یارانه کالایی چه خطراتی دارد؟
پویا جبل آملی در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:
آقای رییسجمهور در مصاحبه خود به مناسبت صد روزه شدن دولت، خبری پیرامون عرضه یارانه کالایی دادند و سخنگوی دولت نیز آن را تایید کرد. سخنگوی دولت همچنین خبر از آن داد که کارگروهی در مورد اینکه آیا میتوان یارانه نقدی را نیز کالایی کرد، در حال تحقیق هستند. این اخبار میتواند نگرانکننده باشد؛ زیرا به آن معنی است که اقتصاد ایران خواهان بازگشت به راهی است که آن را طی کرده و زیانها و خسران آن را نیز دیده است.
در همین جا باید متذکر شد، تفکری که میگفت چون فلان سیاست در دولت غیر خودی انجام شده، ناپسند است و باید تغییر کند، ازآن دولت پیشین بود و آنانی که سخن از اعتدال میزنند، نباید به این اشتباه تن دهند. اگر سیاستی ناصحیح بوده نه به سبب عامل و تصمیم گیرنده آن، بلكه به خاطر منطق آن باید بیراهه قلمداد شود.
در ارتباط با یارانه نقدی نیز باید همینگونه عمل شود. اگر دولت میانگارد که نفس یارانه نقدی اشتباه بوده باید با استدلال این اشتباه را شفاف و جایگزین آن را مشخص کند. آنچه امروزه نه تنها تئوری که اغلب اقتصاددانان و مشاوران نهادهای بینالمللی بر آن صحه میگذارند، آن است که بهترین نوع یارانه، یارانه نقدی است.
هم به دلیل آنکه گزینههای بیشماری را به گیرنده یارانه میدهد و هم از آن رو که موجب خلل در نظم بازار و فرآیند قیمتی نمیشود. نفس یارانه نقدی مورد تایید تئوری است و در بسیاری از کشورها نیز موفق بوده است. با وجود این نمیتوان کتمان کرد که فاز اول یارانهها دچار اشکالاتی نیز بوده و بزرگترین آنها عدمتوازن درآمد و هزینه آن بوده است. روزنامه دنیای اقتصاد در همان ابتدای اجرای فاز اول در مقام پاسخ به آنانی که این طرح را تورمزا میدانستند، بر این امر تاکید داشت که تنها منبع تورمزا بودن این طرح آن است که کسری بین درآمد و هزینه آن باشد و اگر این طرح بهدرستی انجام شود، تورم ایجاد نمیکند، اما متاسفانه از آنچه بیم وجود داشت رخ داد و کسری باعث شد تا به شکل آشکاری آثار مثبت طرح یارانههای نقدی تحتالشعاع قرار گیرد.
این مشکل، اما با کمی ژرفنگری بیشتر در فاز دوم برطرف خواهد شد؛ ضمن آنکه اگر نیاز باشد میتوان افراد یارانه بگیر را کاهش داد تا این توازن برقرار شود. هر روزی که میگذرد، دولت چه بخواهد و چه نخواهد یارانه کالایی باز میگردد؛ زیرا وقتی دست روی دست میگذارد و بهای حاملهای انرژی را افزایش نمیدهد، این نوع یارانه باز میگردد.
این امر به نظر راقم بزرگترین خطری است که در دولت فعلی، اقتصاد ایران را تهدید میکند؛ چرا که دولت کمترین حساسیت را نسبت به آن نشان میدهد و این ابدا مطلوب نیست. بزرگی پروژه اصلاح یارانهها به دلیل اشکالات شکلی و عامل فاز اول آن، گویی در ذهن دولت فعلی رنگ باخته و این جای بسی نگرانی دارد که ای بسا یارانه حاملهای انرژی و کالاهای کوپنی و ... بار دیگر جزئی از ویژگیهای اقتصاد ایران شود. از این کابوس، بر حذر باید بود!
ارسال نظر