کشاورز: ارز رسمی یک کالای اساسی در آستانه حذف
پارسینه: سرپرست وزارت جهاد کشاورزی، از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شکر خبر داد و گفت: بازارهای صادراتی به سه کشور محدود شده است.
عباس کشاورز، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در نشست با فعالان اقتصادی که عصر امروز برگزار شد با اشاره به اینکه بازارهای صادراتی ما روز به روز محدودتر میشود، اظهار داشت: بازارهای ما هر روز خلاصه شده، تقریبا اروپا را از دست داده ایم و عمده صادراتمان به سه کشورعراق افغانستان و آذربایجان انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه چقدر قبول داریم صادرات را با اتفاقات داخلی تفکیک کنیم، گفت: صادرات مبنای توسعه است، جریانی برای انتقال تکنولوژی و کانالی است که در آن با فضاهای جدید کشاورزی آشنا میشویم. از همه مهمتر صادرات به تولید نظم میدهد، چون امری است که هم به نفع تولید کننده است و هم صادر کننده.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه موافق هستم که موانع صادرات را بررسی و رفع کنیم، افزود: در این زمینه باید به چند نکته توجه کنیم. اول اینکه چه کالایی را از چه مناطی و با چه حجم مصرف آبی باید صادر کنیم. مثلا آیا صادرات گوشت قرمز با شرایط آب کشور باید مورد حمایت قرار بگیدر در حالی که تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز ۱۵ تن آب مصرف میکند.
کشاورز با اشاره به اینکه تولید هر کیلوگرم گوجه فرهنگی در تابستان ۶ متر مکعب آب مصرف میکند، گفت: این عدد در پاییز به ۳ متر مکعب کاهش مییابد و به همین جهت ما تفاهم کردیم که از کشت این محصول در پائیز حمایت کنیم.
وی تصریح کرد: بنابراین صادرات باید با توجه به شرایط موجود و بحث آب جهت دار شود.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به در این وزارتخانه یک آدم اقتصادی نیست و همه فکر میکنند که کشاورزی چیها باید وزارت جهاد را اداره کنند، گفت: تولید یک امر بسیار جزئی است و لازم است که متخصصان اقتصادی کنار ما قرار بگیرد در غیر این صورت نمیتوانیم رقابت کنیم و فقط با یکدیگر دعوا میکنیم.
کشاورز تصریح کرد: همه امور تصدی گری باید به بخش خصوصی واگذار شود و حتی بخشی از امور حاکمیتی نیز به اعتقاد بنده قابلیت انتقال دارد. دنیا کشاورزی را با بزرگ شدن دولت پیش نبرده و دولت باید در این حوزه مختصر شود. مسئولیتها را باید به فعالان بخش خصوصی بدهیم و آنها نیز باید مسئولیت پذیر و پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه میزان کود مصرفی کشور حدود ۲.۷ میلیون تن است، ادامه داد: تنها حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن از این میزان وارد میشود که با توجه به شرایط ایجاد شده این مقدار نیز به تدریج داخلی خواهد شد.
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به نفع بخش است
این مقام مسئول با اشاره به اینکه اگر بتوانیم قیمت محصولات را روانتر و آزادتر کنیم میتوانیم یارانه را حذف کنیم، گفت: تا زمانی که کالایی یارانهای است دولت باید در بازار آن حضور داشته باشد و این مسئله خارج از اختیار ما است.
کشاورز با اشاره به اینکه دلمان میخواهد ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شود، گفت: این امر بسیار به نفع بخش است چرا که مسائل شفاف میشود، اما به عنوان یک عضو دولت نمیتوانم این را مد نظر قرار ندهم که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از نهادهای مثل ذرت، قیمت مرغ به حدود ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان افزایش مییابد.
وی گفت: آیا ما توانستیم در بحث بنزین این مسئله را کنترل کنیم در حالی که مصرف کنندگان بنزین از مرغ کمتر هستند، مردم الان نمیتوانند گوشت قرمز مصرف کنند و بیشتر از مرغ استفاده میکنند. آیا ما باید مرغ را هم از آنان بگیریم؛ بنابراین نمیتوانیم فقط به فکر تولید کننده باشیم و باید مراقب مصرف کننده هم باشیم، چون اگر تقاضا نباشد تولید هم سرکوب میشود.
ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات شکر حذف میشود
کشاورز با بیان اینکه سال گذشته تلاش کردیم هر چه میتوانیم واردات کالاهای نهایی را با ارز نیمایی انجام دهیم، گفت: کالاهایی مانند چای، گوشت قرمز، کره و حبوبات شامل این طرح شده اند. این پیشنهاددرباره شکر و برنج هم به دولت داده ایم. فکر میکنم درباره شکر این امر پذیرفته شود، اما درباره برنج باید با وزارت صمت رایزنیهایی انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از برخی کالاها مانند چای و گوشت قرمز منجر به پائین آمدن قیمت آنها در بازار شد، افزود: درباره کالاهای واسطه به دلیل اینکه به قیمت تمام شده محصول نهایی گره خورده است نمیتوانیم این کاررا به راحتی انجام دهیم. مثلا اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی را از واردات جو حذف کنیم قیمت آن به بالای سه هزار تومان میرسد. یا درباره گندم قیمت به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد رسید. آیا میتوانیم این کالاها را با قیمت مذکور بخریم؟ و آیا فکر میکنیم که قیمت نان و سایر فرآوردهها چقدر افزایش پیدا میکند.
کشاورز با بیان اینکه در مسابقه قیمت همه بازنده هستند، گفت: بنابراین در بخش کشاورزی باید به گونهای حرکت کنیم که این مسئله به حداقل برسد.
ارسال نظر