روزنامهنگارانی که از ترس مرگ خودکشی میکنند
پارسینه: کسری نوری با انتقاد از اینکه رسانهها به زعم او به اندازه کافی به پیشنویس لایحه سازمان نظام رسانهای نپرداختهاند، میگوید برای جامعه رسانهای کشور ابراز تأسف میکنم.
به گزارش ایسنا، کسری نوری - سردبیر روزنامه شهروند - در نشست نقد و بررسی پیشنویس لایحه سازمان نظام رسانهای جمهوری اسلامی ایران که روز دوشنبه (14 مهرماه) در دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها برگزار شد، اظهار کرد: درباره این پیشنویس ما بحثهای خود را مطرح کردیم. فکر میکنم بعضی حرفهای ما دارد اسباب کدورتها و دلخوریهایی میشود. من ابراز تأسف میکنم برای جامعه رسانهای کشور.
او ادامه داد: نمیدانم چه به سر ما آمده که اینقدر نسبت به سرنوشت خودمان بیتفاوتیم. این پیشنویس با سرنوشت و آینده شغلی ما در ارتباط است اما در رسانهها بیتفاوتی آزاردهندهای نسبت به آن حاکم است.
نوری در ادامه با اشاره به اینکه مطبوعات بسیار مفصل به موضوع پلمب خانه سینما پرداختند، گفت: نمیدانم چرا کسی به این موضوع که سرنوشت خود بچههاست نمیپردازد.
این روزنامهنگار سپس گفت: من وقتی پیشنویس را دیدم، عنوانش برایم ابهامبرانگیز بود. در عنوان این پیشنویس از کلمه قانون استفاده شده در حالی که باید نوشته شود پیشنویس لایحه. همین موضوع خود ایجاد نگرانی میکند. از طرف دیگر نمیدانم چه اصراری بر پنهانکاری است و گفته نمیشود که این متن حاصل زحمت چه کسانی است در حالی که بهتر است طراحان پیشنویس بیایند بنشینند و درباره آن بحث کنند. وقتی ما اینطور در ابهام بحث میکنیم مسیر منحرف میشود.
او افزود: شاید کسانی که زحمت کشیدهاند نیت خیر داشتند اما این پیشنویس دارد به بیراهه میرود و به حدس و گمانهایی آلوده میشود که بعید است دولت آقای روحانی با این نیت وارد آن شده باشد. روح کلی این پیشنویس خیلی حکومتی است. البته طبیعی است در جامعه ما هزاران سال است سایه حکومت همیشه در خصوصیترین حریم زندگی ما حس شده است.
نوری در ادامه اظهار کرد: همه ما میدانیم که فضای رسانهای ما فضای سالم و خوبی نیست. چنین پیشنویسی که من معتقدم حق ذاتی آزادی بیان را ضایع میکند، در شرایطی که مطبوعات ما خود دچار خودسانسوری هستند و از ترس مرگ خودکشی میکنند، مطرح شده است. من بعید میدانم این پیشنویس از دل جلسات روزنامهنگاران و حقوقدانان آمده باشد. حس میکنم این پیشنویس از درون یک نهاد امنیتی بیرون آمده است ترکیب اصلی شوراهایی که از آن صحبت میشود دولتی است و ما میدانیم نگاه دولت و حاکمیت ما به سمت آزادی بیان نیست.
او اضافه کرد: این مسائل آزاردهنده است. اگر دولت میخواهد گامی بردارد بهتر است پای قانون مطبوعات بایستد و به این موضوع رسیدگی کند که با اینکه برخورد با مطبوعات در اختیار هیات نظارت است هنوز در حالی که این هیات وجود دارد، با حکم یک دادیار روزنامهای تعطیل میشود.
نوری در ادامه با اشاره به مشکلاتی که اعضای صنف روزنامه نگاری با یکدیگر دارند گفت: ما هنوز نمیتوانیم همدیگر را تحمل کنیم حالا حق بدهید که با آمدن چنین پیشنویسی به نگرانیهای ما اضافه شود.
این روزنامه نگار در ادامه با اشاره به پاسخ رییس جمهور به سوالی که در آخرین نشست خبریاش درباره سرنوشت انجمن صنفی روزنامهنگاران از او شده بود، گفت: من بعد از آن پاسخ حس کردم که ما داریم آب در هاون میکوبیم و تصمیمی است که گرفته شده است و ما کاری نمیتوانیم بکنیم. دیگر چه کاری میتوان انجام داد. روی خودمان نفت بریزیم و خودمان را آتش بزنیم؟ قطعا آقای انتظامی با نیت خیر وارد این کار شدهاند اما به ما هم حق بدهند که با این شیوه و این پنهانکاری نگران باشیم.
او افزود: این یک پیشنویس است که این همه دربارهاش حرف و حدیث وجود دارد. من با همه احترامی که برای نمایندگان مجلس قائلم میگویم پیشنویسی که این همه دربارهاش حرف و حدیث است اگر به مجلس برود معلوم نیست در آنجا چه چیزی از آن بیرون بیاید. این پیشنویس به محدودیت بیش از حد رسانههای کشور، مشروعیت قانونی و ظاهر صنفی و قانونی میدهد و فضای سخت و آزاردهندهای بوجود میآورد.
نوری در بخش دوم این نشست در پاسخ به کواکبیان که او را ملالغتی خوانده بود، چراکه از بکار بردن عنوان «قانون» به جای «لایحه» برای پیشنویس نظام سازمان رسانهای ایراد گرفته بود، گفت: وقتی پیشنویسی با کلمه قانون یا لایحه منتشر میشود، ما میتوانیم از یکسری عناوین به دقت طراحان آن پی ببریم.
او همچنین در پاسخ به کواکبیان که اشاره کرده بود که هیچ قانونی در کشور پیش از این نگفته باید از حقوق روزنامهنگاران دفاع کرد، گفت: قانون اساسی به صراحت از آزادی بیان دفاع کرده است.
نوری سپس اظهار کرد: ما به شرایط بد خو کردهایم و میگوییم قانون بد، بهتر از بیقانونی است. بعد از 35 سال مگر ما نمیتوانیم یک قانون خوب بنویسیم؟ تا کی میخواهیم به شیوه آزمون و خطا پیش برویم؟
این روزنامهنگار سپس با انتقاد از اعلام نشدن نام طراحان پیشنویس گفت: ما به شکل این کار انتقاد داریم.
نوری در ادامه خطاب به مهدی فضائلی که پس از انتقادات نوری از فضای رسانهای کشور، گفته بود «برخی تلاش میکنند یک فضای منفی و روحیه یأس و ناامیدی را از فضای مطبوعاتی القا کنند»، گفت: بحث سیاهنمایی نیست. من با همه وجودم برای شما آرزو نمیکنم یک روز در رسانهتان در شرایطی کار کنید که رسانههای دیگر کار میکنند. ما میترسیم بعضی چیزها را بگوییم و از بعضی واژهها استفاده کنیم. در فضای رسانهای روزنامهنگاران بسیاری را میشناسم که با قاطعیت میگویم از ترس مرگ خودکشی میکنند.
او همچنین در پاسخ به این اظهار نظر فضائلی که « اگر در مطبوعات ما چنین فضای تیره و تاری حاکم باشد نباید چنین صف طولانی برای درخواست مجوز نشریات داشته باشیم» اظهار کرد: در این مملکت برای چه چیزی تقاضا نیست؟ کیست که نداند خیلیها که دنبال مجوز مطبوعات میروند در واقع در پی کاسبی کردن هستند.
ارسال نظر