گیاهی مهندسی شده که آلودگی را هشدار می دهد!+ عکس
پارسینه: محققان گیاهی را مهندسی کردهاند که در معرض مواد شیمیایی سمی خاص، رنگ قرمز به خود میگیرد و به این ترتیب وجود ماده خطرناک را هشدار میدهد.
به گزارش پارسینه و به نقل از مهر؛ کنترل آلایندهها در محیط به وسیله نمونهبرداری از خاک و دیگر روشهای سنتی یک فرایند چالشبرانگیز است. به همین دلیل محققان اکنون گیاهی را مهندسی کرده اند که در معرض مواد شیمیایی سمی خاص رنگ آن قرمز میشود.
چنین گیاهانی را میتوان در مناطقی کشت کرد که برای وجود آلاینده تحت نظارت هستند. به جای مراجعه مکرر به مکان مورد نظر و جمع آوری نمونه خاک، محققان میتوانند تصاویر هوایی گیاهان را ردیابی کنند، اگر گیاهی قرمز رنگ شود، این بدان معنا است که آلایندهای در محیط وجود دارد.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در این تحقیق پروتئینهای دریافت کننده گیاه «شاهی (Arabidopsis thaliana)» را به طور ژنتیکی تغییر دادند.
به طور معمول این پروتئینها با یکدیگر پیوند برقرار میکنند و نسبت به پروتئینی شناخته شده به نام ABA واکنش نشان میدهند. این پروتئین به طور معمول در واکنش به شرایط خشکسالی ایجاد میشود.
هنگامیکه دریافت کنندههای پروتئینی ABA را ردیابی کنند، گیاه را وادار میکنند تا روزنههای ریز در برگها و ریشه را ببندد تا به حفظ آب در آن کمک کند.
محققان دانشگاهی قبلی کشف کرده بودند با تغییر دریافتکننده پروتئینها به شیوهای که با مواد شیمیایی دیگر به غیر از ABA پیوند برقرار کنند، میتوان واکنشهای متفاوتی در گیاهان ایجاد کرد.
برای این تحقیق دریافت کنندهها تغییر کردند تا با یک آفتکش بسیار سمی به نام azinphos-ethyl پیوند برقرار کنند. پس از انجام چنین پیوندی، ریشه و برگهای گیاه که به طورمعمول سبز هستندبه رنگ قرمز درمیآیند.
مهم آنکه متابولیسم گیاه نیز در این فرایند تحت تاثیر قرار نمیگیرد و به عنوان مثال همچنان در شرایط خشکسالی آب ذخیره میشود. به طور معمول این فناوری را میتوان برای ردیابی مواد آلاینده دیگر به کار برد.
ارسال نظر