"پیشفروش کاغذ با ورود به گمرک آغاز می شود"
پارسینه: کاغذهایی که خریدهایم، هنوز به کشور وارد نشده است، طبیعتاً از زمان ثبت سفارش کالا تا بارگیری و حمل حدود 45 روز میکشد، اکنون کاغذها بارگیری شده و در حال حمل هستند، از روز سفارش تاکنون حدود 33 روز میگذرد، امید داریم که طی روزهای آینده کاغذ وارد گمرک شود، هر وقت کاغذ وارد گمرک شد، پیشفروش را آغاز میکنیم.
علی اسماعیلی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به معضلات کاغذ گفت: کاغذهایی که خریدهایم، هنوز به کشور وارد نشده است، طبیعتاً از زمان ثبت سفارش کالا تا بارگیری و حمل حدود 45 روز میکشد، اکنون کاغذها بارگیری شده و در حال حمل هستند، از روز سفارش تاکنون حدود 33 روز میگذرد، امید داریم که طی روزهای آینده کاغذ وارد گمرک شود، هر وقت کاغذ وارد گمرک شد، پیشفروش را آغاز میکنیم.
این مقام مسئول در زمینه مشکلات تولید کاغذ در داخل کشور، گفت: نیاز مصرفی ما در حوزه کاغذ در کشور در واقع بیش از ظرفیتهای تولید داخلی است، اکنون 5 کارخانه برای کاغذ در کشور سامان داده شده است، که از این 5 کارخانه 3 عدد فعال هستند. از طرف دیگر مصرف سالانه کشور 780 هزار تن کاغذ است که 480 هزار تن از آن مصروف کاغذ تحریری و کتاب و ... میشود و مابقی برای روزنامهها و برچسبها به کار میرود.
وی ادامه داد: اما اگر کارخانهها با همه ظرفیت فعال شوند میتوانند 450 هزار تن تولید کنند، بنابراین ناچار از واردات کاغذ هستیم.
اسماعیلی در پاسخ به این پرسش چرا از ظرفیت این 2 کارخانه غیرفعال برای تولید کاغذ و رفع مشکلات گرانی استفاده نمیشود، گفت: راهاندازی این دو کارخانه مشکلات خاص خود را دارد، و سرمایهگذاری سنگینی را میطلبد که اساساً از عهده نهادهای دولتی خارج و نهادهای خصوصی هم سرمایهگذاری نمیکنند. علاوه بر آن مشکلات نیروی انسانی، مواد اولیه و چرخه تولید موجب میشود، قیمت تمام شده بیش از قیمت کاغذ وارداتی باشد چون تاکنون زیرساختهای لازم مهیا نشده است.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با اشاره به قرآنهای چاپ سوریه و لبنان گفت: این قرآنها در مقایسه با قرآنهای چاپ داخل از کیفیت بالاتر از نظر وزن و کاغد برخوردارند و هم قیمت مناسبتتری دارند، هماکنون این وضعیت موجب شده که حتی در چاپ برندهای مواد غذایی و محصولات بهداشتی نیز 70 درصد کارهای انجام شده در خارج از کشور صورت گیرد و بعد به داخل وارد شود،چون با هزینه مقرون به صرفهتری نسبت به داخل انجام میشود.
وی تصریح کرد: بنابراین ما باید تلاش کنیم هزینه تمام شده را کاهش دهیم، اگر قیمت تمام شده را توانستیم در جامعه در حوزه تولید کاهش دهیم، طبیعی است که میتوانیم کالای خوب هم داشته باشیم. چرا باید قرآن چینی وارد کشور شود، من دولتی باید از تولید داخلی حمایت کنم، اما وقتی میبینم ظرفیت داخلی وجود ندارد، کیفیت مناسب و وزن پایین کاغذ با قیمت تمام شده بالایی محقق میشود، ترجیح میدهم از لبنان قرآن را وارد کنم که هزینهها به نفع باشد.
این مقام مسئول در وزارتخانه با بیان این مطلب که باید توجه و دغدغه را به سمت صنعت چاپ معطوف کنیم، گفت: باید دغدغه سازی و مسئلهسازی در حوزه صنعت چاپ داشته باشیم، در حالیکه اکنون 200 سال قدمت صنعت چاپ در کشورمان مغفول مانده است.
وقتی از اسماعیلی پرسیدم که واقعا متولی در حوزه کاغذ وزارت ارشاد است یا وزارت صنعت و معدن و تجارت؟ گفت: صنعت چاپ و کاغذ متولی مشخص و ثابتی تا به امروز به خود ندیده است، اتحادیهها و پیشکسوتهای این حوزه نیز از این موضوع آزرده خاطر هستند، هر چند در زمینه دریافت مجوز به ارشاد و وزارت صنعت و معدن مراجعه میکنند، اما متولی به آن مفهوم خاص که بتواند امور آنها را پیگیری کند، ندارند. در حوزه کاغذ نیز وزارت صنعت و معدن و تجارت در حوزه واردات مسئول است و پس از ورود کاغذ ما در حوزه توزیع مسئول هستیم.
وی از راهاندازی کارگروه کاغذ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن گفت و هدف آن را فعالیت در جهت رفع مشکلات در بلند مدت عنوان کرد.
اسماعیلی افزود: این کارگروه در شروع کار توانست یک حباب قیمت 108 هزار تومانی را به 72 هزار تومان کاهش دهد. اما نمیخواهیم تنها مشکلات مقطعی را حل کنیم بلکه باید با زیرساختهای مناسب مشکلات کاغذ را ریشهکن کنیم.
وی به سیاست حمایتهای پس از چاپ که از سال 85 در وزارت ارشاد اجرایی شد، اشاره کرد و گفت: در آن زمان یارانه کاغذ حذف و حمایتها در قالب خرید کتاب انجام شد، که در زمان خود سیاست درستی بود و تصور نمیشد که پس از 5 سال به این وضعیت دچار شویم. علاوه بر این ما به لحاظ بودجه محدودیتهایی در زمینه حمایت داریم و تنها میتوانیم حداکثر 4 تا 6 درصد آنچه که تولید میشود، را حمایت کنیم.
سرپرست معاونت فرهنگی افزود: البته ما سالیانه به طور متوسط حدود 15 میلیارد تومان حمایتهای پس از چاپ از ناشران داشتهایم که امسال به دلیل مشکلات مالی این عدد کاهش یافته و هنوز به آن سطح نرسیده است.
وی در پاسخ به این پرسش که دولت چرا از نهادهای خصوصی برای واردات کاغذ ارزان قیمت به کشور استفاده نمیکند، گفت: بسیاری از موسسات خصوصی مراجعه کرده و ادعا میکردند، ما میتوانیم به این حوزه ورود کنیم، اما وقتی از آنها چک ضمانت در مقابل پولی که برای واردات کاغذ دریافت میکردند، خواستیم حاضر به فعالیت نشدند.
اسماعیلی در پایان از توافقات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با وزارت صنعت، معدن و تجارت در زمینه احصا و رفع مشکلات حوزه کاغذ و نشر خبر داد.
ارسال نظر