گردهمايي اعراب در بستر نگرانی از قدرت یابی ايران
قانون: «اعضای شورای همکاری خلیج فارس دیگر نباید تنها با یکدیگر همکاری داشته باشند، بلکه باید یک اتحاد را تشکیل دهند.» اين بخشي از گفت وگوي ترکی بن فیصل السعود، یکی از اعضای خاندان سلطنتی عربستان و رئیس پیشین سازمان اطلاعات این کشور، با روزنامه عربي القدس دو روز پيش از آغاز سي و چهارمين نشست سران شوراي همكاري خليج فارس است كه چهارشنبه در كويت برگزار شد.
علاوه بر تشكيل اتحاديه همكاري خليج فارس، نزدیکی آمریکا و کشورهای غربی به ایران در پی امضای توافق هستهای در ژنو و نحوه تعامل كشورهاي عربي با تهران نيز از عمده مسائلی بود که در دستور كار این نشست قرار داشت. نزار مدنی، معاون وزیر خارجه عربستان، نیز پيش از برگزاري اين اجلاس در اظهاراتی مشابه در جریان نشست گفتوگوی امنیتی منامه در بحرین گفته بود: «کشورهای خلیج [فارس] نبايد همچنان برای تأمین امنیت خود به یکدیگر وابسته باشند. آنها باید خودشان در مورد آیندهشان تصمیم بگیرند.»
به گزارش خبرگزاري فرانسه، عربستان پس از تحولات اخير در سياست خارجي ايران و آمريكا و موج انقلابهاي عربي در سه سال گذشته، با ارائه اين طرح تلاش دارد تا كشورهاي سلطنتي عربي را با يكديگر متحد كرده و در برابر موج انقلابها و قدرتگيري مجدد ايران در منطقه ايستادگيكند. اگرچه به لحاظ دفاعي و امنيتي اين اتحاد و نزديكي در ميان كشورهاي عربي تا حدي وجود دارد و اصولا شوراي همكاري خليج فارس در سال 1981 ميلادي در رابطه با جنگ ايران و عراق و بهخصوص نگراني از گسترش انقلاب اسلاميايران در منطقه شكل گرفته اما عربستان معتقد است كه اين همكاري در مسائل اقتصادي، سياسي و امنيتي بايد بيش از اين باشد. به اعتقاد ناظران، رياض به دنبال اين است كه كشورهاي عربي بيش از پيش در سايه عربستان قرار بگيرند تا امكان اقدامات واحد از سوي اين كشورها در شرايط خاص به وجود بيايد.
منتها برخي از اين كشورها هنوز براي چنين اتحادي آماده نيستند و هر كدام از اين كشورها صرفنظر از اختلافات ارضي كه با هم دارند، وضعيت اقتصادي متفاوتي نيز با يكديگر دارند. همچنين برخي كشورهاي عربي از جمله عمان، امارات و كويت نگران هستند كه دستشان در عرصه منطقهاي؛ و تعاملي كه ميشود با كشورهاي ديگر از جمله ايران داشت، بسته شود. اينها مسائلي است كه باعث شده در اين اجلاس درباره اين اتحاديه به توافق نرسند.
مخالفت عمان، ترديد امارات و كويت
طرح رياض در شرايطي مطرح شده كه عمان در آستانه اين نشست، آشكارا تهدید کرده بود در صورت تصویب طرح عربستان، به عضویت خود در شوراي همكاري خليجفارس خاتمه خواهد داد. یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان، هفته گذشته در نشست امنیتی منامه گفته بود اين كشور مخالف اتحاد 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس است. به گفته كارشناسان، عمان صرفنظر از رابطه نسبتا نزديكي كه به ايران دارد به دليل نگراني از اينكه اين اتحاديه جهتگيري خاصي در منطقه پيدا كند حاضر نيست به همين سادگي زير نفوذ برادر بزرگ، يعني عربستان سعودي، برود و اختيار عملش را در منطقه از دست بدهد.
دولت کویت نيز اطمینان داده بود طرح اتحاد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در نشست جدید آن در کویت مورد بررسی قرار نمیگیرد و اینکه پس از توافقی اولیه نشستی ویژه بر سر آن در ریاض برگزار خواهد شد.
از سوی دیگر، مناسبات عربستان و قطر نيز بر سر بلندپروازيهاي دوحه در منطقه و رقابت این دو کشور در جنگ داخلی سوریه و ناآرامیهای مصر به شدت متشنج است. در این رقابت برای نفوذ، رياض در سوريه بهطور مشخص از سلفيهاي وهابي و دوحه از گروههاي افراطي چون «داعش» حمايت ميكند؛ در مصر نيز، قطر بهطور خاص با گروههای وابسته به اخوانالمسلمین کار میکند، و ریاض، گروههای میانه رو و سکولار را ترجیح میدهد. اما به جز عرصه نظامی، رقابت دوحه و ریاض در حوزههای سیاسی مربوط به سوریه نیز کاملاً قابل مشاهده است؛ برای نمونه، در سپتامبر ۲۰۱۲ عربستان و قطر به طور مشترک «فرماندهی شوراهای عالی نظامی انقلابی» را تأسیس کردند. اما یک ماه بعد، وقتی قطر فرماندهان نظامی را در دوحه جمع کرد تا پول در اختیارشان بگذارد، عربستان به میزبانی کسانی پرداخت که به دوحه نرفته بودند.
با توجه به همين اختلافات است كه روزنامه اماراتي «خلیج شارجه» سهشنبه نوشت پیش از تحقق طرح اتحاد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باید به اختلافات درونی شورای همکاری خلیج فارس خاتمه داد.
شورا يا اتحاد همكاري خليج فارس؟
كارشناسان معتقدند با توجه به نگرانيهاي فزاينده رياض در منطقه از جمله انقلابهاي عربي و چشمانداز قدرتگيري مجدد ايران در خاورميانه، عربستان اين آمادگي را دارد كه طرح اتحاديه خود را اگر نه با حضور تماميكشورهاي عربي كه با تعداد كمتري آغاز كند. در واقع رياض اين تصور را دارد كه بايد اتحاديه شوراي همكاري خليج فارس را صرفنظر از عمان يا برخي كشورهاي ديگر تشكيل داد و به پيش برد. ولي واقعيت اين است كه خروج عمان از شوراي همكاري خليج فارس و دوري آن از كشورهاي عربي، ميتواند ضربه بزرگي به اين شورا باشد. به همين دليل است كه امروزه اين تنها عمان نيست كه به صراحت با اين اتحاديه مخالفت ميكند بلكه كشورهاي ديگر از جمله كويت و امارات هم در اين باره ابراز ترديد كردهاند.
ارسال نظر