آیا کاهش بازدهی بورس، مسکن را به رکود کشاند؟ + جدیدترین جدول قیمت ها

آیا کاهش بازدهی بورس، مسکن را به رکود کشاند؟ + جدیدترین جدول قیمت ها

پارسینه: تعداد معاملات ملک در تهران در تیرماه سال جاری تنها حدود ۵ هزار واحد بوده است که پایین‌تر از میانگین ماهانه درازمدت در پایتخت است.

تحریریه پارسینه| تعداد معاملات منجر به خرید و فروش ملک در تهران در تیرماه سال جاری، تنها ۵ هزار واحد بوده و این در حالی است که نرخ تورم ماهانه در این بخش هم در تیرماه گذشته، تنها یک درصد گزارش شده است. همین دو شاخص در تابستان سال ۱۳۹۹، به ترتیب ۱۲ هزار واحد و حدود ۱۰ درصد گزارش شده بودند. این در حالی است که بر اساس شواهد متعدد، سرریز بازدهی چندصد درصدی در بازار سرمایه در تابستان سال ۱۳۹۹، وارد بازار مسکن شده و این بازار را داغ کرده بود. اکنون، اما این در هم تنیدگی از میان رفته و هر دو بازار، وارد بازدهی در سطح میانگین شده اند.

تعداد معاملات ملک در تهران در تیرماه سال جاری تنها حدود ۵ هزار واحد بوده است که پایین‌تر از میانگین ماهانه درازمدت در پایتخت است. تعداد معاملات ملک در تیرماه سال ۱۳۹۹ حدود ۱۲ هزار واحد بود و این در حالی است که تورم ماهانه مسکن در تیرماه سال جاری تنها یک درصد و در تیرماه سال ۱۳۹۹، حدود ۱۰ درصد بوده است.

به این ترتیب، به نظر می‌رسد در غیاب خریدارانی که ملک را به قصد سوداگری و سرمایه گذاری معامله می‌کنند، بازار مسکن در تهران (و البته ایران) اکنون تقریباً قفل شده است. همزمان، برخی شواهد هم حاکی از آن هستند که با کاهش بازدهی بازار‌های موازی (بازار سرمایه، خودرو، طلا و ارز)، سرریز سرمایه به بازار مسکن هم متوقف شده است.

این در حالی است که در تابستان سال ۱۳۹۹، سود‌های چندصد درصدی در بازار سرمایه، سرمایه مورد نیاز برای سوداگری در بازار مسکن را برای بسیاری از سرمایه گذاران تامین کرده بود و همین موضوع، موجب گره خوردن دو بازار سرمایه و مسکن در تابستان سال گذشته شده بود، حال آنکه اکنون، دیگر چنین در هم تنیدگی‌ای دیده نمی‌شود.


آیا تفکیک وزارت راه و شهرسازی مشکل مسکن را حل می‌کند؟


در این میان، تاکید مجلس یازدهم و دولت سیزدهم بر حل مشکل بازار مسکن و همزمان، استفاده از امکان رونق ساخت و ساز به عنوان راه حلی برای وارد کردن شوک به اقتصاد نیمه جان ایران، وارد فاز تقابلی شد.

بر این اساس، در حالی که بهارستان نشینان به دنبال تفکیک وزارت راه و شهرسازی و ایجاد یک وزارتخانه مستقل در حوزه مسکن هستند، ابراهیم رئیسی در نامه‌ای به مجلس، خواستار آن شده بود که رای گیری برای این طرح، یک سال به تعویق بیفتد.

مجلس، اما روز گذشته در این مورد به شور نشست و این در حالی بود که رای گیری در مجلس بر خلاف خواسته رییس جمهور پیش رفت و تقاضای مسکوت ماندن طرح مذکور، رای نیاورد. اما اساساً آیا ایجاد وزارتخانه مستقل مسکن، می‌تواند راهگشای وضعیت نگران کننده بازار مسکن در ایران باشد؟

کارشناسان معتقدند پاسخ منفی است. در واقع، وضعیت کنونی وزارت راه و شهرسازی (که حوزه مسکن را هم در بر می‌گیرد)، مبتنی بر شهرسازی ریل-بنیان (موسوم به TOD) است. در این نظام شهرسازی، شهر‌ها با توجه به آمایش سرزمینی و لزوم در نظر گرفتن موقعیت آن‌ها در ارتباط با وضعیت سیستم ریلی کشور توسعه پیدا می‌کنند.

این در حالی است که تفکیک وزارت راه و شهرسازی و ایجاد یک وزارتخانه مستقل برای حوزه مسکن، نه فقط این شکل از توسعه شهری را متوقف می‌کند، که بر اساس محاسبات، دست کم حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان روی دوش دولت خرج می‌گذارد. در جدول زیر، قیمت‌های پیشنهادی برای املاک مسکونی فروشی در تهران در پایان هفته منتهی به ۲۲ مرداد را مشاهده می‌کنید:
آیا کاهش بازدهی بورس، مسکن را به رکود کشاند؟ (+ جدیدترین جدول قیمت ها)
منبع: پارسینه

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار