و چه نخواهیم باید به این رویه علمی تن بدهیم و عزل و نصب روسای دانشگاه‌ها و تعیین سیاست‌های دانشگاهی را باید از حوزه شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزرات علوم خارج کرده و به خود دانشگاه‌ها بسپاریم.

پیام نو: دکتر صادق زیباکلام در یادداشتی که در صفحه فیس بوکش منتشر شده است درباره رفتن فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران نوشت: در دانشگاه‌های جوامع توسعه یافته سیاست‌های دانشگاهی از جمله تعیین مسوولان و روسای ارشد دانشگاه‌ها، تماما توسط مجموعه‌های اساتید خود آن دانشگاه‌ها صورت می‌گیرد.ما هم چه بخواهیم و چه نخواهیم باید به این رویه علمی تن بدهیم و عزل و نصب روسای دانشگاه‌ها و تعیین سیاست‌های دانشگاهی را باید از حوزه شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزرات علوم خارج کرده و به خود دانشگاه‌ها بسپاریم.

دکتر صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در یادداشتی که در صفحه فیس بوکش نیز منتشر شده است، نبست به تغییر روسا و مدیریت دانشگاهها بوسیله دولت ها انتقاد کرد.

به گزارش پیام نو، زیباکلام در این باره نوشت:
«یکی از خواسته‌های عمده دانشگاهیان در دوران انقلاب و در حقیقت شاید بتوان گفت که اصلی‌ترین خواست دانشگاهیان، استقلال دانشگاه‌ها بود. بسیاری از اساتید در سال‌های قبل از انقلاب در اروپا و امریکا درس خوانده بودند و طبیعی بود که مدل و الگویی که برای مدیریت دانشگاه در ایران در ذهن داشتند، همان مدل و الگویی بود که در دانشگاه‌های کشورهای غربی با آن آشنا شده و در آن فضا درس خوانده بودند.

در الگوی مدیریتی مراکز آموزش عالی از جمله دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی در غرب و در جوامع توسعه یافته همچون ژاپن، هند، ترکیه، مالزی و غیره اساسا حکومت‌ها و دولت‌هایشان نقشی در اداره دانشگاه‌ها در این کشورها ندارند. این‌گونه نیست که با آمدن و رفتن رییس‌جمهور فرانسه یا نخست وزیران انگلستان یا هند، روسای دانشگاه‌ها در پاریس یا لندن یا بنگلور تغییر یابند.

یا به تبع تغییر دولت‌ها و پس از تغییر روسای دانشگاه‌ها، روسای دانشکده‌ها و سایر مقامات ارشد دانشگاهی تغییر پیدا کنند و طبیعی است که وقتی روسای دانشگاه‌ها و سایر مقامات علمی با آمدن و رفتن دولت‌ها تغییر پیدا نمی‌کنند، به تبع سیاست‌های آن دانشگاه‌ها هم با آمدن و رفتن دولت‌ها تغییری در کارکردشان به وجود نمی‌آید. یک دانشجوی سال اول دانشگاه هم به ما خواهد گفت که سبک و سیاقی که با آمدن و رفتن دولت‌ها، سیاست‌ها و مقامات علمی تغییر پیدا کنند، چگونه برای یک محیط علمی از جمله یک دانشگاه به مثابه سم مهلک است.

اما و با وجود سم مهلک بودن این روش برای پیشبرد علم و دانش، متاسفانه این روش در خصوص عزل و نصب مسوولان دانشگاه‌ها در ایران بعد از انقلاب روش جاری و ساری شده است. به عنوان یک قاعده کلی، وقتی دولت تغییر می‌کند روسای دانشگاه‌ها هم تغییر می‌کنند. خیلی هم مهم نیست که عملکرد رییس قبلی دانشگاه چگونه بوده است؟

البته اصولگرایانی که امروز فریاد وامصیبت‌ها برای تغییر روسای دانشگاه‌ها در دولت آقای روحانی به راه انداخته‌اند در هشت سالی که اصولگرایان مسوولان دانشگاه‌های درجه چندم کشور را هم ظرف چند هفته تغییر دادند، مهر سکوت بر لب زده بودند.

جالب است اصولگرایانی که امروز تیغ از نیام برکشیده و به دولت روحانی حمله‌ور شده‌اند که چرا این رییس دانشگاه یا آن رییس دانشگاه را دولت روحانی تغییر داده، در تمام هشت سالی که قدرت را در دست داشته‌اند به خصوص در دولت دهم و تغییرات عدیده‌یی که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم دکتر دانشجو اتفاق افتاد حتی یک بار هم اعتراض نکرده، گویی این اتفاقات دارد در کشور دیگری رخ می‌دهد.

اما عزل و نصب روسای دانشگاه‌ها به اعتبار اینکه اصولگرایان هم این روش را اعمال می‌کرده‌اند، به هیچ‌وجه قابل توجیه و دفاع نیست. تجربه کشورهای توسعه‌یافته حکایت از این دارد که حساب علم و دانش، حساب تحقیقات و حساب دانشگاه را باید از حساب‌های سیاسی و خطی و جناحی جدا کرد.

تجربه ناموفق مدیریت دانشگاهی در ایران نشان داده که راه و روش جوامع توسعه یافته برای مدیریت دانشگاه به مراتب علمی‌تر، سنجیده‌تر و با حساب و کتاب‌تر بوده است. در دانشگاه‌های جوامع توسعه یافته سیاست‌های دانشگاهی از جمله تعیین مسوولان و روسای ارشد دانشگاه‌ها، تماما توسط مجموعه‌های اساتید خود آن دانشگاه‌ها صورت می‌گیرد. ما هم چه بخواهیم و چه نخواهیم باید به این رویه علمی تن بدهیم و عزل و نصب روسای دانشگاه‌ها و تعیین سیاست‌های دانشگاهی را باید از حوزه شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزرات علوم خارج کرده و به خود دانشگاه‌ها بسپاریم.»


ارسال نظر

  • ناشناس

    توی بورکینافاسو هم با تغییر دولت تمام روسای دانشگاه عوض نمیشن!! ممکلت سیاست زده همینه دیگه

  • ناشناس

    لطفا آیین نامه غلط هیات جذب که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است را سریعتر تغییر دهید. فرازی از آیین نامه: تبصره: "تشکیل کارگروه بررسی صلاحیت علمی الزامی نیست." یعنی هیات علمی را بدون معیار علمی جذب نمایید. یعنی پسر و دختر فلانی ها باید جذب شوند که در این مدت با این آیین نامه غلط هم جذب شده اند.

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد