برنامه کاندیداهابرای بهبود معیشت مردم
پارسینه: طی یک سال اخیر مشکلات اقتصادی و ضعف معیشت مردم کار را به جایی رساند که مردم گفتند "یارانه را پس میدهیم اقتصاد به ۲ سال قبل برگردد" و همین موجب شد تا ۶ نامزد ریاست جمهوری از این گلهمندی در برنامههای اقتصادی خود استفاده کنند.
معیشت و گرانیهایی که در چند سال اخیر در کالاهای اساسی مردم رخ داده به حدی رسیده که قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته است و مردم نیز از نامزدهای انتخاباتی این توقع را دارند که به آنها بگویند چه برنامهای در این زمینه دارند؟ در صورت رئیس جمهور شدن چه برنامهای برای جلوگیری از نوسانات قیمتی در بازار دارند؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که باید به آن توجه شود و در اولویت برنامههای اقتصادی کشور قرار دهند بحث معیشت مردم و توجه به بخش تولید است. بر این اساس این 7 نامزد انتخاباتی در برنامه های و مناظراتی که خود و یا نمایندگانشان حضور داشتند رویکرد خود را در این زمینه بیان کردند که در نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مهمترین محورهای اقتصادی کشور مطرح شد و نامزدها نیز نظرات خود را بیان کردند.
در بین صحبت های این 6 نامزد انتخاباتی دلیل اصلی گرانی تورم اعلام شده و هر کدام نیز راهکاری را ارائه کردهاند. باید دید فاصله حرف تا عمل این کاندیداها چقدر است؟ ولی آنچه برای مردم مهم است، بازگشت ارزش پول ملی و افزایش قدرت خرید آنها است و اینکه این کاندیداها چه برنامهای برای بهبود این شرایط دارند.
این 6 کاندیدای ریاست جمهوری هر کدام دیدگاهی در مورد تورم، گرانی و معیشت مردم دارند که به طور کلی همه آنها به تقویت توان تولید داخل اهمیت ویژهای قائل هستند و در مناظرهها، برنامههای مختلف رادیویی و تلویزیونی و سخنرانی ها نظرات خود را اعلام کردهاند که در ذیل اهم صحبتهای آنها ذکر شده است.
*نبود برنامهریزی مشکل اصلی تنظیم بازار
حسن روحانی به عنوان یکی از نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری با توجه به اینکه معتقد به افزایش تولید داخل و کاهش واردات است , مهمترین مسئله را برگرداندن آرامش و ثبات به بازار کالا و پول میداند و اعلام میکند: که مردم دچار یک نگرانی دایمی برای تامین کالای روزمره شان هستند و نمی دانند قیمت فردا نسبت به امروز چه مقدار متفاوت است.
وی در این زمینه گفته است، راه حل اصلی اش رونق تولید هست و باید ما موانع تولید را برطرف کرد تا تولید به حرکت در بیاید و خود به خود با آمدن کالا در بازار و تعادل عرضه و تقاضا، تورم کنترل شود.
نوبخت نماینده اقتصادی حسن روحانی در مناظره اقتصادی برنامه پایش با ارائه برخی از دیدگاههای اقتصادی این کاندیدا در زمینه وضعیت گرانی و معیشت مردم، بیان کرد: در دولت نهم، دهم و دولتهای قبلی فشار زیادی به ملت وارد شد که هیچکدام از دولتها قصد بدی نداشتند ولی برنامه ریزی آنها بهنحوی بود که بین دو راه ماندند؛ اینکه اقدام به واردات کنند یا از تولیدات داخل حمایت کنند و قیمتها افزایش یابد که هر کدام از این دو روش را انتخاب کنند عواقبی دارد. در حالی که اگر برنامهریزی لازم در این زمینه وجود داشته باشد مجبور نیستند بین دو راهی قرار بگیرند.
* تنظیم بازار و رفع دغدغه مردم در شب عید در کوتاه مدت
سعید جلیلی نیز یکی از کاندیداهای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری است که میگوید: " در بحث تورم به هرحال در آنچه با عنوان مالیات تورمی از آن یاد میشود، بیشترین رنج را مردم میبرند، مالیاتی است که به این شکل تودههای مردم باید پرداخت کنند و حتماً باید از آن جلوگیری شود. مهمترین بحث این است که در سیاستهایی که در این زمینه باید صورت گیرد، باید دنبال راهحلهای ساختاری باشیم، نه راهحل مقطعی چرا که تورمی که بهشکل ساختاری درست میکنند، میتواند روی زندگی مردم تأثیر بگزارد."
زاهدی وفا نماینده اقتصادی این کاندیدا در مناظرات تلویزیونی تأکید کرده که در کوتاه مدت مطمئنا تنظیم بازار و رفع دغدغه مردم در شب عید مورد توجه قرار میدهند، اما در سیاست های بلندمدت حمایت از بخش کشاورزی با توسعه علمی آن، کاهش فاصله نرخ خرید محصول از کشاورز و نرخ پرداختی مصرف کننده، استفاده از نیروی انسانی فارغ التحصیل در کشاورزی و ... با اصلاحات ساختاری به تولید کننده و صادرکننده عمده محصولات کشاورزی تبدیل خواهیم شد.
وی گفت: جلیلی معتقد است برای تقویت معیشت مردم اگر افزایش یارانه نقدی در سقف درآمدهای طرح باشد، باعث تورم نخواهد شد.
*تنظیم بازار برای احترام به حقوق مردم
سید محمد غرضی به عنوان یک کاندیدای مستقل در انتخابات ریاست جمهوری معتقد است، تغییر نرخ ارز باعث آسیبدیدگی بخش تولید شده است و در واقع اولین ضربهای که به پول ملی میخورد، به تولید ملی نیز اصابت میکند به طوری که میتوان طی سالهای گذشته تولید در کشور از بین رفته است.
بابک حاجیان در مناظره اقتصادی برنامه پلایش به عنوان نماینده اقتصادی این کاندیدا با بیان اینکه رویکرد دولت آینده در شرایط بحران برای حمایت از کشاورزان یا تنظیم بازار بر اساس سه محور است، گفت: در تصمیمات مدیریت سه رویکرد برنامهمحوری گام به گام و کارآفرینی و قدرتآفرینی وجود دارد که ترکیب این 3 میتواند در پیشبرد برنامههای مرتبط با کشاورزی موثر واقع شود.
وی معتقد است، در کشاورزی باید زمینه ورود فناوریهای جدید شکل گیرد تا هزینه تمام شده کشاورز کاهش یافته و با استفاده از ابزار مدیریت تولیدی خود به سمتی برویم که تنظیم بازار بتواند محقق شود به گونهای که در یک سال شاهد این نباشیم که تمام کشاورزان به سمت تولید تنها یک محصول رفتهاند و در سایر بخشها دچار کسری باشیم. اما با این حساب تنظیم بازار روی یک اصل است هر چند که واردات به عنوان سم تلقی میشود اما در برخی موارد برای احترام به حقوق مردم باید به سمت تنظیم بازار برویم تا با چالش و کسری روبرو نگردند.
*مجوز واردات محدود در شرایط اضطرار از اولویتها دولت متمم
علی اکبر ولایتی، در زمینه گرانیهایی که در چند سال اخیر رخ داده و اینکه چگونه باید آن را کنترل کرد ، اظهار داشت: در مورد کنترل گرانی و تورم معتقدام وقتی میزان نقدینگی در جامعه بیش از تولید کالا در کشور باشد تورم ایجاد میشود و در این مواقع میزان رها کردن پول در جامعه متناسب با تولید کالا نبوده و اگر فکری برای این مسئله نکردهایم، باید به هر شکلی که شده دولت تنظیم بازار انجام دهد.
این کاندیدای دوره یازدهم ریاست جمهوری معتقد است، باید بین تولید کالا و نقدینگی موجود در کشور تعادل وجود داشته باشد و گر نه وضعیت همانند هشت سال اخیر که میزان نقدینگی از حدود 90 هزار میلیارد تومان به حدود پانصد هزار میلیارد تومان رسیده، ادامه خواهد داشت. همچنین در این شرایط که گرانی و تورم وجود دارد، ابتدا باید اعتماد مردم را برگرداند زیرا انتشار بخشنامههای متناقض از سوی مسئولان اقتصادی زمینه را برای بی اعتمادی مردم فراهم میکند. در این زمینه باید دولت یک متصدی اقتصادی داشته باشد حالا یا معاون اول رئیس جمهور در حقیقت تنظیم کننده و هماهنگ کننده کار اقتصادی باشد یا یک معاونت اقتصادی داشته باشد که صنعت یک راه نرود و بازرگانی به طرف دیگر. وزارت اقتصاد یک کار کند و بانک مرکزی کار دیگر زیرا نتیجه این اتفاقات سرگردانی مردم است.
همچنین علاوه نظرات این کاندیدا که در برنامهها و سخنرانیهای مختلف مطرح شده است، محمد سوری به عنوان نماینده اقتصادی ولایتی در مورد رویکرد ولایتی برای حمایت از تولید داخل و واردات اظهار داشت: قطعاً حمایت از باغدار و کشاورزان در اولویت کارهای آقای ولایتی است زیرا اگر زحمات کشاورزان و خون دلهای آنها نبود، مشکلات زیادی ایجاد میشد. بنابراین این قشر که از نظر اقتصادی نیز شرایط مناسبی ندارند و درآمدهایی که از این طریق به دست می آورند برای آنها اهمیت زیادی دارند باید مورد حمایت همه دولتها قرار بگیرد.
اما وی معتقد است اگر در شب عید ضرورت باشد همانند چند سال گذشته که تگرگ باعث از بین بردن سردرختیها در استانهای مهم شد لازم است واردات برای جبران کمبودها انجام شود. همچنین زمانی که به کشاورزان توصیه میشود کلیه زمینها را زیر کشت گندم ببرند و این مسئله باعث کمبود سایر کالاهای چون پیاز و سیب زمینی میشود مجبوریم به دلیل این شرایط واردات انجام دهیم.
البته اجازه برای واردات باید محدود باشد تا تنها برای جبران کمبود مورد استفاده قرار گیرد و اگر کمبودی وجود نداشت نیازی به واردات نخواهد بود. همچنین کشور ایران در تولید سیب ، انگور و بسیاری از میوهها ظرفیتها بالایی دارد و میتوان برای مثال موز را که در کشور زیاد کشت نمیشود، مصرف نکرد. البته اگر لازم باشد واردات موز انجام شود ولی اگر از نظر بودجه با کمبود روبرو بودیم میتوان این میوه را وارد نکرد و اتفاقی نیز رخ نخواهد داد.
*کشاورزی باید مکانیزه شود
محسن رضایی این کاندیدای مستقل دوره یازدهم ریاست جمهوری به این مسئله تأکید دارد که در کنترل بازار باید در اولین فرصت نقدینگی کنترل شود یعنی همین ماه های آینده اگر کنترل نشود ارزش پول ملی ما به شدت کاهش پیدا کرده.
رضایی میگوید: اگر رئیس جمهور شوم هر کس صنایع تبدیلی بیاورد یارانه دریافت خواهد کرد تلاش میکنم مشکلات بیمه و فروش محصولات کشاورزی را حل کنم. همچنین، در حال حاضر کشاورزی ما بهشیوه سنتی که مربوط به 60 سال پیش اروپا است، اجرایی میشود. مکانیزه کردن کشاورزی از برنامههای مهم دیگر من است.
*تثبیت قیمت ارز و کاهش قیمت کالاهای اساسی تا پایان سال 92
قالیباف با دادن وعده حل مشکل معیشتی مردم ظرف 6 ماه و اینکه این مسئله جزء مهمترین اقداماتی است که انجام خواهد داد، معتقد است تا پایان سال 92 تمام مشکلات معیشتی را حل و اطمینان مردم را برمیگرداند.
از دید این کاندیدا، ثبات در بازار ارز ، نخستین و مهمترین موضوعی است که استارت رشد اقتصادی میزند و پس از آن بازبینی در توزیع کالا و خدمات، ثبات در قیمت کالاهای حیاتی کشور، مخصوصا در حوزه کشاورزی و دهک های پایین، آن کار حتما باید اتفاق بیافتد، اصلاح سیاست های پولی و مالی در بازار پول، از اقداماتی است که باید برای بازگشت اعتماد مردم انجام شود.
همچنین وی در جمع مردم شهرستان بهارستان اعلام کرد: در همین شش ماه دوم سال 92 تصویب قیمت ارز و کاهش قیمت اقلام اساسی خانوادهها را در صدر کشور رقم میزنم و اتفاق میافتد.
وی معتقد است باید سیاست های جبرانی برای دهک های پایین جامعه وجود داشته باشد به این معنا که قدرت خرید اینها را بالا ببریم، پس ما کالاهای اساسی خانواده را تضمین می کنیم قیمت ها را تثبیت می کنیم تا قدرت خرید بالا برود.
البته ابراهیم یاوری نماینده اقتصادی قالیباف در مناظره نمایندگان کاندیداها در برنامه پایش اعلام کرد: اگر اقتصاد مقاومتی را اینگونه تعبیر کنیم که باید شکنندگی خود را در مقابل بازارهای بینالمللی به حداقل ممکن برسانیم و از نهادههای تولید در داخل کشور استفاده نماییم به طور حتم به موفقیت های زیادی در حوزه اقتصادی دست پیدا خواهیم کرد و این کار جزء اولویت های اصلی دولت آقای قالیباف است.
بر این اساس، با نگاه استراتژی به کشت محصولات کشاورزی و جلوگیری از خام فروشی با تعریف صنایع واسطهای ارزش افزوده زیادی نصیب کشور میشود که ما را به سایر کشورها بی نیاز میکند.
ارسال نظر