گوناگون

کبودی بدن بدون دلیل: بیان ۶ دلیل جالب

کبودی بدن بدون دلیل: بیان ۶ دلیل جالب

پارسینه: گاهی بدن بر اثر ضربه کبود می‌شود که معمولا طی چند روز برطرف می‌شود، اما زمانی که بدون وارد شدن هیچ ضربه‌ای به بدن قسمتی از بدن کبود می‌شود، علت چیست؟ در ادامه مهم‌ترین علل این عارضه را بیان می‌کنیم.


یادتان نمی‌آید قبلا بدنتان به جایی خورده باشد، اما کبود شده اید، علت کبودی آسان بدن چیست؟ در تیم فوتبال یا اسکیت مدرسه نیستید، پس چرا صبح‌ها با بدنی کبود از خواب بیدار می‌شوید؟

دکتر مهران موثقی Mehran Movassaghi، مدیر مرکز بهداشت مردان در مرکز بهداشتی سنت جان در سانتا مونیکا Santa Monica، کالیفرنیا می‌گوید:زمانی که با قدرت به چیزی برخورد می‌کنید، عروق خونی زیر پوست پاره شده و باعث می‌شود خون از داخل آن‌ها به بیرون نشت کند. این امر منجر به بروز لکه‌های آبی مایل به بنفش روی پوست می‌شود.

اما گاهی لازم نیست پا یا دستتان به جایی برخورد کند تا باعث بروز کبودی شود. علت این مسئله این است که رگ‌های خونی آسیب پذیرتر شده و به آسانی کبود می‌شوید؛ و گرچه استراحت، یخ و بالا نگه داشتن بخش کبود شده بدن می‌تواند به بهبود این لکه‌های زشت کمک کند، اما بهتر است از این روش‌ها برای بهبود کبودی استفاده نکنید. در ادامه به ۶ دلیل غیر منتظره اشاره می‌کنیم که باعث کبودی بدن می‌شوند و روش‌های بهبود کبودی را نیز بیان می‌کنیم.


۱. کبودی بدن بر اثر آفتاب

دکتر سینتیا بیلی Cynthia Bailey دیپلمات هیئت امریکایی پوست توضیح می‌دهد: به مرور زمان اشعه‌های مضر UV در خورشید می‌توانند باعث حل شدن کلاژن شوند - کلاژن بافت اسفنجی در لایه دوم پوست است. کلاژن مانند یک بالشتک عمل می‌کند و از شبکه رگ‌های خونی زیر پوست محافظت می‌کند.

بدون میزان مناسب از این اسفنج (کلاژن) رگ‌های خونی بیشتر در معرض پارگی قرار می‌گیرند که منجر به بروز لکه‌های سیاه و رنگی روی پوست می‌شود.

این فرایند خیلی سریعتر از آنچه فکر می‌کنید اتفاق می‌افتد. از لحاظ تئوری دکتر بیلی می‌گوید یک تابستان گرم کافیست تا این حالت به وجود آید؛ بنابراین اگر نمی‌توانید کلاژنی را که در تابستان از دست داده اید را به حالت اول برگردانید، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که بیش از این آسیب به پوست خود وارد نمی‌کنید. زمانی که در محیط باز هستید، حتما ضد آفتاب استفاده کنید و آن را به طور منظم تجدید کنید.

۲. کبودی بدن بر اثر افزایش سن

حتی اگر در یک روز ساعت‌ها در مقابل نور خورشید نباشید، اما به مرور زمان قرار گرفتن در معرض نور محافظت نشده خورشید منجر به شکستن کلاژن و نازک‌تر شدن آن می‌شود و در نتیجه شما را در مقابل کبودی حساس‌تر می‌کند.

شکستن کلاژن ناشی از افزایش سن برای هر کسی با درجات مختلف اتفاق می‌افتد و شدت آن به ضخامت پوست و میزان حساسیت شما به نور خورشید بستگی دارد. به عنوان مثال افرادی که دارای پوست روشن هستند، معمولا نسبت به افراد دارای پوست تیره به نور خورشید حساس ترند.

دکتر بیلی می‌گوید: برخی افراد کبودی ناشی از افزایش سن را احساس نمی‌کنند تا زمانی که پیر می‌شوند، اما دیگران ممکن است در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی دچار این عارضه شوند.

هیچ راه موثری برای پیشگیری از کبودی ناشی از افزایش سن وجود ندارد، اما استفاده از کرم ضد آفتاب می‌تواند برای مدت بیشتری کلاژن پوست را حفظ کند.

۳. کبودی بدن بر اثر مصرف نوشیدنی‌های الکلی

الکل یک وازودیلاتور* vasodilator است یعنی باعث می‌شود رگ‌های خونی به طور موقت شل و گشاد شوند. دکتر اسکات شوارتزولدر Scott Swartzwelder یکی از نویسندگان کتاب حقایقی درباره مصرف و سوء مصرف از الکل تا اکستازی می‌گوید: گشاد شدن رگ‌های خونی باعث افزایش جریان خون در تمام بدن و از جمله نزدیک به سطح پوست می‌شود.

هر چه خون بیشتری در رگ‌ها جریان پیدا کند، به این معناست که اگر یکی از رگ‌ها آسیب ببیند خون بیشتری از آن به بیرون نشت می‌کند - به عنوان مثال اگر پای شما به گوشه میز برخورد کند. به علاوه بعد از نوشیدن مشروبات الکلی میزان هوشیاری و تعادل شما کاهش پیدا می‌کند و احتمال هر گونه صدمه دیدن افزایش پیدا می‌کند، بنابراین احتمال اینکه روز بعد با بدنی کبود از خواب بیدار شوید، بیشتر خواهد بود.

۴. کبودی بدن بر اثر مصرف دارو‌های خاص

دارو‌های رقیق کننده خون مانند وارفارین و هپارین - که برای شرایطی مانند ریتم غیر طبیعی قلب و نقص مادرزادی در قلب تجویز می‌شوند - می‌توانند احتمال بروز کبودی را در بدن شما افزایش دهند.

دکتر موثقی می‌گوید: دارو‌های رقیق کننده خون و ضد انعقاد زمان لخته شدن خون - زمانی که خون به شکل یک مایع ژله‌ای در آمده و خونریزی متوقف می‌شود - را افزایش می‌دهند. به همین دلیل است افرادی که از دارو‌های رقیق کننده خون استفاده می‌کنند، راحت‌تر و شدیدتر از دیگران کبود می‌شوند.

دارو‌های ضد درد بدون نسخه، مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن هم باعث رقیق شدن خون می‌شوند. این دارو‌ها آنزیم خاصی را که برای لخته شدن خون مورد نیاز است، مهار می‌کنند. بیشتر از یک هفته از این دارو‌ها مصرف نکنید، مگر زیر نظر پزشک.

۵. کبودی بدن بر اثر کمبود برخی ویتامین‌ها در رژیم غذایی

ویتامین C، K. و B۱۲ نقش مهمی در کمک به لخته شدن خون بازی می‌کنند. زمانی که به اندازه کافی از این ویتامین‌ها دریافت نکنید، حتی یک ضربه خفیف می‌تواند منجر به بروز یک کبودی بزرگ شود.

کمبود تغذیه در بین افراد جوان سالم که یک رژیم غذایی متنوع دارند، رایج نیست. اما اگر غذا‌های ناسالم و تنقلات زیاد می‌خورید و میوه و سبزیجات به اندازه کافی مصرف نمی‌کنید، ممکن است به اندازه کافی ویتامین C. یا K. دریافت نکنید. دیگر نشانه‌های کمبود ویتامین C. عبارتند از: خستگی زیاد و سرعت کم در بهبود زخم ها. نشانه‌های کمبود ویتامین K. هم عبارتند از: خون دماغ یا خونریزی از لثه ها.

به علاوه اگر گیاهخوار هستید، بیشتر در معرض کمبود ویتامین B. ۱۲ خواهید بود، زیرا این ویتامین در پروتئین‌های حیوانی یافت می‌شود. دیگر نشانه‌های کمبود ویتامین B. ۱۲ عبارتند از: بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دست یا پا، ضعف و خستگی.

۶. کبودی بدن بر اثر ابتلا به یک بیماری جدی

معمولا کبودی‌های خفیف و بدون علت نگران کننده نیستند، اما در موارد نادر این کبودی‌ها ممکن است نشانه یک بیماری جدی باشند، مانند دیابت نوع ۲، سرطان خون یا لوسمی leukemia.

دکتر موثقی می‌گوید: اگر بیشتر از ۲ هفته دچار کبودی غیر عادی و غیر قابل توضیح شده اید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی آن بررسی شود. قند خون بالا باعث می‌شود بهبود پوست به شکل موثر انجام نشود و خطر بروز کبودی‌های شدید را افزایش می‌دهد و یا اینکه بهبود کبودی‌ها زمان زیادی طول می‌کشد. افراد مبتلا به لوسمی یا سرطان خون پلاکت‌های کمتری در خون خود دارند که باعث خونریزی عروق خونی می‌شود و همچنین مب تواند میزان کبودی را افزایش دهد؛ بنابراین اگر بیشتر از حد معمول دچار کبودی‌های غیر قابل توضیح می‌شوید، لازم است مورد معاینه پزشک قرار بگیرید. پزشک آزمایش خون یا دیگر آزمایش‌های تشخیصی را برای تعیین علت انجام خواهد داد.
منبع: سیمرغ

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار