پارسینه گزارش می دهد؛

۲ پرده قابل‌تامل در مورد تهدیدات ترامپ علیه ایران

2 پرده قابل‌تامل در مورد تهدیدات ترامپ علیه ایران

«موشک خرمشهر 4 و البته پهپاد دوربرد غزه، دو سلاح راهبردی ایران در برخورد با طرح تهدیدات مختلف از سوی دولت ترامپ جهت بمباران ایران از مبدا پایگاه دیگو گارسیا در اقیانوس هند هستند. معادله ای که می تواند صورت حسابهای سنگینی را روی دست ترامپ و ترامپیست‌ها بگذارد.»

به گزارش پارسینه؛ دونالد ترامپ از همان نخستین ساعات پس از حضور مجددش در کاخ سفید به عنوان رئیس جمهور آمریکا، تهدیدات مختلفی را علیه ایران مطرح کرده است. در این راستا، او بارها اعلام کرده که اگر ایران به توافقی جدید با آمریکا با محوریت پرونده اتمی خود دست نیابد، با سناریوهای بدی رو به رو خواهد شد. او همچنین بارها گفته است که ترجیح می دهد با ایران به توافق برسد و مجبور به استفاده از دیگر گزینه ها(اهرم نظامی) نشود. با این همه، ترامپ به تازگی در یک گفتگوی تلفنی با رسانه ان بی سی نیوزِ آمریکا، به صراحت گفته که اگر یک توافق جدید اتمی با ایران حاصل نشود، این کشور بمباران خواهد شد.

او همچنین اضافه کرده که بمباران ایران به شیوه ای خواهد بود که پیشتر هرگز مشاهده نشده است. در این راستا، در روزهای گذشته شاهد روانه شدن تعدادی از بمب افکن های راهبردی B2 آمریکایی به پایگاه دیگو گارسیای آمریکا در اقیانوس هند بوده ایم. گزارش های مختلف از افزایش پروازهای پهپادها و هواپیماهای جاسوسی آمریکایی بر فزار آب های خلیج فارس و البته در نزدیکی سواحل ایران به طور خاص در مجاورت شهر ساحلی بوشهر نیز حکایت دارند. با این همه، در رابطه با تهدیدات ترامپ، توجه به 2 نکته ضروری است.

اول اینکه نباید از یاد ببریم که مبنای موضع گیری های ترامپ در حوزه سیاست خارجی آمریکا و مخصوصا در مواجهه با طیف رقبا و مخالفان این کشور، اتکا به دکترین "مرد دیوانه" و در پیش گرفتن سیاست های تهاجمی است. در این چهارچوب، ترامپ با طرح انواع و اقسام تهدیدات علیه دیگر کشورها و ملت ها و در عین حال، بازگذاشتن راه و مسیر مذاکره، به نوعی سعی دارد با کمترین هزینه راه را برای کسب دستاوردهای مطلوب واشینگتن و دولت خود هموار سازد. در این رابطه، تهدیدات ترامپ صرفا علیه ایران مطرح نمی شود بلکه او به شیوه ای مشابه علیه کانادا، مکزیک، اتحادیه اروپا، چین، روسیه و فلسطین نیز تهدیداتی را مطرح کرده است.

او در قبال این دسته از کشورها نیز به این موضوع اشاره کرده که اگر به معادلات مطلوب آمریکا تن ندهند، با سناریوهای بدی رو به رو خواهند شد. اساسا به همین دلیل است که می بینیم ترامپ از یک سو تهدیدات جداکثری را علیه ایران مطرح می کند و از سوی دیگر، استیون ویتکاف نماینده ویژه دولت او در مسائل خاورمیانه از ضرورت تعامل با ایران و دستیابی به یک توافق با این کشور از طرق دیپلماتیک حرف می زند و به صورت ضمنی گزینه نظامی را کمرنگ می کند. از این رو، تهدیدات ترامپ علیه ایران بایستی در منظومه ایدئولوژی ترامپیسم در حوزه سیاست خارجی آمریکا ادراک شود.

نکته دوم اینکه ماجراجویی احتمالی آمریکا علیه ایران به هیچ عنوان بی‌پاسخ نخواهند ماند. به طور خاص تجمیع جنگنده ها و بمب افکن های راهبردی آمریکا در پایگاه دیگو گارسیا موجب شده تا برخی این گزاره را مطرح کنند که ایران تسلیحات لازم برای حمله به این پایگاه راهبردی در اقیانوس هند را در اختیار ندارد.

این در حالی است که این گزاره از دو منظر رد شده است. اول اینکه ایران از موشک های بالستیک میان برد خرمشهر 4 سود می برد که کلاهکی به وزن 1500 کیلوگرم دارند و اگر از ظرفیت حداکثری خود بهره ببرند، بردی بالغ بر 4 هزار کیلومتر خواهند داشت. ایران اعلام کرده که برد این موشک ها 2 هزار کیلومتر است اما کاملا واضح است توانایی رسیدن به مسافت های به مراتب دورتر را هم دارند. نکته قابل تامل اینکه موشک خرمشهر 4، 80 پرتابه به وزن 18 کیلوگرم را حمل می کند و این یعنی می توان با یک موشک به 80 هدف به صورت جداگانه حمله کرد.

این در حالی است که ایران برای حمله به پایگاه دیگو گارسیا به این تعداد پرتابه و موشک نیازی ندارد و با تعداد موشک به مراتب کمتر نیز می تواند بحران های جدی را برای آمریکایی ها رقم بزند. نکته قابل تامل اینکه سرعت موشک خرمشهر 4 در زمان برخورد به هدف حدودا 16 ماخ است که عملا رهگیری آن توسط سامانه های پدافندی را نیز غیرممکن می کند. در عین حال، ایران از وجود پهپادی راهبردی نظیر غزه نیز سود می برد که فاصله دو بال آن 22 متر است و وزنی 3 تنی دارد و می تواند تا 800 کیلوگرم بمب حمل کند و البته که تا 7 هزار کیلومتر نیز بُرد دارد.

این پهپاد نیز به خوبی می تواند برای پایگاه دیگو گارسیا تهدیدات جدی را ایجاد کند. ورای همه اینها، به اذعان مقام های غربی و اندیشکده های آن ها، ایران از تسلیحاتی برخوردار است که هنوز شناخت دقیقی در مورد آن ها وجود ندارد و این مسائل سبب می شوند که ماجراجویی ترامپ و ترامپیست ها علیه ایران برایشان بسیار خطرناک باشد.

در عین حال، از یاد نبریم که آمریکایی ها درمحیط پیرامونی ایران 10 پایگاه نظامی دارند که این پایگاه ها میزبان بیش از 50 هزار نظامی آمریکایی هستند و تمامی این پایگاه ها نیز در تیررس تسلیحات پیشرفته ایرانی قرار دارند. معادله ای که بیش از پیش هزینه های ماجراجویی علیه ایران را برای دولت ترامپ بالا می‌برد. برای تاجری نظیر ترامپ که اکنون رئیس جمهور آمریکا شده، حساب و کتاب منطقی حکم می کند که قمار از پیش باخته انجام ندهد. قماری که می تواند در همین آغاز به کار دولتش، کل سرمایه سیاسی وی را بر باد دهد. 

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار