سازمان حمایت از چه حقوقی حمایت میکند؟
پارسینه: این روزها در پی گرانی محصولات مختلف از محصولات خوراکی گرفته تا لوازم خانگی و فولاد پای سازمان حمایت از مصرف کننده به میان می آید اما متاسفانه تا اعتراضات مردمی و حق خواهی آنها به حد بالایی نرسد، این سازمان دست به کار نمیشود!
تحریریه پارسینه: از محصولات غذایی گرفته تا لوازم خانگی و فولاد امسال در معرض افزایش قیمت قرار گرفتند اما در این میان مصرفکنندگان که جمعیت زیادی را شامل میشوند در برابر این گرانیها حامی خاصی نداشتند. متاسفانه سازمان حمایت که مسئولیت پیگیری گرانیهاست، خود را از این معرکه دور نگه داشته است و تا زمانی که وضعیت به اضطرار نرسد، پا پیش نمیگذارد. به عنوان مثال، چندی پیش در پی گرانی کره، این سازمان ممنوعیت گرانی را اعلام کرد.
غلامرضا کاوه، سخنگوی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان افزایش هرگونه قیمت محصولات لبنی را ممنوع اعلام کرد و گفت: با واحدهای لبنی متخلف برخورد خواهیم کرد. او در خصوص افزایش قیمت برخی محصولات لبنی از جمله کره در روزهای گذشته، گفت: افزایش قیمت کره غیر قانونی است و بطور قطع سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در رابطه با این افزایش قیمت اعمال قانون می کند.
او با بیان اینکه سازمان حمایت اقدامات نظارتی خود را بر قیمت کره انجام داده و به نرخ قبل بازگشته است، افزود: برخی تولیدکنندگان به طور خودسر قیمتها را افزایش دادند که با برخورد سازمان حمایت روبرو شده و تعهد دادند که دیگر افزایش قیمت نداشته باشند.
سخنگوی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با اعلام اینکه اعمال قانون برای برخی واحدهای لبنی انجام شده و پرونده تعزیراتی برای آنها تشکیل شده است، اظهار داشت: لبنیات جزو کالاهای گروه یک است که مشمول قیمت گذاری میشود و در صورت نیاز به تغییر قیمت باید فرآیند کارگروه تنظیم بازار را طی کند.
کاوه در خصوص افزایش قیمت شیر در روزهای گذشته، گفت: هرگونه افزایش قیمت ممنوع است و تمامی محصولات لبنی جزو کالاهای اولویت دار بوده و مشمول قیمت گذاری هستند بنابراین اگر هر واحد صنفی افزایش قیمت داشته باشد، طبق قانون با آن برخورد میشود.
ضمن اینکه در این روزهانیز شاهد گرانی آجیل و میوه به مناسبت شب یلدا بودیم. سازمان حمایت خود را از این چالش دور نگه داشت. در این میان مصطفی احمدی رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار با بیان اینکه آجیل و خشکبار نرخ مصوب ندارد و تنها کارشناس با دیدن کالا میتواند قیمت آن را تعیین کند، گفت: قیمت ۹۰ هزار تومان برای هر کیلو پسته، بادام هندی و دیگر اقلام پذیرفتنی نیست و گرانفروشی است.
گرانی لازم خانگی در افزایش قیمت و فولاد!
همچنین در افزایش قیمت فولاد و در پی آن گرانی لوازم خانگی نیز جای خالی سازمان احساس میشود. در همین خصوص حبیبالله انصاری، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در مورد اظهارات رییس سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان مبنی بر اینکه اگر افزایش قیمت لوازم خانگی به بهانه تکانه اخیر قیمت ارز باشد پیشنهاد داده خواهد شد تا لوازم خانگی به گروه کالایی یک باز گردند و مشمول قیمتگذاری تکلیفی شوند، اظهار کرد: چرا سازمان حمایت از پتروشیمیها در مورد افزایش قیمت فولاد سئوال نمیپرسد؟
او اذعان داشت: افزایش قیمت لوازم خانگی به دلیل افزایش قیمت فولاد و حذف لوازم خانگی از اختصاص ارز مبادلهای رخ داده و این مسائل روی قیمت تمام شده لوازم خانگی اثرگذار است. فولاد گران شده و عنوان میکنند که حتی قصد فروش آن را ندارند و میخواهند صادرات داشته باشند آیا این مساله اصولی و منطقی است که در شرایط حاضر لوازم خانگی افزایش قیمت نداشته باشند.
دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با تاکید بر اینکه قطعا با تهدید کار پیش نمیرود، خاطر نشان کرد: اگر قصد بر این است که در مورد قیمتها تعیین تکلیف شود، چرا به افزایش قیمت پتروشیمیها ورود نمیشود. اگر قصد داریم که بازار را از رکود خارج کنیم باید تغییر رویه دهیم و با اولتیماتوم کار پیش نمیرود. برویم و بپرسیم تا متوجه شویم کارخانجات در حال حاضر چه میزان تولید دارند و اینکه شرایط اشتغال چگونه است؟ اگر قصد داریم باز هم اوضاع از این بدتر شود دیگر حرفی نیست.
اگر مجبور نبودیم، یک درصد هم گران نمیکردیم
انصاری با اشاره به اینکه مواردی از جمله مواد اولیه و حذف ارز مبادلهای برای لوازم خانگی موجب شده تا افزایش قیمت در دستور کار قرار گیرد، گفت: در حال حاضر میزان عرضه و تقاضا در مورد لوازم خانگی همپوشانی ندارد و مطمئن باشید اگر تولیدکنندگان مجبور نبودند حتی یک درصد هم افزایش انجام نمیدادند. او افزود: تولیدکنندگان به خوبی میدانند با افزایش ناگهانی قیمت متضرر خواهند شد، چرا که از بالا نبودن قدرت خرید مردم اطلاع دارند و بحث گرانفروشی منتفی است.
با این وجود، کارشناسان معتقدند سازمان حمایت هنوز اهداف و وظایف خود را عملیاتی نکرده و متاسفانه پس از گرانیها تازه سروکله سازمان حمایت پیدا میشود، زمانی که دیگر مردم تاوان عدم پیگیری های سازمان را پرداخت کردند. به گفته برخی فعالان بازار تاکنون عملکرد این سازمان مورد قبول تولید کنندگان و مصرف کنندگان نبوده و نیاز جدی آنها را فراهم نکرده است.
وظایف سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به شرح زیر است:
۱- حمایت از تولیدات داخلی و افزایش آن
۲- حمایت از مصرف کنندگان در قبال نوسانات غیر معمول قیمتها
۳- انجام تحقیقات و ارایه طرحهای ضروری در جهت متعادل ساختن قیمتهای وارداتی و تولیدی
۴ - تشویق صادرات از طریق همکاری با سازمانهای ذیربط
۵- بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالاهای تولیدی و وارداتی و خدمات مشمول در تمام بخشها اعم از دولتی، تعاونی، خصوصی و نهادها
۶- اعمال نظارت بر اجرای قیمت ها و رسیدگی به تخلفات بر اساس قانون تعزیرات
۷- تدوین و اجرای روشهای کارآمد بازرسی و نظارت و اجرای طرحهای ویژه نظارتی
۸-نظارت بر شبکه های توزیع کالاها وخدمات و مبارزه با عرضه و توزیع کالاهای قاچاق به عنوان دستگاه کاشف
سلام علیکم....
برادر وقتی دولت خودش شریک دارد و رفیق غافله است(نمونه ان قیمت دلار) دیگه چه انتظاری از بازار و بازاری داری...!!!