پشت پردههای آشوب در عراق کیست؟
پارسینه: تظاهرات و تجمعاتی که طی ۵ سال گذشته به امری عادی در بغداد تبدیل شده بود، روز سه شنبه این هفته به طرز مشکوکی به خشونت کشیده شد، آن هم در آستانه اربعین حسینی که کربلای معلا و جادههای متتهی به آن از شمال و جنوب میزبان نزدیک به ۱۵ میلیون زائر عراقی و از کشورهای مختلف جهان است.
هنوز کمیته تحقیق تشکیل شده از سوی پارلمان عراق نتایج خود را درباره علل و ریشههای وقایع اخیر که به مرگ دستکم ۲ تن از شهروندان عراقی و زخمی شدن دهها تن منجر شده، اعلام نکرده است، اما ادامه این آشوبها در روز چهارشنبه در بسیاری از ناظران اوضاع منطقه و عراق سوالات و ابهاماتی ایجاد کرده است.
شروع این تظاهرات، همانند سالهای گذشته، به وضعیت معیشتی و رفاهی ربط داشت، بطوری که اولین بار در سال ۱۳۹۴ تجمعات در اعتراض به فقدان برق کافی در ساعات گرم تابستان بود که معترضان با کولرهای آبی اسقاطی دور میدان التحریر در مرکز بغداد میچرخیدند و شعار میدادند، اما اعتراضات عراقیها در تمام آن سالها که عراق در جنگ علیه داعش نیز بسر میبرد و دولت این کشور کنترل دستکم ۵ استان را بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد در اختیار نداشت، به غیر از یک مورد در سال ۹۶، هیچگاه به خشونت کشیده نشد.
اما حالا عراق از فصل گرمای طاقت فرسای تابستانی عبور کرده است و دولت عبدالمهدی نیز هنوز در اولین سال مدیریتش بر عراق بسر میبرد؛ بنابراین سوالی که مطرح میشود، این است که " دلیل این خشونتها آن هم در آستانه اربعین حسینی چه میتواند باشد؟ "
البته در تمام سالهای بعد از ۲۰۰۳ میلادی که به حاکمیت دیکتاتور صدام خاتمه داده شد، هر سال در آستانه اربعین، عملیات تروریستی و انتحاری اوج میگرفت. اینها از نظر عراقیها طبیعی بود، چرا که علاوه بر تروریستهای مولود تفکر وهابیت مانند القاعده و داعش و نیز بازماندههای حزب بعث و نیز برخی جریانهای سیاسی در حاکمیت و همچنین حامیان منطقهای آنان، حرکت مسالمت آمیز و میلیونی ملت عراق را بر نمیتابیدند و هر سال در کنار حملات تروریستی مرگبار، یک جنجال سیاسی براه میانداختند.
در تمام این سالها تلاش زیادی شد تا در آستانه موسم اربعین میان شیعیان، بین ایرانیها و عراقیها و نیز در داخل شیعیان عراق تفرقه ایجاد کرده و اختلاف انگیزی کنند، با اینحال هر سال اربعین از سال قبل با عظمت بیشتری برگزار شد؛ اگرچه رسانههای منطقهای و حتی بین المللی تلاش کردند، این آئین معنوی را تحت الشعاع تحرکات خود قرار دهند و درنهایت آن را بایکوت کنند. هر سال در این ایام، از کشورهای مختلف جهان تعداد بیشتری به زائران اربعین در عراق ملحق میشوند؛ چنانچه از جمهوری آذربایجان، لبنان و حتی طی یکی دو سال اخیر از هندوستان، بر جمعیت زائران خارجی اربعین افزوده شده است و آمار زائران ورودی از ایران نیز از ۵۰۰ هزار نفر در سال ۹۲ به نزدیک به ۲ میلیون نفر در سال گذشته رسید. برای امسال نیز افزایش تعداد زائران ایرانی پیش بینی شده است.
در عین حال نکته دیگری که نباید فراموش کرد اینکه عراقیها از هرچه بگذرند، از اربعین حسینی نخواهند گذشت. هر ساله از دستکم ۲ ماه مانده به اربعین، حال و هوای مردم عوض میشود. همه اقشار آماده میشوند تا به استقبال بزرگترین رویداد سالانه این کشور بروند. در خصوص اهمیت و قداست این ایام برای عراقیها همین بس که هر کس برای خدمت رسانی در این ایام و مشارکت فعال در برپایی اربعین حسینی، دنبال بهانه است؛ اگر شده خودروهای خود را بطور مجانی برای نقل و انتقال زائران بکار میگیرند.
حتی آمریکاییها نیز در تحقیقاتی که از جامعه عراق و سبک زندگی عراقی تهیه کرده اند، در بحث اربعین به حساسیتهای عراقیها پرداخته اند؛ از حرمت میهمان امام حسین (ع) تا مشارکت در اربعین با همه توان مالی و جانی؛ حال با این همه حساسیت نسبت به اربعین، چرا بغداد باید به صحنه زدوخوردهای بی سابقه در این مقطع زمانی تبدیل شده باشد؟
سوالات زیاد است؛ اینکه چه کسانی در جنگ عراقیها علیه داعش بازنده بودند و حالا چه کسی از این آشوبها در عراق سود میبرد؟ عراقیها در همین میدان تحریر بارها علیه رهبران سعودی و امارات، بخاطر حمایتهای مالی و تسلیحاتی و انسانی از داعش، تظاهرات برگزار کرده اند.
شاید امروز نتوان آثار و اعلامیههای ضد سعودی از سالهای نه چندان دور یافت، اما انگار هنوز میتوان صدای غرش جوانان عراقی را از وسط این میدان شنید که سعودیها را عامل اصلی فتنه داعش در عراق معرفی میکردند.
اعتراضات خشونت بار درمیدان تحریر امروز چهارشنبه نیز ادامه یافت، ولی تنها این شبکههای العربیه و اسکای نیوز عربی متعلق به سعودیها و اماراتیها و نیز برخی شبکههای نزدیک به جریان بعث در عراق هستند که بی وقفه صحنههای خشونت بار این تظاهرات را که روز سه شنبه اتفاق افتاده بود، پخش میکنند و تلاش دارند به آن دامن بزنند.
در نهایت و در حالی که به گزارش خبرنگار ایرنا، صدای تیراندازی شدید و نیز انفجارهای ریز و درشت همچنان در مناطق مختلف بغداد شنیده میشود، این سوال مطرح میشود که "پشت پرده آشوب این روزهای بغداد کیست؟ "، سوالی که شاید در چند روز آینده بتوان به آن پاسخ داد.
ارسال نظر