مارها منشا ویروس کشنده شایع در چین
پارسینه: همزمان با شیوع گونه جدیدی از کروناویروس در چین و سرایت آن به دیگر کشورها این سوال باقی میماند که منشاء این ویروس کجاست؟ حالا پژوهش تازهای انجام گرفته که نشان میدهد منشاء کروناویروس احتمالا مارها بوده اند.
در این پژوهش دانشمندان به بررسی توالی ژنتیکی ویروس مورد بحث (با نام علمی ۲۰۱۹-nCoV) پرداخته و آن را با توالی ژنتیکی ۲۰۰ گونه دیگر از کروناویروس در سراسر جهان مقایسه کردند.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا کروناویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که برخی موجب بروز بیماری در انسان میشوند و برخی دیگر حیوانات از جمله شترها، گربهها و خفاشها را آلوده میکنند. در برخی موارد نادر نیز کروناویروسهای حیوانی میتوانند به شکلی توسعه پیدا کنند که باعث آلودگی انسان و شیوع بیماری میان جوامع شوند. این دقیقا همان اتفاقی است که برای ویروسهای سارس و مرس (سندروم عفونت تنفسی خاورمیانه) افتاد و حالا به نظر میرسد که آن سناریو در حال تکرار شدن برای ۲۰۱۹-nCoV است.
در پژوهش تازهای که نتایج آن امروز در نشریه Medical Virology منتشر شد مشخص گردید که ۲۰۱۹-nCoV ترکیب یا شکل باز ترکیب شده از دو کروناویروس است که یکی خفاشها را آلوده میکند و دیگری منشاء ناشناختهای داشته.
دانشمندان با بررسی دقیقتر توالی ژنتیکی ۲۰۱۹-nCoV به دنبال الگوهایی در کد ژنتیکی ویروس گشتند که میزبان ویروس دوم را مشخص میکرد و برپایه نتیجه تحقیقات، میزبان دوم احتمالا مارها هستند.
مولفان این مقاله خاطرنشان کردند که یافته هایشان برای نخستین بار نشان میدهند که مار اصلیترین منشاء و منبع حیوانی ۲۰۱۹-nCoV است.
دو نوع خاص از مارها که در جنوب شرقی چین به وفور یافت میشوند (یعنی جایی که این بیماری شیوع پیدا کرده) به ترتیب Bungarus multicinctus (که بسیاری با نام krait میشناسند) و Naja atra یا کبرای چینی نام دارند.
در این پژوهش دانشمندان همچنین دریافتند که در نتیجه ترکیب شدن دو گونه مختلف از کروناویروس، تغییر بسیار مهمی در یکی از پروتئینهای ویروسی ۲۰۱۹-nCoV رخ داده؛ پروتئینی که به گیرندههای موجود روی سلولهای میزبان پیوند میخورد و باعث شناسایی آن میشود. شناسایی نیز گامی کلیدی در وارد شدن ویروس به سلولها است و تغییری که در این پروتئین خاص ایجاد شده احتمالا همان عاملی است که انتقال آن از مارها به انسان را ممکن ساخته است.
پژوهشگران همچنین خاطرنشان کردند که مارهای آلوده در زمره حیواناتی بوده اند که در بازار غذاهای دریایی در Wuhan به فروش رفته اند؛ یعنی جایی که اولین موارد آلودگی از آن نشات گرفته. آنها یادآور شدند که علیرغم این یافتهها ضروریست که تحقیقات بیشتری برای تایید آنها صورت بگیرد.
تا به امروز بالغ بر ۵۰۰ مورد ابتلا به این ویروس و ۱۷ مورد مرگ ناشی از آن در چین گزارش شده است. متاسفانه این ویروس در مسافرانی که به تایلند، ژاپن، کره جنوبی و تایوان سفر کرده اند و اخیرا یکی از شهروندان آمریکایی که به تازگی از ووهان دیدن کرده نیز مشاهده شده است.
منبع: برنا
ارسال نظر