از فتوای مراجع تا رپورتاژهای ۲۴ ساعته صدا وسیما
پارسینه: وقتی مراجع فتوا می دهند استفاده از رایتل حرام است اما تلویزیون همچنان تبلیغات رایتل را پخش می کند یعنی مسائل پشت پرده مهمی هست که باید منتظر رو شدن آنها در روزها و ماه های آینده بود.
به گزارش پارسينه، تصورش را بکنید به جای سیم کارتهای فعلی تلفن همراه، دست مردم رایتل باشد و مردم بتوانند در کنار ارتباط صوتی و متنی، ارتباط تصویری هم با یکدیگر داشته باشند؛ تحقق قریب الوقوع این تصور تبدیل به یک موضوع مناقشه برانگیز شده است.
رایتل به طور آزمایشی دهه فجر سال گذشته در تهران آغاز به كار كرد. نام رایتل از دو كلمه «رای» به معنی هوشمند و عبارت پسوند «تل» تشكیل شده است. اپراتور سوم تلفن همراه كه نسل سوم تلفن همراه را وارد بازار كشور کرده است، یكی از زیرمجموعههای شركت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) است.
رایتل فعلا 40 شهر کشور را تحت پوشش دارد و دسترسی به اینترنت، تماس تصویری، سرویس MMS و SMS از جمله قابلیت های این سیم کارت ها است که در 3 نوع دائمی، اعتباری و دیتا ارائه می شود. آنچه که باعث خبر سازی رایتل شده سرویس تماس تصویری این وسیله ارتباطی است.
از فتوای حرمت مراجع تا راهپیمایی علیه رایتل
بعضی از مراجع معتقدند که ممکن است از تماس تصویری رایتل در مسیرهای نادرستی استفاده شود. آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به استفتایی درباره تماس تصویری رایتل گفته «به یقین مفاسد این کار از فوائد آن بیشتر است و منشأ مفاسد جدیدی در جامعه ما که متاسفانه درگیر مفاسد مختلفی است خواهد شد و با توجه به اینکه ضرورتی برای اصل این کار نیست بنابر این شرکتهای خصوصی و دولتی باید از آن خودداری کنند.»
در روز 22 بهمن ماه هم جمعی از مردم قم نسبت به رايتل اعتراض كردند و خواستار برخورد قاطع مسئولین در راستای مقابله با تهاجم گسترده فرهنگی دشمن شدند.
در هفته گذشته هم مجلس جلساتي پيرامون همين موضوع برگزار كرده است و اعضاي كميسيون فرهنگي گفته اند كه در راستای ابراز نگرانی برخی علما، مباحث مربوط به رایتل را پیگیری می کنند.
فارس و ایرنا علیه یکدیگر و صدا سیما به دنبال پول
رایتل در بین رسانه های رسمی کشور طرفداران و مخالفانی دارد. خبرگزاری ایرنا به عنوان یکی از جاده صاف کن های این سیستم حرکت می کند و پوشش رسانه ای مثبت به آن می دهد اما خبرگزاری فارس بیشتر جهت گیری منفی علیه آن دارد. صدا و سیما هم که به فکر پولی است که از پخش تبلیغات این اپراتور در حال به جیب زدن است. سایر رسانه ها هم یا به راه فارس می روند یا این دو.
لغو ممنوعیت تبلیغات رایتل و حامیان قدرتمند آن
تبلیغات برای تماس تصویری رایتل تا همین چند هفته پیش ممنوع بود و یک مقام مسئول وزارت ارتباطات با اشاره به اینکه صدا و سیما پخش برودکست صوت و تصویر را در انحصار خود میداند، گفته بود این سازمان از پخش تبلیغات اپراتور سوم تلفن همراه ممانعت میکند.
پس از دو هفته اما با توافق اخیر مدیران رایتل و صدا و سیما، ممنوعیت پخش تبلیغات رایتل در تلویزیون لغو شد و تبلیغات آن نیز به تبلیغات اپراتور اول و دوم تلفن همراه در تلویزیون اضافه شد. همین تغییر و تحول نشان دهنده این بود که رایتل هم دارای حامیان قدرتمندی است. شاید اگر رایتل متعلق به شستا نبود با همان مخالفت اولیه مراجع کارش یکسره می شد.
شهرداری ضدِ رایتل
البته مراجع و برخی مجلسی ها تنها مخالفان رایتل نیستند. اگرچه رایتل اول در کرج و تهران راه اندازی شد اما به مرور زمان صدای اعتراض رایتل به شهرداری تهران بلند شد. رایتل می گوید سنگاندازیهای متعدد شهرداری تهران، بزرگترین مانع توسعه شبكه رایتل است و هم اكنون اپراتور های اول و دوم بیش از 2 هزار آنتن در تهران نصب كرده اند، اما با وجود پیگیری جدی رایتل از ابتدا تاكنون كمتر از 130 فقره مجوز توسط شركت وابسته به شهرداری صادر شده و این موضوع به معنی آن است كه شهرداری در عمل امكان ورود اپراتور جدید به تهران را نمی دهد.
وقتی مراجع فتوا می دهند استفاده از رایتل حرام است اما تلویزیون همچنان تبلیغات رایتل را پخش می کند یعنی مسائل پشت پرده مهمی هست که باید منتظر رو شدن آنها در روزها و ماه های آینده بود.
هیچ دلیلی برای تحریم رایتل وجود نداره.زمان تماس تصویری اختیار دست خود ادم هست که بخواد تصویر بده یا نه/ اینکه گوشی دوربین داخلی داشته باشه یا نه ؟همه اینها هست به انضمام اینکه مکالمه تصویری خیلی وقت هست که از طریق نت امکان پذیرهست .