گوناگون

وابستگی زندگی ۵ میلیون نفر به دریاچه ارومیه

پارسینه: مدیر پروژه احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: موضوع تالاب‌ها فقط مساله حفظ تنوع زیستی نیست، بلکه موضوع خدمات و کارکردهای آن‌ها است چرا که به عنوان مثال زندگی ۵ میلیون نفر به دریاچه ارومیه وابسته است.

مدیر پروژه احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: موضوع تالاب‌ها فقط مساله حفظ تنوع زیستی نیست، بلکه موضوع خدمات و کارکردهای آن‌ها است چرا که به عنوان مثال زندگی ۵ میلیون نفر به دریاچه ارومیه وابسته است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از ارومیه، محسن سلیمانی افزود: باید برای مدیریت تالاب‌ها از رویکرد سنتی به سمت رویکرد جامع و زیست بومی حرکت کرده و فقط به حفظ منطقه توجه نشود.

وی افزود: برای اینکه دست اندرکاران مختلف را درگیر مدیریت مناطق حفاظت شده کنیم باید برنامه جامعی داشته باشیم که نقش همه ذینفعان در آن مشخص شده باشد.

سلیمانی اضافه کرد: درباره دریاچه ارومیه این برنامه تدوین شده و فرآیند تامین سهم حق آبه ارومیه نیز مشخص شده است و سازمان محیط زیست برنامه خشکسالی ارومیه را نیز تدوین کرده است.

به گفته مدیر پروژه احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست اقدامی که مدت‌هاست سازمان حفاظت محیط زیست برای احیای دریاچه ارومیه دنبال آن بوده است، جلب مشارکت مردم بوده چرا که مردم بهره‌برداران اصلی از دریاچه ارومیه هستند و بنابراین می‌توانند نقشی اساسی در احیای دریاچه ارومیه ایفا کنند.

سلیمانی گفت: موضوع مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه در قالب کشاورزی پایدار دنبال شد و این اقدام برای هماهنگ‌سازی نهادهای بین بخشی و مردم موثر واقع شده است.

وی اضافه کرد: توسعه ناپایداری که در حوزه دریاچه ارومیه اتفاق افتاده برگشت ناپذیر است اما این پروژه یعنی کشاورزی پایدار می‌تواند به برگشت این اتفاق کمک زیادی بکند.

وی جوامع محلی، بخش دولتی، بخش خصوصی و سازمان‌های بین‌المللی را ۴ ضلع پازل احیای دریاچه ارومیه دانست و گفت: بر همین اساس پروژه همکاری در احیای دریاچه ارومیه با الگوسازی مشارکت جوامع محلی در انجام فعالیت‌های کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی گونه‌های در معرض خطر در دریاچه ارومیه با همکاری کشور ژاپن آغاز شده است.

سلیمانی گفت‌: قرار است معادل ۳۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی در شبه پایلوتی که ۱۳ هزار کشاورز در ۴۱ روستا هستند بر اساس این پروژه الگوی کشاورزی‌شان اصلاح شود.

وی یکی از گام‌های اصلی این پروژه را ساختار‌دهی و سازمان‌دهی عوامل اجرایی برای پیشبرد پروژه احیای دریاچه ارومیه دانست و گفت: آموزش و ظرفیت‌سازی عوامل اجرایی و نهادهای مردمی، اعتماد‌سازی و سازمان‌دهی جوامع محلی، گردآوری اطلاعات مزارع توسط کار‌شناسان و جوامع محلی، برنامه‌ریزی مشارکتی با مردم، استقرار تکنیک‌ها و روش‌هایی برای اصلاح الگوی کشاورزی همچنین بررسی اثر بخشی طرح و بهره‌مندی از کمک‌های سمن‌ها از گام‌های دیگر این پروژه است.

سلیمانی همچنین یکی از ریسک‌های مهم این پروژه را زمان بر بودن آن دانست و گفت: انجام این پروژه وقت بسیاری را می‌طلبد و نباید خیلی زود از آن نتیجه گرفت.

وی گفت: برخی معتقدند که دریاچه ارومیه تنها با انجام روش‌های مهندسی احیا خواهد شد اما من تاکید می‌کنم که این اقدام بدون مشارکت مردم و جوامع محلی به هیچ وجه ممکن نخواهد بود. این اقدام به هیچ وجه قرار نیست به تنهایی دریاچه ارومیه را نجات دهد و قصد ما تنها ایجاد فضا برای مشارکت جوامع محلی و صرفه جویی در مصرف آب در این منطقه است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار