از اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی تا فریادهای معنی دار سیاسی
پارسینه: همانگونه که وزارت خارجه آمریکا قبلاً با صراحت اعلام کرده بود، از اعتراضات ضد حکومتی در ایران حمایت خواهد کرد. اغتشاشات و آسیب به اموال عمومی از اهدافی است که آمریکا در سایه اعتراضات به حق مردم نسبت به شرایط بحرانی اقتصادی، به آن نظر دارد و حمایت خواهد کرد. بدین ترتیب همواره در بین مردم معترض عناصری وجود دارند که مأموریت آنها هدایت اعتراضات به سمت اغتشاش و خشونت است. نگاه رسانه های داخلی و خارجی نسبت به اعتراضات این چند روز اخیر را با هم مرور می کنیم.
تحریریه پارسینه| در روزهای احتضار اقتصاد ایران و حرکت لاک پشتی و توأم با شعار و سکوت دولتمردان در برابر قیمتهای افسار گسیخته ارز و سکه و پیرو آن فشار و تنگنای اقتصادی بر مردم، پیش بینی می شد که صدای اعتراضات معیشتی مردم پس از وقایع دیماه دوباره بلند شود.
در وقایع دیماه سال گذشته متأسفانه عدم مدیریت صحیح بحران و اعتراضات از یک سو و حضور عناصر منافق در بین جمعیت و تحریک مردم ساده و تشویق به بر هم زدن نظم و آرامش عمومی از سوی دیگر موجب شد اعتراضات بحقی که نسبت به شرایط تورم و بیکاری و خلاصه وضعیت اقتصادی خانواده ها شکل گرفته بود، تبدیل به آشوب و تشنج شود و متأسفانه با تحریک عوامل معلوم الحال با خونریزی و صدمه به اموال عمومی مهار گردد.
ظاهراً تنها چیزهایی که می شد از سوی دلتمردان و مجاری مهم تصمیم گیری پس از این اعتراضات به وضوح مشاهده کرد، افزایش اعمال محدودیتها کاربران در فضای مجازی و حتی اختصاص دادن مکانهایی برای اعتراض به شهروندان بود اما جای خالی حرکت جدی دولت برای مهار تورم و بهبود وضعیت معیشتی مردم به شدت حس می شد.
مشاوران کار کشته و زیرک ترامپ دقیقاً از جایی که باید مسئولان ما برای تزریق آرامش به آحاد ملت بهره می بردند، به تکاپو افتادند تا نارضایتی های عمومی بابت شرایط اقتصادی را مصادره و آنرا به بهترین گزینه برای اعمال فشار آمریکا و متحدانش از جمله عربستان و اسرائیل برای کسب امتیاز از تهران تبدیل کند. همین اتفاق هم افتاد و آمریکا پس از خروج از برجام، همواره مدعی حمایت از اعتراضات خیابانی مردم شده و فشار اقتصادی را به بهترین نحو ممکن هدایت می کند. کار آمریکا به جایی رسیده که برای مردم معترض خیابانها در ایران اشک هم می ریزند و در کمپین های مختلف از استیفای حقوق ملت ایران دم می زنند.
در چند هفته گذشته بسیاری از مراجع تقلید به مسئولان بلند پایه و اجرایی کشور بارها هشدار داده بودند که نمی توان جلوی اعتراضات مردم را نسبت به وضعیت اقتصادی گرفت. مراجع زودتر از مسئولان حدس زده بودند که اگر وضعیت بحران اقتصادی به درستی مدیریت نشود، قطعاً دشمن از نارضایتی عمومی بهره کافی خواهد برد.
رهبر انقلاب هم از سوی دیگر بارها و بارها نسبت به رصد لحظه به لحظه درد مردم و مشکلات اقتصادی آحاد ملت اطلاع رسانی کرده اند و در جلسات مختلف از جمله جلسه اخیرشان با روحانی و اعضای کابینه اش به صراحت نسبت به برطرف کردن مشکلات اقتصادی و قطع دست فاسدان بیت المال هشدار و تذکر جدی داده اند، اما تغییرات از سوی روحانی در بدنه کابینه و حرکت ملموسی که بتوان تحرک جدی از سوی رئیس جمهور برای رفع التهاب اقتصادی تعبیر کرد، تا کنون مشاهده نشده است. حتی نمایندگان مجلس هم که اخیراً فقط فریادشان به آسمان بلند است و در عمل حرکت جدی برای سئوال و استیضاح مسئولین مرتبط با شرایط معیشتی مردم از آنها دیده نشده بجز طرح سئوال از روحانی که اخیراً در صحن علنی مطرح و اعلام وصول شد، دست آورد دیگری برای ملت نداشته اند.
اکنون اعتراضات مردم نسبت به شرایط اقتصادی در برخی شهرهای کشور از جمله کرج، شیراز و اصفهان مجدداً از وضعیت عادی خارج شده است. سکوت رسانه ای داخلی این فرصت را به رسانه های خارجی و بعضاً معاند نظام داده تا بتوانند صدای معترضین و برخی آشوبگران را با هدف تحریک و ضربه زدن به اصل نظام به خوبی مدیریت کنند.
در حالیکه رسانه های داخلی تمایلی به پوشش اخبار اعتراضات ندارند، خبرگزاری فارس در گزارشی مصور و میدانی به تشریح اعتراضات مردم در شیراز پرداخته و اینگونه می نویسد:
در پیادهرو خیابان داریوش، کُنج یک دیوار به همراه چند خانم مسن ایستاده بودم، همانطور که جمعیت معترض را نگاه میکردم، حرفهای خانمها را میشنیدم که یکی بطری آبمعدنیاش را بالاگرفته بود و میگفت: مگر این آب تولید داخل نیست؟ پس چرا قیمت آن از ۵۰۰ تومن به ۱۵۰۰ تومان رسیده؟! آنیکی میگفت: من از سلطانآباد به اینجا میآیم که کارکنم، پسر جوان ۲۸ سالهای دارم که بیکار است...
خانم دیگری که جوانتر از بقیه بود رو به سمت من گفت: مردم از گرانی ناراحت هستند؛ از فشار اقتصادی خسته شدهاند؛ باید اعتراض کنیم، ولی به نظرم شعار سیاسی نباید گفته شود، شعار مرگ بر این و آن گفتن فایدهای ندارد.در میان جمعیت معترض امروز خبری از شکستن و خراب کردن و آتش زدن نبود، اما کمکم شعارها با هدایت برخی افراد، رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و سیاسی شد؛ شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»، «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» در میان صدای دست و سوت عدهای به گوش میرسید.
ماموران انتظامی ضمن تلاش برای متفرق کردن تجمع کنندگان، برای برقراری نظم و رفع مشکل ترافیکی تلاش کردند.در همین حال، درگیریهایی نیز بین برخی تجمع کنندگان و عوامل انتظامی صورت گرفت.از دستگیری احتمالی تجمع کنندگان اطلاع دقیقی در دست نیست.برپایی این تجمع موجب شکل گیری ترافیک و مسدود شدن خیابان کریمخان زند شیراز شد و ماموران انتظامی هم اینک در حال تلاش برای بازگرداندن شرایط عادی به این محور ارتباطی در مرکز شهر هستند.هرچند در فراخوانهای شبکههای اجتماعی، افراد به حضور در خیابان در روز چهارشنبه ۱۰ مرداد در اعتراض به گرانی دعوت شده بودند، اما تجمعی در این روز شکل نگرفت و حضور مقتدرانه نیروهای انتظامی و امنیتی در معابر شهر پررنگ بود.پیش از این، عصر سه شنبه نهم مردادماه جاری خیابان ملاصدرا شیراز صحنه برپایی تجمع برخی افراد بود که به گفته هادی پژوهش جهرمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس بیشتر شعارهای آنها ساختار شکنانه بود و شعارهای اندکی در اعتراض به گرانی سر داده شد.
در شیراز هم عکسها و ویدیوهایی از اعتراض و شعار علیه حکومت ایران در شبکهها و پیامرسانهای اجتماعی همرسان میشود. از جمله ویدیویی از چهارراه زند در شیراز منتشر شده که نشان دهنده جو امنیتی سنگین در این منطقه است.
از شیراز خبر میرسد که معترضان برای مقابله با گازهای اشکآور نیروی انتظامی اقدام به آتش زدن تایر در خیابانها کردهاند. در اعتراضات شیراز شعارهای «گرانی، تورم، نمیخواییم نمیخواییم»، و«روحانی حیا کن، مملکتو رها کن» شنیده میشود. شعارهای «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»، «رضاشاه روحت شاد»، و «دشمن ما همینجاست، الکی میگن امریکاست» نیز از شعارهایی است که اعتراضات روز پنجشنبه شیراز شنیده میشود.
بنا بر برخی گزارشها، روز پنجشنبه در میدانهای تجریش و ونک تهران نیز جو شدید امنیتی حاکم است. در شبکههای اجتماعی نیز گزارش شده است که تجمع معترضان در میدان ونک تهران آغاز شدهاست.دور تازه اعتراضهای خیابانی در ایران به دنبال سقوط ارزش ریال، وضعیت نابسامان اقتصادی، گرانی و افزایش روزانه قیمت ارزهای خارجی و سکه آغاز شده است.رادیو فردا به دلیل اینکه در ایران خبرنگار ندارد نمیتواند صحت ویدئوهای دریافتی را به طور مستقل تایید کند.
بی شک در غیاب اطلاع رسانی شفاف داخلی، اسب تیزروی رسانه هایی که با دلارهای آمریکا ارتزاق می کنند و با هیجان و آب و تاب از اعتراضات اخیر عکس و فیلم بر خروجی خود قرار می دهند بیشترین بهره را که دست کم آن اعتماد سازی و جلب مخاطب در بین مردم ساده دل است، می برند.
بهرحال امید است قبل از اینکه اعتراضات معیشتی مردم فراگیر شده و خدای نکرده حرکت و فعالیت عناصر آشوب طلب از تجویز نوشدارو مسئولان اجرایی کشور برای بهبود وضعیت اقتصادی پیشی بگیرد و از طرف دیگر با عدم مدیریت صحیح اعتراضات، دوباره شاهد وقایع تلخ و خسارات جبران ناپذیر شویم، مردم به چشم خود ببینند که مسئولان در تکاپوی واقعی رفع بحرانند و با پوست و استخوانشان حس کنند که وزرا، نمایندگان و سران قوا همگی با هم در راه رفع بحران اقتصادی متحّد و متفّقند.
اگر هم در مجاری رفع بحران انسدادی وجود دارد، چه چیز بهتر از اینکه با مردم صادقانه و در شفافیت کامل سخن باید گفت. هدایت اعتراضات به سمت ضربه به اصل نظام و خدشه به امنیت ملی دقیقاً هدفی است که خود سیاستمداران به تبعات آن به خوبی آگاهند. بهتر است در گفتگوی تلویزیونی تمام حقایق و دست اندازها برای مردم تشریح شود. حتی اگر قرار است برای رسیدن به هدف متعالی سفره مردم کوچک و کوچک تر شود. باید با مراجع تقلید بیش از پیش نزدیک تر بود. باید نمایندگان مجلس در حوزه های انتخابیه خود بیشتر از قبل حاضر شوند و بدون وقفه و تعطیلی به داد مردم برسند. قوه قضاییه در تنبیه و قطع دست تبهکاران اقتصادی اهتمام ورزد. کابینه روحانی حتی برای دلخوشی مردمی که از بصیرت و دور اندیشی روحانی سر در نمی آورند، اساسی خانه تکانی شود و در نهایت هر مسئولی که توانایی انجام وظیفه ندارد، بجای ماندن و اصرار بر نشستن بر صندلی ریاست و خدمت به دشمن، به آغوش ملت بازگردد و جای خود را در این شرایط حاد به فردی لایق تر واگذار کند. مردم هم انشاالله از ترک پست مسئولین در این شرایط حاد دلگیر نخواهند شد و گله ای هم نخواهند کرد.
مشکلات اقتصادی هرگز بهانه ای برای حمله به نظام جمهوری اسلامی نبوده و نیست و نخواهدبود چراکه مقصر کسانی اند که به احکام نظام عامل نیستند و همچنین دشمنهای خارجی همچون امریکای شرور،تجمع ۲۰۰ و ۳۰۰ نفر خللی در اراده ملی به وجود نمی آورد
مطالبات ما از توسعه سیاسی سید محمد خاتمی و اوردن پول نفت سر سفره احمدینژاد و تدبیر امید روحانی رسید به سفره خالی از نان و شكمهای گرسنه
بترسید از لشگر گرسنگان
یه عده نمیگذارن هیچ رییس جمهوری کار بکنه از وزرای توصیه ای جز این انتظاری نیست ریاست جمهوری در ایران تنها مسیولی است که در رده های آخر قرار داره و نوعی آبدارچی به حساب میاد باید دستهایی قطع بشه که مهره ها رو میچینن و تحمیل میکنند آنهایی که در اتاقهای سایه نشسته اند و حکومت سایه راه انداخته اند .
به سردار جعفری بگویید به وضعیت داخلی توجه کنند و از دادن شعارهای تند خودداری کنند و بگذارند یک سوپا پ تخلیه فشار برای مردم باز شود مگر ما قبلا با آمریکا مذاکره نکرده ایم الان هم همین کار را می کنیم نهایتا اگر مورد قبول نبود نمی پذیریم. مگر چین و روسیه خیلی پاک دست و درستکارتر از آمریکا هستند که رفیق گرمابه و گلستان ما شده اند ؟؟ آقای جعفری خطر انفجارهای داخلی را جدی بگیرید خطر از آنچه که به نظر می رسد جدی تر است جان به لب مردم رسیده و آماده ......... هستند وضعیت را جدی بگیرید .
دزدی و فساد و تنبلی و دنیا طلبی مسوولان باعث این شده است که فقظ لفاظی و دلالی کنند تا خود و فرزندانشان تابعیت اروپا و امریکا بگیرند و بدون بازخواست بگدارند وبروند و مردم بمانند بدبختی و فقر و بیکاری