گوناگون

ترکیه، قهرمان اقتصادی جنگ عراق

پارسینه: در حالی که عراق روز به روز با افزایش فروش نفت، سرمایه و ثروت خود را افزایش میدهد، بازار این کشور در جایی که بحران اقتصادی بازار اروپا را به شدت دچار رکود کرده است، فرصتی اساسی برای ترکیه فراهم ساخته است که این فرصت به اندازه ای طلایی است که ترکیه د صدد است عراق را جایگزین آلمان به عنوان اولین بازار صادراتی خود کند.

در حالی که عراق روز به روز با افزایش فروش نفت، سرمایه و ثروت خود را افزایش میدهد، بازار این کشور در جایی که بحران اقتصادی بازار اروپا را به شدت دچار رکود کرده است، فرصتی اساسی برای ترکیه فراهم ساخته است که این فرصت به اندازه ای طلایی است که ترکیه د صدد است عراق را جایگزین آلمان به عنوان اولین بازار صادراتی خود کند.

آنگونه که مشخص است، آمریکا جنگ عراق را برد، ایران صلح را برد، اما ترکیه بازار صادرات عراق را از آن خود کرد. در سال 2012 میزان صادرات ترکیه به عراق معادل 25 درصد یا 10.8 میلیارد دلار افزایش یافته است.

در واقع عدم مجوز ترکیه به آمریکا برای استفاده از مرزهای این کشور در حمله به عراق، بازخورد مثبت اقتصادی را برای ترکیه در پی داشت. امروز ترکیه دومین تامین کننده کالاهای وارداتی به عراق است در حالی که طی سی سال گذشته واردات کالای ترک به عراق ممنوع شده بود.

چندی پیش اردم باشکی، فرماندار مرکزی ترکیه، اعلام کرد که ترکیه قصد دارد صادرات خود را از بازار درحال رکود اروپا به سمت عراق منتقل کند و همچنین در صدد است بازار آلمان را به عنوان اولین بازار با بازار عراق جایگزین کند.

وی اعلام کرده بود: احتمالا در سال جاری عراق را جایگزین آلمان به عنوان اولین بازار صادرات محصولات ترک خواهیم کرد. در این صورت عراق به عنوان اولین بازار صادرات ترکیه خواهد شد.

آمار حاکی از آن است که در سال 2012 صادرات ترکیه به عراق برابر با 10.8 میلیارد دلار بوده است و نسبت به سال گذشته که 8.3 میلیارد دلار بوده، رشد مهم و قابل توجهی را نشان میدهد. در همین حال صادرات ترکیه به آلمان با کاهش اندکی در سال 2012 از رقم 13.95 میلیارد دلار به 13.13 میلیارد دلار رسیده است.

باشکی اعلام کرده است که: در حال حاضر در حدود 30 درصد از صادرات ترکیه روانه عراق میشود و این رقم افزایش نیز خواهد داشت. تا پیش از این اروپا مهمترین بازار هدف ترکیه بوده است و سال 2010 در حدود 60 درصد از محصولات ترکیه روانه این بازار میشد. اما اکنون ترکیه در صدد است که به بازار های صادراتی خود تنوع ببخشد.

تحلیلگران بر این باورند که ارتباط متجانسی میان عراق و ترکیه در حال شکل گیری است. اعتقاد ایشان بر این است که در عین حال که عراق از قبل فروش نفت خود در حال بدست آوردن ثروتی یکباره است، تقاضا برای کالاهای ترک سالیانه معادل 2 میلیارد دلار ظرفیت افزایش دارد.

از سویی مقامات عراقی نیز به ترکیه به عنوان اولین گزینه باری ترمیم و راه اندازی زیر ساختهای اقتصادی این کشور نگاه میکنند. سال گذشته پیمانکاران ترک برابر با 3.5 میلیارد دلار پروژه های عمرانی را در عراق به پیش برده­اند. شرکت نفتی کالیک انرژی، اکنون در حال ساخت دو واحد توربینی گار در موصل و کربلا است که ارز آن برابر با 800 میلیون دلار است.

بازار عراق برای ترکیه تنها یک بازار محدود به کالای ترک نیست بلکه محدوده ای گسترده از نفت، کالا زیر ساخت و خدمات را در بر میگیرد.

بخش مهمی از موفقیت اقتصادی ترکیه در عراق ناشی از ارتباط ابن کشور با اقلیم خودمختار کردستان عراق است. منطقه ای که به تنهایی 70 درصد از صادرات ترکیه به عراق به سمت آن سرازیر میشود. این 70 درصد شامل 1000 گونه انواع کالا و خدمات از جمله خدمات بانکی و توریسم است.

منبع: تابناک

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار