راکعی: خلأهای حقوقی، اصلیترین چالش دختران است
پارسینه: جامعه زنان در حالی با مشکلات و مسائل خود در حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... دستبهگریبان است که گروه جوانتر این جامعه با مسائل مضاعفی مواجه هستند.
روزنامه شرق در گفتگویی با فاطمه راکعی نوشت: جامعه زنان در حالی با مشکلات و مسائل خود در حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... دستبهگریبان است که گروه جوانتر این جامعه با مسائل مضاعفی مواجه هستند. برخی از فعالان حوزه زنان اعتقاد دارند که باید نگاه ویژه و عمیقتری به مسائل حوزه دختران داشت و نامگذاری یک روز به این عنوان - که با هفته جاری مصادف بود - فرصتی برای این کار است. گروه دیگری از زنان نیز تأکید میکنند ضرورتی برای جداکردن دختران جوان از جامعه زنان وجود ندارد. این اختلافنظر، ضرورت پرداختن به مسائل دختران و راهکارهای مناسب برای این کار محور گفتوگوی کوتاه ما با فاطمه راکعی، دبیرکل جمعیت زنان نواندیش مسلمان است.
میدانم که از وجود روزی به نام دختران دفاع میکنید. دلیل این تأکید چیست و چنین روزی در حل مشکلات زنان چه تأثیری دارد؟
بهخاطر اینکه دختران هم جوان هستند و هم زن. یعنی هم با مشکلات جوانان مواجه هستند و هم مشکلات زنان را به دوش میکشند. این حق دختران است که روزی به نام آنان باشد. در حقیقت این روز فرصتی است تا به مسائل دختران پرداخته شود.
در کشور ما خوشبختانه اکثر مردم جوان هستند یا حداقل به کهنسالی نرسیدهاند بنابراین باید از این ظرفیت که برای خیلی از کشورها آرزو است بیشترین و بهترین استفاده را کنیم تا از نیروی جوان کشور در پیشبرد امور فردی و اجتماعی بهره گرفته شود، اما متأسفانه این اتفاق آنطورکه باید نیفتاده است.
خصوصا بعد از آنکه دو نهاد ورزش و جوانان تحت پوشش وزارت ورزش و جوانان یکی شدند، مسئله برنامهریزیهای اصولی و بنیادی برای جوانان تحتالشعاع ورزش قرار گرفته است. البته ورزش هم جایگاه خود را دارد اما بهتر است که این دو مقوله در دو نهاد یا حتی دو وزارتخانه مورد توجه قرار گیرد تا به مسائل جوانان در ابعاد مختلف پرداخته شود.
پیشنهاد من این است که روز جوان نیز داشته باشیم تا پسران را نیز در برگیرد، زیرا آنها هم آیندهسازان کشور هستند و به مسائل فرهنگی، اقتصادی و... آنها بهصورتی که شایسته است، پرداخته نشده است. داشتن روز دختر به معنی نفی مشکلات پسران نیست بلکه به معنی توجه به مسائل دختران است؛ زیرا از بعد جوانان و زنان هر دو با مسائلی مواجه هستند.
برخی اعتقاد دارند تفاوتی میان زنان و دختران نیست و ضرورتی وجود ندارد که دختران را از جامعه زنان جدا کنیم. نظر شما چیست؟
به نظر من اینها فرعیات است. البته باید این نظرات را هم شنید و پاسخ داد. این را هم بدانیم که بسیاری از کشورهای دیگر هم روز دختر دارند.
برای نمونه در برخی از کشورهای آسیایی و اروپایی برای دختران جشن میگیرند. نمونه آن ژاپن است. جمعیت زنان در این خصوص بررسیهایی انجام داده است و مقاله مربوط به آن هم آماده شده است. به نظر من این روز فرصتی است تا به مسائل دختران توجه بیشتری شود.
این مسائلی که باید به آنها پرداخته شود، چیست؟
اکنون نه برای اوقات فراغت دختران برنامهای داریم، نه به مشکلات عاطفی و خاص آنها توجه میشود. الان بسیاری از دختران ما افسردگیهای مزمن دارند. خودسوزیهای وحشتناک در یکی از استانهای کشور ازجمله همین مسائل حوزه دختران بود که حتما باید آنها را بررسی و علتیابی کرد.
مسائل حوزه زنان نیز بهطور مضاعف به دوش دختران گذاشته میشود. برای نمونه من به یاد دارم که در مجلس ششم یکی از مسائلی که بسیار وقت من را گرفت، این بود که وزارت علوم وقت تعیین کرده بود دختران برای ادامه تحصیل در خارج از کشور حتما باید متأهل باشند.
این رویه در خصوص اعضای هیأت علمی دانشگاه نیز صادق بود. من شخصا برای حل این مسئله نزد بسیاری از علما رفتم. چندین جلسه با آیتالله جنتی داشتم و بحثهای بسیاری کردیم تا بالاخره این رویه تغییر کرد و اکنون دختران بالای ١٨ سال که همسر ندارند، نیازی به اجازه همسر یا پدر ندارند.
این تضییع حق در حالی بود که از سویی براساس فرهنگ ایرانی و اسلامی دختران را به ازدواج تشویق میکنیم و از سوی دیگر توجه نداریم که بعد از ازدواج زمان بسیاری از دختران به خانواده و همسر اختصاص مییابد و دیگر زمان چندانی برای تحصیل نمیماند!
بنابراین اصلیترین مشکلات دختران نیز مانند زنان به حوزه قوانین مربوط میشود، راه مناسب برای حل این مشکلات چیست؟
لازم است که مشکلات قانونی دختران مانند مسائل اجازه خروج از کشور و...، رفتارهایی که در جامعه با آنها میشود، مشکلات روحی یا خلأهای احساسی و... بررسی شود و به همه اینها مشاورههای فکری داد تا راهحل پیدا شود. این کار جمعیتها و انجیاوهای زنان مانند جمعیت زنان نواندیش است. مسائل دختران باید توسط خود آنها طرح شود و مورد کار کارشناسی قرار گیرد.
جمعیت زنان نواندیش سال گذشته سه نشست متوالی با حقوقدانان، جامعهشناسان و روانشناسان داشت و در این خصوص مباحثی مطرح شد که در سایت جمعیت و جراید منتشر شد. اما اینها کافی نیست و باید کارهای بزرگتری انجام شود. این روز بسیار مهم است؛ برای اینکه باب گفتوگو را باز میکند تا مشکلات دختران را شناخت و به سمت چارهاندیشی برای آن حرکت کرد.
امسال چطور؟
امسال هم امیدوارم که نشستی داشته باشیم. جمعیت ایده آن را مطرح کرده است و سعی میکنیم که خود دختران تحصیلکرده در حوزههای روانشناسی، جامعهشناسی و علوم سیاسی بیایند و مسائل خود را طرح کنند. پس از آن لازم است که پژوهشگران آقا و خانمی که در این حوزهها کار کردهاند، مسائل را بشنوند و تعامل لازم بین دختران و کارشناسان متخصص ایجاد و نتایج این تعامل در کارگروههای علمی حلاجی شود و انشاءالله بتوانیم بخشی از مشکلات دختران را بهعنوان بخشی از جامعه جوانان و زنان حل کنیم.
به نظر شما حاصل این جلسات چه خواهد بود؟
امیدوارم حاصل این نشستها مشخصشدن خلأهای قانونی و حقوقی در زمینههای اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و... برای دختران باشد. در ادامه این سری نشستها میتوان مقالاتی را آماده و به دولت ارائه کرد تا در حوزه کار خانم مولاوردی درخصوص آن اقداماتی انجام شود.
ارسال نظر