گوناگون

یک روایت: نیكوترین خلق‌و‌خوي زنان، زشت‌ترین اخلاق مردان است

image

تفاوت اخلاقي مردان و زنان

حضرت علی(ع) فرمودند:برخي از نیكوترین خلق و خوي زنان مانند تكبر، ترس و بخل، زشت ترین اخلاق مردان است. پس زني كه متكبر باشد، بیگانه را به حریم خود راه نمي دهد و زن بخیل، اموال خود و شوهرش را حفظ مي كند و چون ترسو باشد، از هر چیزي كه به آبروي او زیان رساند، فاصله مي گیرد.

* حكمت (231) تعریف عدل و احسان
امیرالمومنین (ع) در تفسیر آیه 90 سوره نحل 'ان الله یامر بالعدل و الاحسان، خدا به عدل و احسان فرمان مي دهد'، فرمودند: عدل، همان انصاف، و احسان، همان بخشش است.

* حكمت (232) ره آورد انفاق
كسی كه با دست كوتاه ببخشد، از دستي بلند پاداش گیرد.
سید رضی، جمع آوری كننده سخنان حضرت امیر مي گوید: معني سخن این است كه آنچه انسان از اموال خود در راه خیر و نیكي انفاق مي كند، هر چند كم باشد، خداوند پاداش او را بسیار مي دهد و منظور از 'دو دست' در اینجا دو نعمت است كه امام (ع) بین نعمت پروردگار و نعمت از ناحیه انسان را با كوتاهي و بلندي فرق گذاشته است كه نعمت و بخشش از ناحیه بنده را كوتاه، و از ناحیه خداوند را بلند قرار داده است، بدان جهت كه نعمت خدا همیشگي و چند برابر نعمت مخلوق است. چرا كه نعمت خداوند اصل و اساس تمام نعمت ها است. بنابراین تمام نعمت ها به نعمت هاي خدا باز مي گردد، و از آن سرچشمه مي گیرد).

* حكمت (233) پرهیز از آغاز گري در مبارزه
حضرت علی (ع) به فرزندش امام مجتبي (ع) فرمودند: كسي را به پیكار دعوت نكن، اما اگر تو را دعوت به نبرد خواندند، بپذیر. زیرا آغازگر پیكار، تجاوزكار شكست خورده است.

* حكمت (235) نشانه خردمندي
به امام (ع) گفتند، عاقل را به ما بشناسان. آن حضرت در پاسخ فرمودند: خردمند آن است كه هر چیزي را در جاي خود مي نهد.
گفتند پس جاهل را تعریف كن و امام (ع) فرمودند: با معرفي خردمند، جاهل را نیز شناساندم. (یعني جاهل كسي است كه هر چیزي را در جاي خود نمي گذارد. بنابراین با ترك معرفي مجدد، جاهل را شناساند).

* حكمت (236) زشتي دنیاي حرام
به خدا سوگند! این دنیاي شما كه به انواع حرام آلوده است، در دیده من از استخوان خوكي كه در دست بیماري جذامي باشد، پست تر است!

* حكمت (237) اقسام عبادت
گروهي خدا را به امید بخشش پرستش كردند كه این پرستش بازرگانان است و گروهي او را از روي ترس عبادت كردند كه این عبادت بردگان است و گروهي خدا را از روي سپاسگذاري پرستیندند و این پرستش آزادگان است.

* حكمت (239) زشتي سستي و سخن چیني
كسی كه تن به سستي دهد، حقوق را پایمال كند و هر كسی سخن چین را پیروي كند، دوستي را به نابودي كشاند.

* حكمت (240) غصب و ویراني
سنگ غصبي در بناي ساختمان، مایه ویران شدن آن است.


سید رضی می گوید: این سخن از رسول خدا (ص) نقل شده است و اینكه سخن پیامبر (ص) و علي (ع) شبیه یكدیگرند، جاي شگفتي نیست. براي اینكه هر دو از یك جا سرچشمه گرفته و در دو ظرف ریخته شده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار