گوناگون

چرا احمدی نژاد در روزهای انتقال دولت رئیس بنیاد ایرانشناسی را تغییر داد؟

پارسینه: محمود احمدی نژاد هرچند در آخرین ماه...


پارسینه: محمود احمدی نژاد هرچند در آخرین ماه حضور خود در پاستور قرار دارد اما شواهد و قرائن بازگو کننده آن است که وی پایان دوره هشت ساله ریاست جمهوری خود و در نتیجه خروج از این ساختمان را هنوز باور نکرده است.

اوبا‌وجود اینکه با حضور در ساختمان مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و قرار گرفتن با چهره‌ای خندان در کنار رئیس جمهور منتخب سعی داشت به خبرنگاران وعکاسان و همچنين جامعه القا کند که صدای مردم را شنیده و به رای ایشان تمکین مي‌کند، اما با صدور برخی احکام و دستورات، حكايت متفاوتي را منعكس مي‌كند.

انتصابي بر خلاف توافقات

آخرین مورد از این اقدامات احمدی‌نژاد،حکمي‌است که وي برای آيت ا...سید محمد خامنه‌ای صادر کرد و او را همزمان به عنوان رئیس بنیاد ایرانشناسی و رئيس هیات امنای آن یعنی جانشین مرحوم دکتر حسن حبیبی (معاون اول سابق‌هاشمي‌رفسنجانی و سید محمد خاتمي‌و نماد اعتدال گرایی در دهه‌70) تعیین کرد.

اين انتصاب در حالي صورت مي‌گيرد كه بنا بر توافق رئيس جمهور مستقر و رئيس جمهور منتخب ، گروه انتقال دولت تشكيل شده و در حقيقت دولت حاضر در وضعيت انتقالي قرار دارد.

در همين حال دكتر روحاني رئيس جمهوري منتخب در ديدار با وزرا و مديران ارشد دولت از آنها خواسته است تا از عزل و انتصابات در اين دوره زماني پرهيز كنند. با وجود اين خواسته دكتر روحاني ، احمدي نژاد مدير جديد براي بنياد ايرانشناسي منصوب كرد.

انتصاب براي 4 سال

وي در حکم خود خطاب به سیدمحمد حسینی خامنه‌ای نوشت:" با توجه به اهمیت والای شناخت و معرفی ابعاد گوناگون ایران از جمله اندیشه، تاریخ، هنر و معماری و با عنایت به مراتب دانش و جایگاه رفیع علمي‌و تجربیات ارزشمند جنابعالی، بر اساس ماده 9 اساسنامه بنیاد ایران شناسی و به موجب این حکم برای یک دوره چهار ساله مسئولیت «ریاست بنیاد ایران‌شناسی» را به حضرتعالی محول می‌نمایم.رجاء واثق دارم آن جناب ضمن بهره‌گیری از تمامي‌ظرفیت‌های علمي‌فرهیختگان و دانشمندان کشور بستر لازم را براي پژوهش و شناسایی همه ابعاد این سرزمین به عنوان مهد رویش تمدن و فرهنگ اسلامي‌- انسانی فراهم خواهید آورد.

ریاست هیات امنای آن بنیاد نیز در اجرای بند 5 ماده 6 اساسنامه بر عهده جنابعالی خواهد بود. »

از حكمت اسلامي صدرا تا ايرانشناسي

احمدی نژاد در حالی رئيس بنياد حکمت اسلامي‌صدرا را به عنوان ریاست جدید بنیاد ایرانشناسی برگزید که وی به گواه پایگاه اطلاع رسانی مجموعه ای که تا دیروز مسئول آن بود، علاوه برداشتن مدرک کارشناسی حقوق قضايی، دارای مدرک حوزوی معادل فوق تخصص در فلسفه و عرفان است و علاوه بر این دو در رشته‌هاي حقوق اسلامي‌و فقه، جامعه شناسی، فلسفه و حقوق زن و فلسفه مواجهه با کودکان و جوانان تجربه دارد.

ایران‌شناسی به معنای مطالعه دانش فرهنگی ایران از زمان باستان تا حال است. این علم شامل تاریخ، ادبیات، هنر و فرهنگ ایران کهن و ایران نو و به همراه فرهنگ توده آن می‌شود. علاوه بر این به مطالعه زبان‌های ایرانی نیز پرداخته می‌شود.

ميزان سنخیت با اهداف بنیاد

به عبارت بهتر فرد منتخب رئيس جمهور برای ریاست بر بنیاد ایرانشناسی از سنخیت کاملي‌با اهداف این بنیاد یعنی كوشش در ساماندهي فعاليت‌هاي ایرانشناسی و گسترش آنها به منظور شناختن و شناساندن جلوه‌هاي تمدن و فرهنگ ايران اسلامي و تاريخ آن برخوردار نيست زیرا در هیچ کدام از زیر شاخه‌هاي اصلی این علم تخصص ندارد.

اما نکته‌ای که این انتصاب را حساس کرده و حرکتی ناهماهنگ با اقدامات فرهنگی رئيس‌جمهور منتخب جلوه مي‌دهد تعیین دوره چهار ساله برای این انتصاب است. به عبارت بهتر احمدی نژاد با این انتصاب دست روحانی را در اجرای خواسته‌هاي فکری و فرهنگی خود در یکی از بزرگترین نهاد‌هاي غیر حوزوی علوم انسانی کشور تا روزهای آخر ریاست جمهوریش بسته است.

حساس بودن این انتصاب وقتی بیشتر مشخص مي‌شود که بدانیم پس از درگذشت دکتر حسن حبیبی بنیانگذار و ریاست بنیاد ایرانشناسی در 12 بهمن ماه تاکنون یعنی بیش از 158 روز این مجموعه بدون داشتن سرپرستی مشخص فعالیت داشته است و در این مدت عرصه آن چنان براین مجموعه از لحاظ مالی تنگ آمده که اکنون پایگاه اطلاع رسانی آن در فضای مجازی با داشتن اطلاعات بسیار ذی قیمتی درباره مباحث مختلف ایرانشناسی از جمله تاریخ و جغرافیای خلیج همیشه فارس از دسترس خارج شده است، امری که با شعارهای احمدی نژاد درباره لزوم اعتلای ایران و فرهنگ ایران که آن را با گفتمان مکتب ایرانی به جامعه ارائه داده ،همخوانی ندارد.

منتقد نظريه اعتدال گرايي

البته دلیل دیگری هم مي‌توان بر حساس بودن این انتصاب و ناهماهنگي آن با اندیشه اعتدالی رئيس جمهور منتخب عنوان کرد. این دلیل چیزی جز موضعگیری‌هاي تند و صریح سید محمدخامنه ای در مقابله با اصلاح طلبان و اندیشه اعتدالی ارائه شده از سوی طیف گسترده ای از آنان نیست.

رئيس بینیاد ملاصدرا در اوج رقابت نامزدها برای انتخاب هفتيمن رئیس جمهور و قبل از اعلام نظر شورای نگهبان در گفتاری مشهور اعتدال خواهی راگام دوم سناریوي بیگانگان برای منحرف کردن انتخابات خوانده وگفته بود:" گام دوم، طرح تز «اعتدال» و ردّ و طرد روش افراط و تفریط در جامعه بود که بیشتر از طرف خود‌هاشمي‌رفسنجانی گفته می‌شد و این کلمه، وعده به ایجاد آرامش سیاسی به وسیله اعتدال و میانه‌روی و در واقع در باغ سبزی بود که نظر به دولت کنونی داشت.

البته اصحاب سیاست روز می‌دانند که اعتدال در اصطلاح غربی‌ها به گروه واسطه یا آلترناتیو طرفدار غرب گفته می‌شود و در اوایل انقلاب هم تبلیغات غربی، امام خمینی و مکتب سیاسی ایشان را افراط‌گرایی و برعکس، لیبرال‌های نهضت (باصطلاح) آزادی را میانه‌رو و معتدل می‌نامیدند و این اصطلاح را غربی‌ها هنوز در دولت‌های انقلابی دیگر هم به کار می‌برند."

رد پاي مكتب ايراني

البته این امر را نیز نمي‌توان فراموش کرد و در این انتصاب بی تاثیر دانست که به گواه تاریخ خاصه سخنرانی‌ها و گفت و گوهای مختلف انجام گرفته از سوی او به ویژه در 6 ماهه اخیر از لحاظ فکری بسیار نزدیک با تفکر احمدی نژاد بوده و هست.

او همان گونه که در بالا بدان اشاره شد به شدت با‌هاشمي‌رفسنجانی مشکل دارد به نحوی که پاسخ امام خمینی(س) به اقدام وی و چند نفردیگر از نمایندگان در ماجرای مک فارلین علیه‌هاشمي‌مشهور هست، همچنین وی همانند احمدی نژاد به شدت صهیونیسم جهانی را در وقوع تمام رخدادهای دنیا سهیم مي‌داند و اجرای تلفیقی از اندیشه فلسفی ایرانی اسلامي‌به منظور ایجاد شرایط ظهور منجی را راهگشای جهان مي‌داند.

بدین گونه مي‌توان انتصاب چهارساله سید محمد خامنه‌ای از سوی احمدی نژاد به ریاست بنیاد ایرانشناسی نهادی که پرورش دهنده نسلی جدید از پژوهشگران عرصه‌هاي مختلف فرهنگ و ادب بوده و هست را حرکتی به منظور ایجاد مکانی برای رشد و گسترش مکتب ایرانی ساخته ذهن رئيس جمهور و البته فلسفه صدرایی موجود در اعماق ذهن وعمل رئيس بنیاد ملاصدرا دانست.

اقدامي‌که بی شک از چشم رئيس جمهور منتخب دورنمانده و باید دید در روزهای پس از رسمي‌شدن ریاست جمهوری‌اش چه واکنشی در قبال انتصاب این عضو قدیمي‌جامعه روحانیت مبارز بر بزرگ‌ترین نهاد علمي‌ایران پژوهی خاورمیانه نشان خواهدداد.

منبع:قانون

ارسال نظر

  • ناشناس

    درود به پاس این مقاله‌ی خوب.

  • ناشناس

    تنها كار مثبت احمدي نژاد همين يك كار بود كه باعث شد دست دزدي مثل احمد دانيالي از سر بنياد ايرانشناسي كوتاه بشه

  • ناشناس

    یکی به داد این بنیاد ارزشمند برسه، رئیس جمهور کمک

  • ناشناس

    چرا هنوز برکنار نشده است

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار