دفتر تحکيم وحدت (طيف علامه) اعلام کرد: مشارکت انتقادي در انتخابات رياست جمهوري
دفتر تحکيم وحدت رويکرد اين تشکل دانشجويي در انتخابات رياست جمهوري دهم را اعلام کرد.دفتر تحکيم وحدت (طيف علامه) روز گذشته قطعنامه پاياني نشست سراسري بيش از 30 انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه هاي کشور را منتشر و طي آن شش رويکرد را به عنوان چارچوب انتخاباتي تشکل هاي دانشجويي معرفي کرد.بر مبناي اين محورها دفتر تحکيم وحدت معتقد است تصميم گيري در انتخابات به اقتضاي شرايط است. آنها تصريح کرده اند هر چند «انتخابات» همه دغدغه اين تشکل نيست، اما در انتخابات پيش رو «مشارکت انتقادي» خواهند داشت.در اين بيانيه با اشاره به برگزاري نشست نمايندگان انجمن هاي اسلامي بيش از 30 دانشگاه سراسر کشور به دفتر شوراي مرکزي دفتر تحکيم وحدت در نشريه نامه آمده است؛ «انجمن هاي اسلامي در سال هاي اخير با وجود برخوردهاي گوناگوني که با آنها صورت گرفت همچنان به عنوان کانوني براي گردهمايي دانشجويان منتقد و دموکراسي خواه شناخته مي شوند و حتي در دانشگاه هايي که ادامه فعاليت هاي رسمي آنها جلوگيري شده در قالب هاي غيررسمي به فعاليت خود ادامه مي دهند.
در اين ميان دفتر تحکيم وحدت به عنوان ستاد هماهنگي و سياستگذاري انجمن هاي اسلامي با انباشت تجربه اين چهار سال راه هاي مقابله با محدوديت ها را آموخته است. برگزاري نسبتاً منظم جلسات شوراي عمومي در 2 سال اخير، با وجود ممانعت از برگزاري در دانشگاه، به همراه توجه جمعي به تقويت تشکيلات و نيز افزايش ارتباطات دروني تشکيلات ميان انجمن هاي اسلامي هنگامي که با نوعي بازنگري و نقد راهبردها و سياست هاي گذشته همراه شد، موجب شده تا شاهد حدي از پختگي و انسجام دروني باشيم که نسبت به شرايط نامساعد محيطي کم نظير مي نمايد.» در ادامه با اشاره به طرح اهميت انتخابات رياست جمهوري به عنوان موضوع غالب نشست آمده است؛ «با توجه به تحليل دانشجويان عضو شوراي عمومي دفتر تحکيم وحدت از شرايط کشور و طرح پرسش ها و انتقادات کليدي به ديدگاه هاي سخنرانان از سوي دانشجويان و همچنين برگزاري جلسات و گفت وگوي داخلي دانشجويان، موجب تدوين چارچوبي براي چگونگي فعاليت انجمن هاي اسلامي و دفتر تحکيم وحدت براي انتخابات آتي شد، که عبارت است از؛
1- نه به پيشداوري؛ متاسفانه گروهي از فعالان سياسي برخوردي ايدئولوژيک و هويتي با مساله انتخابات مي کنند. اين گروه از فعالان معمولاً بدون در نظر گرفتن تاثير غيرقابل انکار شرايط زماني در تصميم گيري خود، پيشاپيش مشخص مي کنند تحت هر شرايطي بايد در انتخابات رفتاري يکسان بروز داد. گروهي از آنها معتقدند در هر شرايطي بايد به مشارکت در انتخابات پرداخت و گروهي ديگر تحريم يا عدم شرکت را برمي گزينند. از نظر ما رويکرد صحيح تصميم گيري به اقتضاي شرايط است و در حد خود تلاش مي کنيم تا فاصله انتخابات موجود با استانداردهاي يک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتي را مورد اعتراض قرار دهيم، با اين حال معتقديم اگر بتوان از بستر انتخابات و در چارچوب هزينه- فايده گامي موثر به سوي خواسته هاي خود، که بهبود شرايط زيست مردم، آزادي و عدالت، دموکراسي، حقوق بشر و... است، برداريم مي توان در انتخابات شرکت کرد.
2- نه به انفعال؛ اگر چه انتخابات همه دغدغه ما را تشکيل نمي دهد و بايد به گونه يي حرکت کنيم که توجه به انتخابات سهمي فراتر از حد معمول نيابد و بر ساير فعاليت هاي فرهنگي، اجتماعي و صنفي ما سايه نيفکند، با اين حال معتقد به مشارکت انتقادي در فرآيند انتخابات هستيم.بدون توجه به تصميم نهايي در مورد شرکت يا عدم شرکت در انتخابات، که معتقديم بايد به شيوه مشارکتي و از پايين به بالا توسط انجمن ها اتخاذ شود، معتقديم در اين مرحله مي توان از فضاي پيش از انتخابات بهره برداري کرد. از نظر ما وظيفه فعالان دانشجويي پرسشگري، نقد و به چالش کشيدن برنامه هاي ارائه شده از سوي اصلاح طلبان و تحول خواهان است. تا با نشان دادن نقاط ضعف اين برنامه ها زمينه ساز بهبود و اعتلاي آنها شويم.
3- نه به التماس؛ از نظر انجمن هاي اسلامي دانشجويان اين مشي که از مردم خواسته مي شود کانديداها را دعوت کنند، پذيرفتني نيست و به آن انتقاد داريم. معتقديم داوطلبان خود بايد در اين زمينه تصميم گير باشند و در نهايت مردم را براي راي دادن به خود قانع کنند. ما دعوت از کانديدايي خاص براي حضور در صحنه انتخابات را با کار ويژه يک سازمان دانشجويي در تعارض ديده و هيچ گاه در اين برنامه مشارکتي نخواهيم داشت.
4- نه به شخص محوري؛ بسياري از مجادلات گروه هاي مختلف اصلاح طلب و تحول خواه در حال حاضر بر سر افراد بوده و بعضاً مشاهده مي کنيم هنگام مطالبه برنامه با اين توجيه که «ما در شرايط پيشامدرن به سر مي بريم» از پاسخگويي فرار مي کنند. از نظر ما اگر چه شخصيت يک کانديداي رياست جمهوري نيز يکي از شاخص هاي تعيين کننده براي تصميم گيري در اين عرصه است، با اين حال نبايد به آن بيش از اندازه بها داد و در مقابل به برنامه، نقشه راه، ضمانت اجرايي برنامه ها و نيز کادر مديران و مشاوران داوطلبان رياست جمهوري بي توجه بود. از همه گروه هاي منتقد سياسي مي خواهيم به جاي تمرکز صرف بر اشخاص به ارائه راهکاري براي عبور از بن بست سياسي فعلي بپردازند.
5- گفت وگوي انتقادي، آري؛ بنا به تصويب شوراي عمومي دفتر تحکيم وحدت گفت وگوي انتقادي با همه جناح ها و جريان هاي سياسي به ويژه گروه هاي منتقد و دموکراسي خواه بايد در دستور کار شوراي مرکزي اتحاديه قرار گيرد. فعالان دانشجويي از طريق گفت وگو با سايرين تلاش مي کنند مطالبات و خواسته هاي خود را به آنها منتقل کرده و آنها را با دغدغه ها و ملاحظات دانشجويان آشنا سازند.
6- مطالبه محوري، آري؛ به نظر مي رسد اگرچه بارها خواسته و مطالبات خود را به شيوه هاي مختلف به اطلاع عموم مردم و فعالان سياسي رسانده ايم، با اين حال تدوين، گردآوري و بيان نظام مند اين مطالبات ضروري است.
در بخش ديگر بيانيه تصريح شده است؛ «دفتر تحکيم وحدت بار ديگر تاکيد مي کند در هر مرحله از اين راه تصميمات خود را در فرآيندي مشارکتي و از پايين به بالا اتخاذ کرده و متناسب با تصميم و تحليل انجمن هاي اسلامي زيرمجموعه خود، شيوه عمل خود را در اين زمينه تنظيم خواهد کرد. آنچه در اين فضا بايد مورد توجه جدي فعالان دانشجويي و نيروهاي تحول خواه قرار گيرد اين نکته مهم است که مساله انتخابات رياست جمهوري و اختلاف سليقه هاي احتمالي و همچنين اختلاف آرا، افکار و تحليل هاي مختلف گروه ها و افراد، آنها را به ورطه مقابله و رقابت منفي با يکديگر نکشاند و از دل بحث انتخابات صف آرايي نيروهاي دموکراسي خواه در مقابل يکديگر در نيايد. که اگر چنين شود، انتخابات آتي، در هر شرايطي، نه تنها ما را به اهداف و خواسته هاي خود نزديک نمي کند که فعالان دموکراسي خواه را چند گام بزرگ از آرمان هاي خود دور خواهد ساخت.»
ارسال نظر