گوناگون

پور محمدی: اهل گفت‌وگو هستم حتي با مخالف

پارسینه: پور محمدی می گوید در فعالیت های تبلیغاتی و انتخاباتی جانب اخلاق و جوانمردی را فرو نخواهد گذاشت و هرچند به خاطر نوع مسئولیت‌اش به عنوان رئیس سازمان بازرسی کشور به اسناد ...

با مصطفی پور محمدی نزدیک به 2 ساعت گفت وگو کردیم اما هنوز ده‌ها سوال ما بدون پاسخ مانده است . او ساعت 10 صبح روز شنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با روزنامه قانون رسما اعلام کرد که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری است. اعلام این خبر تصور ما را نسبت به رئیس سازمان بازرسی کشور تغییر داد و لحن پرسش‌های ما را گزنده تر کرد .از او قول گرفتیم اگر رئیس جمهور شد با روزنامه نگاران رابطه متفاوت تری در پیش بگیرد .

سال‌ها فعالیت در نهادهای حساس امنیتی و قضایی از او شخصیتی محکم ، خونسرد و توداری ساخته است اما دست کم در این جلسه با حوصله و خوشرویی ظاهر شد و هیچ پرسش ما را بدون پاسخ نگذاشت حتی زمانی‌که از اودر باره حساس‌ترین مسائل سیاسی و امنیتی سوال کردیم . بخشی از سوالات ما به احوالات و زندگی شخصی او و فرزندانش مربوط می شد که البته با گشاده رویی پاسخ گفت. پرسش‌های مربوط به برنامه های انتخاباتی را راحت تر و روان تر جواب می دهد اما در پاسخگویی به پرسش های امنیتی و قضایی حساسیت بیش از اندازه ای به خرج می دهد . در سخنان او اثری از تندروی سیاسی مشاهده نمی شود .

او گفت در فعالیت های تبلیغاتی و انتخاباتی جانب اخلاق و جوانمردی را فرو نخواهد گذاشت و هرچند به خاطر نوع مسئولیت‌اش به عنوان رئیس سازمان بازرسی کشور به اسناد تخلفات احتمالی کاندیداهای رقیب دسترسی دارد اما قصد ندارد ازاین موقعیت علیه کسی استفاده کند. او البته تصریح کرد که اگر شورای نگهبان در روند رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نظری بخواهد سازمان بازرسی موظف به پاسخگویی است. پور محمدی اکنون آشکارا از گفت وگو با منتقدان ومخالفان حتی با مخالفان نظام سیاسی سخن می گوید و وجود تنوعات سیاسی و اجتماعی را فرصتی برای کشور می داند. مصاحبه متفاوت قانون با مصطفی پور محمدی در باره حقوق اقلیت‌ها ، وضعیت گزینش کارکنان دولت ، رابطه حکومت و روزنامه نگاران وآخرین پرونده های فساد مالی در کشور را پی گیریم :

بسياري معتقدند كه روزنامه قانون متعلق به شماست، حقيقت دارد؟

بايد بگويم كه من هيچ گونه رابطه تشكيلاتي، حقوق قانوني و مشاركت مادي با اين روزنامه ندارم. «قانون» روزنامه اي مستقل و داراي مدير مسئول و كادري مستقل است كه سابقه آشنايي زيادي هم با اين دوستان ندارم و سابقه آشنايي من از زمان سازمان بازرسي است . تاكيد من بر قانون گرايي باعث نزديكي من به اين روزنامه شد. شايد شايعات هم براي همين باشد.

ارزيابي شما ازمواضع وعملكرد اين روزنامه چيست؟

دوستان «قانون » در ابتدا سايت بودند و به‌صورت گاه نامه انتشاراتي داشتند و مراودات ما از آنجا شروع شد و با توجه به نياز جامعه و كشور به طرح مسائل مربوط به تنقيح قانون، اجراي قانون و نهادينه كردن فرهنگ قانون از فعاليت اين روزنامه استقبال كردم. هركسي براي گسترش فرهنگ قانون گرايي پا پيش بگذارد مورد استقبال بنده است . از اين جهت از اين فكر حمايت كردم و به دوستان تاكيد كردم صرفا به اسم قانون اكتفا نكنيد بلكه به محتواي قانونمداري ، احترام به قانون و قانونگرايي بپردازيد كه فكر ميكنم اين دوستان تا حد بسيار زيادي در تحقق اين اهداف موفق بوده‌اند. مانور خوبي روي قانون در اين مدت داشته‌ايد. در گفت و گو با كارشناسان چه در بحث تقين در حوزه مجلس، چه در حوزه اجرا و به خصوص دستگاه قضايي موفق عمل كرده ايد.

شما با وجود رسانه اي مستقل به خصوص با ديد انتقادي موافق هستيد؟

اين موضع قابل دفاعي است. هم وجود رسانه‌هاي مستقل را مي پسندم و هم از اين رسانه‌ها دفاع مي‌كنم. معتقدم روزنامه هايي كه منتسب به يك فكر ، يا سازمان و نهادي هستند و مي‌خواهند رشد داشته باشند، بايد سخنان منتقدان را هم منتشر كنند. در كل انسان‌هايي كه در مقابل نقد قرار مي‌گيرند آبديده ميشوند.

يعني شما از پذيرش روزنامه هاي مخالف صحبت ميكنيد و موافق فعاليت اين رسانه ها هستيد؟

حتما همين طور است. ايده ها ي مخالف بايد رشد بكند.

مخالف شما يا مخالف نظام؟

اشكالي ندارد اگر عده اي مخالف نظام هستند وبه نقد و بيان ايرادات بپردازند. مثلا در مورد رياست جمهوري بگويند كه مخالف اين سبك انتخابات هستيم وبايد ساختار انتخابات رياست جمهوري تغيير كند. مهم اين است كه طرفين در يك فضاي منطقي و عاقلانه به گفت‌ وگو بنشينند و عقل جمعي را بپذيرند، حتي اگر مخالف ديدگاه خودشان باشد و به رعايت آنچه بر آن توافق كرده‌اند ملتزم شوند. در اين صورت ميتوان هر نقدي را بيان كرد و تصميمي عاقلانه گرفت، مگر صحبت هايي كه فضاي خاص ميخواهند مثلا در بحث اعتقادي بايد با متخصصان آن رشته در شرايط متناسب گفت‌‌وگو كرد زيرا در جامعه نمي‌توان بعضي مسائل تخصصي را طرح كرد و مطمئنا عده اي دچار ترديد و ترس خواهند شد.

چرا اقدامي عملي در اين رابطه انجام نشده است و كلا از چه زماني فضای مطبوعات تغییر کرده است؟

بايد توجه داشت زماني كه در جامعه درگيري‌هاي مسلحانه انجام مي‌شود و در برخي نقاط كشور اقليت‌هاي قومي و قبيله‌اي را به سمت تجزيه طلبي سوق مي‌دهند، گروه هاي مخالف ورقيب به سرعت سازمان دهي پيدا مي‌كنند، ارتباطات خارجي برقرار مي‌شود، گروه هاي كودتا شكل مي‌گيرند، تفكرات ماركسيستي در قد و قواره خودشان به سمت جريان سازي و براندازي تلاش ميكنند، در اين فضا نمي توان آرام حركت كرد. رسانه هاي وابسته به سرعت شكل مي‌گيرد و در تيراژ وسيع منتشر مي‌شود حوادث اول انقلاب را ببينيد . نشريات گوناگون با اسلام، امام و انقلاب به شديد ترين شكلي برخورد ميكردند. در دوران جنگ در آن فضا نيازمند اتحاد و آرامش بوديم اما درآن فضا بازهم اين كشمكش ها ادامه داشت. جنگ تمام شد اما جريانات وابسته با خارج و جريان‌هاي مخالف داخلي اين فضا را گسترش دادند. با همه اين حرف‌ها فضاي رسانه اي بسيار رشد كرده است.

يعني چه رشدي؟

اگر كسي حق حرف زدن و انتقاد ندارد، بيكار نيست كه كار رسانه‌اي كند.كساني كه كار رسانه‌اي مي كنند ، ديدگاه متفاوت دارند كه هم حرفي براي گفتن دارند و هم مخاطباني براي مطالبشان. اين نشان مي‌دهد جامعه ما فضاي بازي براي انتقاد دارد.نقدي كه از دولت مي‌شود به همراه حمله هاي شديد طنز و حتي اهانت ها ي فراوان به مقامات حكومتي و اجرايي، نشان دهنده فضاي باز است. عده‌اي دستگاه قضا و مجلس را دست مي اندازند پس تحمل بالاست. اما انتقاداتي هم وارد بود كه در بعضي موارد تحمل كم بوده است.

سوال ما اين است كه اگردر فضاي ملتهب گذشته بستر گفت‌وگو باز بوده چرا در اين شرايط آرام اين فضا وجود ندارد؟

الان هم اين فضا وجود دارد اما انتظار اين است كه بهتر از اين باشد و فضاي گفت‌وگوي باز و آزاد را بيشتر در جامعه ايجاد كنيم. فقط جامعه بايد خود را آماده نقد كند. مثلا در جشن انقلاب در قم، رئيس مجلس كه منتخب خودشان و مورد حمايتشان بوده مورد توهين قرار گرفت و مهر را كه نماد ديني و تقدس است را به نماد منيت و پرخاشگري تبديل كردند، پس جامعه بايد نقدپذير شود و فضاي افراط و تفريط افزايش پيدا نكند.

خب چه كتاب هايي مي‌خوانيد؟

فرصت بسيار كم است . سعي دارم در وهله اول كتاب ها ي تخصصي حقوقي، فقهي و سياسي را مطالعه كنم.

در حوزه سياسي چه كتاب هايي را مي خوانيد؟

بيشتر نظريات بين المللي ، نظريات مديريت جهاني و مقالات برتر جهان را مطالعه ميكنم.

در زمينه شعر و ادبيات چطور؟

شعرهاي كلاسيك را بسيار مي‌پسندم و مطالعه مي‌كنم و اهل مطالعه كتاب ها ي ادبي هم هستم ، البته اگر فرصتش باشد.

شما فيلم آرگو را به تازگي نقد كرده بوديد آيا اهل ديدن فيلم هم هستيد؟

به فيلم علاقه دارم. معتقدم فيلم زبان تبليغ امروز دنياست و بايد اين صنعت راخوب شناخت و از آن در راستاي فرهنگ متعالي مان و دستاوردهاي بزرگ فرهنگي امروزمان بهره برد.

با اهالي سينما تا كنون جلسه اي داشته ايد؟

بله جلساتي با آنها داشته‌ام.

صفحه ا ي در فيس بوك از سوي هواداران شما به نام شما باز شده است ، آن‌را ديده ايد؟

نه نمي‌دانستم چنين صفحه اي ايجاد شده است. عده اي از جوانان براي اين كار علاقه نشان داده بودند ،به آنها گفتم شما مجاز هستيد در هر صحنه اي حرفهايتان را بزنيد. در فضاي مجازي مخالفان ما بسيار فعال هستند چرا دوستان ما فعال نباشند. البته خبر نداشتم فعال شده است.

شما و فيس بوك!؟

هر آنچه كه در دنيا در اختيار رقيب ما باشد بايد با زاويه به آن نگاه كرد. من در استفاده كردن از اين تكنولوژي ها هيچ مرزي نمي‌شناسم بايد توانمند شويم و خودمان شرايط مشابهي را توليد كنيم.

يعني در دنيا فعاليت رسانه اي داشته باشيم؟

من مخالف حضور رسانه هاي دنيا نيستم، اما بايد رسانه هاي قوي هم داشت. در اين دنيا انسان با كنار نشستن نميتواند به اهدافش برسد، اما بايد بدانيم كه در زمين ديگران نمي توان بازي كرد و برد. ما بايد زمين هاي خاص خود را نيز ايجاد كنيم و با اقتدار به زمين بقيه نيز برويم.

آيا شما با فيلترينگ موافق هستيد؟ بسياري از سايت ها فيلتر هستند و خود دولت مي‌خواهد vpn بفروشد. مقولات عام اجتماعي و فرهنگي بايد به يك توافق جمعي تبديل شود. دولت نبايد ايده هاي خود را تحميل كند. بايد مجموعه افراد نقاط مثبت و منفي را بررسي كنندو سپس تصميم نهايي را اعلام كنند، دولت هم بايد ملتزم به اجرا باشد.

ما جامعه اي با تنوع قومي و ديني داريم. ديدگاه شما در رابطه با قوميت ها چگونه است؟

قوميت‌هاي متفاوت و اديان مختلف يك مزيت براي كشور ماست. همانطور كه خداوند آن‌را يك امتياز در خلقت در نظر گرفته است. ما هم بايد به چشم مزيت به تفاوت ها نگاه كنيم زيرا تفاوت ها باعث رشد مي‌شود. اين تفاوت‌ها را قابليت تمدني ايران ميدانم. اگر اقوام ، مذاهب و سنت ها ي مختلف را در قالب يك نظام متعالي اسلامي و با تعاملي منطقي و هم افزا ايجاد كنيم ، ضمن ثبات نظام خود در جهان هم الگو سازي خواهيم كرد.

خودتان از اقليت هاي مذهبي و قومي در مناصب مدير كلي سازمان بازرسي استفاده كرده ايد؟

در سطح معاون كل اقليت هاي مذهبي داريم. فضا برا ي فعاليت اين اقليت ها وجود دارد اما به شرطي كه كليت نظام را بپذيرند و فعاليت صادقانه و خالصانه داشته باشند.

اما اقليت ها از نحوه گزينش گله دارند كه البته نوع گزينش در ايران فقط براي اقليت ها تنگ نظرانه نيست... سعي شده براي اقليت ها محدوديتي نباشد و اين مسئله در فعاليت گسترده اقليت ها حتي در محاكم مناطق خودشان كاملا مشهود است

يكي از راهكار هاي مهم مبارزه با فساد، مطبوعات آزاد است، آيا شما با اين تفكر موافق هستيد؟

حساسيت و پرسشگري در افكار عمومي جزو عوامل مهم سلامت در همه زمينه ها است. اهرم مهم مبارزه با فساد حساسيت افكار عمومي است و رسانه عامل اين اهرم است. رسانه مي تواند عامل فشار باشد .ما بايد فضاي رسانه را به آن سمتي هدايت كنيم تا فضا شفاف شود.

شنيده‌ها حاكي از آن است كه در سازمان بازرسي كل كشور پرونده‌هايي به بزرگي فساد 3 هزار ميلياردي وجود دارد. آيا اين اخبار را تاييد مي‌كنيد؟

در آن مدل وجود دارد نه در آن رقم. رقم 3 هزار ميليارد هم دقيق نيست، زيرا 2800 ميليارد ال سي جعلي باز شده است يعني كسي پول را نبرده و نخورده است اما كسي كه استحقاق اين وام را نداشته‌ آن را گرفته‌است ،حالا بايد اصل اين وام و سود آن‌را بازگرداند و نمي تواند از آن فرار كرد. دوم اينكه زماني كه كشف شد هزار و 100 ميلياردش بازگردانده شده بود و هزار و700 ميلياردش باقي مانده بود . ما پروندهاي ديگري داشتيم قبل از اينكه به شرايط بحراني برسد وجوه سريعا جاي خود بازگردانده شد و بعد فرد خاطي را بابت تخلف به دادگاه معرفي كرده‌ايم.

تمركز سازمان بازرسي كل كشور در حال حاضر بر چه مسائلي است؟

الان ما بر روي قراردادهاي معادن متمركز شده‌ايم. مثلا برنده مزايده يك معدن، 17 برابر كمتر از مبلغ پايه پيشنهادداده است و برنده شده است. آيا مي شود رقم را 17 برابر كمتر از نرخ پايه مطرح كنند. با بي توجهي، سوء استفاده‌هايي در حال انجام بود كه رقمش بسيار بيشتر از 3 هزار ميليارد بوده است. از حالا سخت برخورد كرده‌ايم و معاملات بزرگ را لغو كرده ايم اما چون در سرچشمه مانع انجام فساد مي‌شويم نيازي به رسانه‌اي كردن اخبار نيست.

با توجه به اين حقيقت كه سازمان‌هاي متعدد پرونده‌هاي تخلف در سازمان بازرسي كل كشور دارند آيا شما در رقابت‌هاي انتخاباتي عليه رقباي خود از اين اطلاعات استفاده خواهيد كرد؟

خود را مجاز نمي دانم كه از اطلاعاتي كه در سازمان بازرسي كل كشور وجود دارد در فضاي انتخاباتي استفاده كنم. ما طبق روال، پرونده ها را به دادگاه ارسال مي‌كنيم . در زمان انتخابات اگر مراجع رسمي از ما سوال كنند ما همه اطلاعات را در اختيار اين مراجع قرار خواهيم داد.

منظور از مراجع رسمي شوراي نگهبان است؟

بله طبق روال هميشگي شوراي نگهبان از ما سوال خواهد كرد و ما اطلاعات را در اختيار آنها قرار خواهيم داد.

حقوق و عيدي شما چقدر بوده‌است؟ در حد خريد پسته است يا خير؟

حقوق قضات يك نرخ مشخصي است، حدودا از 3 تا 5 ميليون تومان كه نسبت به سابقه و جايگاه اداري ، متفاوت است. حقوق ماهانه من فكر ميكنم نزديك 3 ميليون تومان است و عيدي هم كه به همه يك اندازه است، البته معمولا چون ماموريت‌ها و اضافه كاري ها ي مديران ارشد حساب نمي شود، شب عيد، عيدي به صورت پاداش سالانه پرداخت مي‌كنند.

خريد عيد انجام داده‌ايد؟ آيا شما هم پسته را تحريم كرده‌ايد؟

از آنجا كه ما كمي رفسنجاني هستيم پسته ما از قبل فراهم بوده است امروز قيمت بادام ، تخمه، نخود چي و مانند پسته رشد داشته اما چون پسته يك كالاي صادراتي كشور است و در فضاي تجاري جايگاه ويژه اي دارد از افزايش ساير كالاها بيشتر بوده است.

در خانه چند نفر هستيد؟

الان بنده هستم و همسرم و دو فرزند كوچكم ، دو دختر بزرگم ازدواج كرده اند.

تحصيلات دختران شما در چه رشته‌اي بوده است؟

يكي از دخترانم دانشجوي فوق ليسانس اقتصاد در دانشگاه شريف است و يكي ديگر از دخترانم فوق ليسانس فيزيك است.

يكي از دختران شما به تازگي عروس شده، هزينه ازدواج و مخارج جهيزيه او چه مقدار شده است؟

با توجه به اين كه داماد ما تازه مشغول به كار شده بود و شرايط مالي مساعدي نداشت و قصد خريد خانه اي 60 متري داشت، ما به جاي جهيزيه به خريد خانه كمك كرديم. مهريه نيز يك سفر حج و سه دانگ از خانه اي كه داماد در حد توان مي توانست تهيه كند را قرار داديم. اما در رابطه با هزينه عروسي ما از باشگاه دولتي استفاده كرديم و با توجه به تخفيفات گرفته شده، حدود 7 ميليون تومان هزينه كرديم.

تحصيلا ت يا اشتغال و پيشرفت دختران‌تان چقدر تحت تاثير نام و شغل شما بوده است؟

يكي از ايرادات دختران من اين است كه راه خود را رفتند. من ترجيح مي دادم كه تحصيلات حوزوي داشته باشند اما آنها راه ديگري را انتخاب كردند. دخترانم در مدرسه تيز هوشان تحصيل كردند و در دانشگاهاي شريف و تهران نيز ادامه تحصيل دادند.

شما در كارها ي خانه به همسرتان كمك مي كنيد؟ آخرين باري كه ظرف شستيد كي بود؟

همسرم به تازگي بيمار شده است. با يكي از فرزندانم ظرف ها را مي شويم، حياط خانه و جلو در كوچه را نيز خودم جارو مي كنم.

شما چهره جدي ای داريد رابطه شما با پسرتان چگونه است؟

رابطه بسيار صميمانه اي با هم داريم. باهم پينگ پنگ ،فوتبال دستي بازي مي كنيم و كشتي مي گيريم .


منبع: روزنامه قانون

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار