فرار از سکته و فشار خون با این راهکار
پارسینه: دوري از ورزش به همان اندازه که زيانبار است، گرايش به آن ميتواند بسيار مفيد فايده باشد و علاوه بر پيشيگيري از بروز سکتههاي قلبي و مغزي، خطر ابتلا به بسياري بيماريهاي ديگر را هم کاهش ميدهد.
بر اين اساس با انجام ورزش دائمي در کنار داشتن يک برنامه زندگي منظم با برنامه غذايي حساب شده ميتوان هميشه سالم زندگي کرد.
امروزه ثابت شده تنها کشورهايي ميتوانند به مدالهاي متعدد المپيکي، جهاني، قارهاي و بينالمللي دست يابند که ورزشکاران، مربيان و مديران ورزشي آنها از علوم پزشکي - ورزشي به بهترين نحو ممکن استفاده کنند.
به خصوص اينکه علم پزشكي ثابت كرده كه ورزش به عنوان علميترين، ارزانترين و سادهترين روش براي پيشگيري و درمان انواع بيمارهاي جهان صنعتي امروز مفيد است.به گزارش مهر، بر همين اساس آموزشهاي مدرن علمي براي پيشگيري و درمان بيماريها، آسيبهاي ورزشي، دوپينگ و مکملهاي مجاز و غيرمجاز، توانبخشي، تغذيه و روانشناسي ورزش بسيار ضروري هستند.
دکتر لطفعلي پورکاظمي در کتابي تحت عنوان"ورزش درمان بيماري ها"اطلاعات کامل و نويني را در مورد نقش پزشکي ورزشي در پيشگيري و درمان بيماريهاي رايج در جهان امروز، اختلالات ارتوپدي، سكتههاي قلبي و مغزي، بيماريهاي عفوني، سرطان، بيماريهاي مغز و اعصاب، مضرات مواد مخدر، رژيمهاي غذايي ورزشكاران و ساختار کميتههاي پزشکي ارئه کرده است.
دوري از ورزش چه عوارضي دارد؟
در بخشي از اين کتاب تاکيد شده ورزش به همان اندازه که براي فرد ورزشکار مفيد است، دوري از آن هم عوارضي دارد.
ازدياد بروز سکتههاي قلبي و مغزي، انسداد عروق کرونر قلبي و نياز بيشتر به جراحي قلب، گشادي قلب، فشار خون بالا، چاقي، بيماريهاي تنفسي، کاهش سيستم دفاعي بدن در برابر بيماريهاي عفوني، بيماريهاي کبدي، آرتروز و بيماريهاي ستون مهرهها از انواع بيماري هاست که دوري از ورزش ميزان ابتلا به آنها را بيشتر ميکند.
همچنين کم تحرکي و ورزش نکردن در بسياري موارد موجب بروز ديسک کمر و گردن، سنگ کليه، کاهش واکنشهاي مغزي، احساس رخوت و خستگي مزمن و روحيه ضعيف در فعاليتهاي روزمره ميشود و از همه بدتر اينکه تمايل افراد به استفاده از مواد مخدر و الکل و مصرف بيشتر داروهاي روان گردان را هم بيشتر ميکند. کاهش ذخاير کلسيم و فسفر بدن، اختلالات پوستي، نارسايي جنسي و کاهش غلظت خون هم از ديگر عوارض ورزش نکردن است.
فوايد ورزش براي فرد ورزشکار
دوري از ورزش به همان اندازه که زيانبار است، گرايش به آن ميتواند بسيار مفيد فايده باشد. در بخشي از کتاب"ورزش درمان بيماريها" به فوايدي که ورزشهاي منظم و دائمي در اختيار فرد ورزشکار قرار ميدهد اشاره شده و تاکيد شده است که هرگز يک ورزشکار سکته نميکند.
بر اين اساس و علاوه بر پيشيگيري از بروز سکتههاي قلبي و مغزي، ورزش منظم و دائمي فوايد ديگري هم دارد که پيشگيري از بسته شدن رگهاي قلبي و مغزي و تصلب شرايين، پيشگيري بسيار جدي از بروز بيماريهايي مانند ديابت، فشار خون، سنگ کليه، نارسايي کليه، نقرس، کبد چرب، چاقي و چربي خون از مهمترين آنهاست.
همچنين با ورزش کردن ميتوان ميزبان ابتلا به بيماريهاي گوارشي، افسردگي، بيماريهاي روانتني، اضطراب، فشارهاي روحي و عصبي، لرزشهاي دست و پا، ضعف تنفسي، اعتياد، پرخاشگري، نابهنجاريهاي اجتماعي، ناتوانيهاي عضلات اسکلتي، آرتروز، ديسک کمر، پوکي استخوان، کمبود کلسيم، ناتواني جنسي، کمبود ذخاير معدني و ويتامينها را تا حدي زيادي کاهش داد.
با ورزش از سکته و فشار خودن دورتر شويد
ازدياد چربي خون و به ويژه کلسترول، چاقي و کم تحرکي، استرس، ژنتيک(استعداد ارثي)، سيگار، مواد مخدر و الکل از عواملي است که موجب بروز سکته قلبي ميشود اين در حالي است که بهترين روش براي پيشگيري از بروز سکتههاي قلبي و مغزي ورزش است.
علم پزشکي مدرن در تحقيقات جديد ثابت كرده است که با انجام فعاليتهاي ورزشي منظم و مداوم همراه با رژيم غذايي مناسب ميتوان از بسته شدن رگهاي قلبي و مغزي جلوگيري کرد و از بروز سکتههاي حاد قلبي و مغزي که نتيجهاش مرگ آني يا فلج شدن بدن است، پيشگيري کرد.بر اين اساس اگر روزانه به مدت نيم ساعت پياده روي يا آرام دويدن و نرمشهاي سبک روزمره را در برنامه زندگي روزمره افراد قرار بگيرد و همزمان از مصرف بيرويه برخي غذاها پرهيز کنند، هرگز به سکته قلبي دچار نميشوند.
فشار خون که"دشمن آرام و کشنده بي صدا" نام گرفته است، يکي از بيماريهاي شايع در ايران است که عوارض زيادي همچون عوارش قلبي و عروقي، عصبي و مغزي، جسمي و کليوي را موجب ميشود.
براي پيشگيري از بيماري فشار خون بايد از چاقي جلوگيري کرد. البته علاوه بر کنترل اضافه وزن، محدود کردن نمک و غذاهاي چرب و گوشتي همواره ضرورت دارد. با همه اينها افرادي که از سنين نوجواني و جواني به ورزشهاي منظم ادامه دهند هرگز بيماري فشار خون نميگيرند.
غذاهاي مجاز و غير مجاز براي قلب و مغز
همچنين تاکيد شده است که انواع ميوهها و سبزيها، ماهي، مرغ، حبوبات، غلات، روغنهاي گياهي مثل روغن زيتون، ذرت، بادام زميني، اغذيه آب پز و پختني، لبنيات کم چرب يا بدون چربي براي حفظ سلامت قلب و مغز مفيد است و بايد به اندازه کافي در سبد غذايي روزانه قرار بگيرند.
به همان ميزان استفاده از اندازه نمک، گوشت قرمز، اغذيه سرخ شده و پرچرب، پيتزا، همبرگر، سوسيس، کالباس، لبنيات چرب و روغنهاي حيواني بايد کاهش داده شود چون بيماريهاي قلبي و فشار خون و چربي بالا در نتيجه استفاده مداوم اين دسته از غذاها ايجاد ميشود که همگي براي قلب و مغز غير مجاز هستند.
بخنديد تا سکته نکنيد
استرسهاي روزمره نيز ميتوانند از طريق ازدياد فشارخون عاملي براي سکته باشند در نتيجه در طول شبانه روز علي رغم مشکلات فردي و اجتماعي، بايستي شاداب و خندان بود تا تنشهاي زندگي سبب مرگ آني يا سکته نشوند.
سيگار، الکل و مواد مخدر هرگز
مصرف سيگار و الکل و مواد مخدر هم ميتوانند سبب بسته شدن رگهاي قلبي و مغزي شوند و هم اختلالات کبدي، کليوي، گوارشي، ريوي و مغزي ايجاد كنند و توسط سکته عاملي براي فلج شدن اعضاي بدن ميشوند. براي مبتلا نشدن به سکته قلبي بايد اين موارد را به طور کامل در نظر گرفت يعني از غذاهايي استفاده شود که پرچرب نباشند و هر 6 ماه با آزمايش، چربي خون را كنترل کرد.
بنابراين هرگز سيگار نکشيم و ورزش را فراموش نکنيم. افرادي که ورزش مداوم و يکنواخت ميکنند هرگز سکته نميکنند.دخانيات يکي از علل اصلي سکتههاي قلبي و مغزي است زيرا ذرات نيکوتين سيگار به چربيهاي خون از نوع کلسترول و تري گليسيريد متصل ميشوند و در داخل رگهاي کرونر قلب رسوب ميكنند و آنها را ميبندند. در نتيجه لخته بسته شده سبب سکته قلبي ميشود و فرد را از پاي در ميآورد. چراکه نيکوتين بر خاصيت چسبندگي و لخته سازي پلاکتهاي خوني ميافزايد.
افراد قندي و فشار خوني توجه کنند
افرادي که بيماري قند دارند بايد بيشتر از ساير افراد دقت کنند و از طريق ورزش، رژيم غذايي و احتمالاً مصرف دارو، اجازه ندهند بيماري قندشان تشديد شود. مرض قند يا همان ديابت را ميتوان طوري کنترل کرد که نتواند حتي يک روز از عمر انسان بکاهد.
فشار خون بالا ميتواند در طولاني مدت و در صورتي که رعايت نشود و تحت درمان نباشد سبب گشادي قلب و سکته قلبي شود از اين رو، افرادي که فشار خون بالا دارند بايد در مصرف نمک بسيار احتياط کنند و معاينات کلينيکي را بهطور مرتب انجام دهند و از ازدياد چربي خون غافل نمانند چراکه اين دو در ارتباط تنگاتنگ با هم هستند.
علاوه بر اين فشارهاي روحي روزمره و استرسهاي مکرر ميتواند يکي از علتهاي ديگر سکته قلبي باشد زيرا وقتي که فرد هميشه در معرض مشکلات روحي و تنشهاي عصبي و کاري باشد، از طريق ترشح برخي هورمونها در بدن، فشار خون او بيثبات ميشود و اسپاسم عروقي رخ ميدهد و سبب ميشود تا فرد بسيار مستعد به سکته قلبي شود و اگر فردي که فشار خون دارد يا سيگاري است، استرس زياد نيز داشته باشد بسيار بيشتر در معرض اختلالات قلبي و در نهايت سکته قلبي است.
يک نتيجه، يک عمر زندگي
داشتن يک برنامه زندگي به طور منظم و حساب شده براي سلامتي افراد بسيار مهم است. فردي که از نظر غذايي مواد لازم و ضروري را رعايت ميکند و پرخوري و زياده روي نميکند، به ورزش و تمرينات بدني ميپردازد، از هواي سرشار از اکسيژن پارکها يا مناطق جنگلي بهره ميبرد و زندگي را سخت نميگيرد هرگز دليلي ندارد که سکته قلبي کند و به فلج مغزي و مشکلات طبي دچار شود.
پس منظم و شاد باشيم و ورزش کنيم تا همواره سالم و موفق زندگي کنيم.
منبع:ابتکار
ارسال نظر