گوناگون

افشای نقش میلیونی «تاچر» در گروگان‌گیری در سفارت ایران در لندن

پارسینه: اسناد جدید منتشر شده وزارت کشور انگلیس پرده از نقش تاچر نخست وزیر وقت انگلیس و هزینه میلیون‌ها پوندی وی برای جلوگیری از طرح موضوع گروگان‌گیری در سفارت ایران در لندن در دادگاه در سال ۱۹۸۰برداشت.

روزنامه انگلیسی اکسپرس نوشت، اسناد تازه‌ای از وزارت کشور انگلیس منتشر شده است که نشان می‌دهد، «مارگارت تاچر» نخست وزیر انگلیس که در سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۰ در این سمت بود، بعد از گروگان‌گیری در سفارت ایران در لندن جلوی دادگاهی شدن حمله نیروهای ویژه انگلیس (ساس) را گرفته است.اکسپرس در ادامه مدعی شد، به دادگاه کشاندن این مساله می‌توانست تهدیدی برای برملا شدن اسرار نیروهای ویژه انگلیس و نظامیان این کشور باشد.

سال ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۹) اندکی بعد از دخالت نظامی آمریکا در طبس ایران، سفارت جمهوری اسلامی از سوی ۶ مرد مسلح عراقی به اشغال درآمد. این افراد خواستار خودمختاری خوزستان شده و تهدید کردند اگر خواسته‌هایشان عملی نشود،‌ دیپلمات‌های ایرانی را خواهند کشت.این افراد مسلح عراقی، ۲۶ نفر از جمله ۱۷ کارمند سفارت، ۸ مراجعه‌کننده و یک مامور نگهبان انگلیسی را به گروگان گرفته بودند.

اشغال سفارت ایران در لندن ۶ روز به طول انجامید و در نهایت با حمله نیروهای ویژه هوایی انگلیس موسوم به «ساس» و بازداشت مردان مسلح عراقی پایان یافت اما هرگز خبری از محاکمه،‌ مجازات،‌ محکومیت یا حتی اخراج آنان از انگلیس منتشر نشد.در گزارش دیلی‌اکسپرس همچنین آمده است خانم تاچر طوری عمل کرد تا این ماجرا به دادگاه کشانده نشود. اکسپرس مدعیست دلیل این مساله مخفی نگه داشتن اسرار عملیات نیروهای ویژه ساس و عدم پیگیری قانونی آنان بود.

در آن زمان ایران از دولت تاچر درخواست غرامت کرد. اکسپرس در ادامه یادآور شد این برای اولین بار بعد از ۱۹۷۸ بود که کسی می‌خواست دولت انگلیس را تحت تعقیب قضایی قرار دهد.این روزنامه انگلیسی ادامه داد، یک کارگزاری بیمه ایران در لندن در نامه‌ای خواستار پرداخت غرامت‌ تخریب سفارت شد و نوشت از آنجایی که خسارت مستقیما از سوی نیروهای ساس رسیده است، باید دولت انگلیس غرامت را پرداخت کند.

اکسپرس افزود، نامه‌ای از سوی «فرانسیس پایم» وزیر خارجه وقت انگلیس منتشر شد که خانم تاچر را مجبور به مداخله کرد. وی در این نامه نوشت ساختمان سفارت بعد از حمله ناامن شده و کسانی که در همسایگی این خانه هستند از وضعیت نامناسب آن خسته شدند.وزیر خارجه وقت انگلیس در ادامه هشدار داد،‌ اگر این ماجرا در دادگاه طرح شود، می‌تواند با درخواست ارائه شواهد مواجه شده که انگلیس ترجیح می‌دهد هیچ شواهدی از این ماجرا به داگاه ارائه نشود.

چند روز پیش از این حادثه که منجر به شهادت دو دیپلمات ایرانی به نام‌های سید عباس لواسانی و دکتر علی‌اکبر صمدزاده شد، سفارت لندن در تهران تخلیه شده بود. گروگان‌گیری سفارت تهران در لندن با حمله نیروهای ساس انگلیس به سفارتخانه، و بازداشت ۶ مرد مسلح تمام شد ولی بعد از آن خبری از محاکمه‌، مجازات‌، محکومیت و یا حتی اخراج آنان از انگلیس منتشر نشد.

منبع: خبرگزاری فارس

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار