گوناگون

يك كارشناس رسانه: صداوسيما بايد در زلزله اخير سريع‌تر وارد عمل مي‌شد

يك كارشناس رسانه درباره‌ي لزوم اطلاع‌رساني سريع و صريح در حادثه‌اي مانند زلزله، گفت: در چنين مواقعي حتي با يك ليد خيلي كوتاه و چندين جمله مي‌توان سريعا اطلاع‌رساني كرد؛ اما متاسفانه در حادثه‌ي اخير، برخي از رسانه‌هاي ما خيلي دير اطلاع‌رساني كردند و يا نحوه‌ي اطلاع‌رساني‌هايشان به گونه‌اي بود كه اعتراضاتي را در شبكه‌هاي اجتماعي و فضاهاي مجازي برانگيخت.

اميد علي مسعودي ـ كارشناس رسانه و مدرس دانشگاه ـ‌ كه با خبرنگار سرويس تلويزيون و راديو خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت‌وگو مي‌كرد، در ادامه‌ي صحبت‌هايش گفت: در حادثه‌ي اخير، خبر زلزله هم در ميان مردم و هم از سوي مطبوعات منعكس شد و خيلي‌ها معتقد بودند كه صداوسيما بايد سريع‌تر وارد عمل مي‌شد؛ البته من خودم شاهد اين بودم كه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) خيلي با دقت و سرعت، اطلاع‌رساني مي‌كرد و بسياري از رسانه‌ها حتي رسانه‌هاي خارجي لحظه به لحظه اخبار زلزله را از ايسنا نقل مي‌كردند.

وي خاطرنشان كرد: بحث سرعت و دقت در اطلاع‌رساني اخبار خيلي مهم است و بايد با يكديگر تضادشان را حل كنند؛ چرا كه هر قدر سرعت خبررساني را بالا ببريم از آن سو دقت مي‌افتد.

او خبررساني را به رانندگي تشبيه كرد و گفت: اطلاع‌رساني در اخبار مثل رانندگي است، راننده‌اي كه سرعتش بالاست كنترلش كمتر است و اگر از سرعت مجاز خود بالاتر برود، ديگر هيچ كنترلي ندارد. در خبر هم دقيقا همين طور است به همين خاطر در عين حال كه سرعت در خبر خيلي مهم است ولي دقت نظر در انعكاس خبر و آمار، به ويژه آمار مجروحين در حادثه اخير زلزله و شيوه‌هاي امدادرساني خيلي مهم است. ولي طبيعتا در وقوع حادثه‌هايي غيرمترقبه بايد به محض وقوع رويداد، يك اطلاع‌رساني كلي انجام بگيرد. اما از طرفي هم اطلاع‌رساني‌ها نبايد به نحوي باشند كه در كار امدادرساني مشكل ايجاد كنند.

اين كارشناس رسانه در ادامه‌ي گفت‌وگوي خود با ايسنا، با تاكيد بر اينكه اطلاع‌رساني خبرها بايد توأم با آموزش باشد، افزود: بحث آموزش و سازماندهي در جريان بحران‌ها و حوادث اين چنيني مهم محسوب مي‌شود؛ چرا كه هر بحراني كه رخ مي‌دهد به دنبالش يك نسل هستند كه سوال مي‌كنند؛ به عنوان مثال زلزله چيست؟ اگر زلزله بيايد بايد چكار كنيم و ... كه به نظر من رسانه‌ها بايد اين مسايل را آموزش دهند و معتقدم كه اطلاع‌رساني توأم با آموزش صحيح است.

مسعودي درباره‌ي جلب اعتماد مردم توسط شبكه‌هاي خارج از كشور، در شرايطي كه رسانه‌هاي داخلي با تاخير اخبار را اطلاع‌رساني مي‌كنند، اينگونه اظهار كرد: خوشبختانه در حال حاضر با امكاناتي كه در جامعه حاكم است، اكثريت مردم مثل خبرنگاران عمل مي‌كنند؛ يعني اگر مطالبي به اطلاع آن‌ها نرسد خودشان مطالب را توليد مي‌كنند و از طريق تلفن همراه، شبكه‌هاي مجازي و ... اطلاع‌رساني مي‌كنند. اما اين طبيعي است كه وقتي رسانه‌هاي داخلي خودمان اطلاع‌رساني نمي‌كنند، شبكه‌هاي خارجي وارد كار مي‌شوند و مردم آن‌ها را دنبال مي‌كنند؛ چرا كه سريعا اخبار به دنيا منتقل مي‌شود.

وي خاطرنشان كرد: اين طبيعي است در وضعيتي كه رسانه‌اي در اطلاع‌رساني اخبار عقب مي‌ماند، جبران اين عقب‌ماندگي كه در اطلاع‌رساني اتفاق افتاده، دشوار است.

او توضيح داد: بحث سيل، زلزله، آتش‌فشان و تمام بحران‌هاي طبيعي و حتي غيرطبيعي مثل جنگ، تروريسم و ... در قالب خبرنگاري به عنوان يك بحران مطرح مي‌شود و بايد نگاه كنيم كه در معرفي خبرنگاري بحران، زماني كه يك زلزله رخ مي‌دهد، ما بايد چه كار كنيم. در چنين شرايطي به نظر مي‌رسد كه ما بايد يك ستاد بحران داشته باشيم كه اين موضوع بستگي به عمق فاجعه و ابعاد آن و بحران پيش‌آمده دارد. بر همين اساس باز هم تكرار مي‌كنم كه مساله سرعت و دقت در اطلاع‌رساني اخبار خيلي مهم است.

اين كارشناس رسانه پخش برنامه‌ي طنز از شبكه‌اي سراسري در شرايطي كه در بخشي از كشور به دليل وقوع زلزله و مرگ هم‌ميهنانمان عزاي عمومي اعلام شده است را كاري نادرست خواند و تاكيد كرد: عدم همدردي رسانه با عزيزاني كه عزادار هستند، كار درستي نيست و هر رسانه‌اي كه اين كار را كند بايد سريعا به سمت مردم بيايد و از آن‌ها دلجويي كند.

اميد علي مسعودي گفت: آذربايجان پاره‌اي از ايران است و مردمانش سهم زيادي در پيروزي انقلاب اسلامي داشتند و شمار زيادي در زمان جنگ شهيد و جانباز داشتند و حالا با وقوع اين حادثه ما بايد به فكر بازماندگان و مجروحان باشيم. اعلام عزاي عمومي يك نوع تسليت به بازماندگان است، بازماندگاني كه عزيزانشان را از دست داده‌اند و ديگر خانه و كاشانه‌اي ندارند، آن‌ها ديگر از ما خانه نمي‌خواهند و مي‌دانند كه ما نمي‌توانيم عزيزانشان را زنده كنيم اما حداقل مي‌توانيم به آن‌ها تسلي بدهيم.

وي افزود: رسانه‌هاي ما بايد مرهمي براي زخم‌هاي بازماندگان زلزله‌زده باشند كه به نظر من عدم همدردي با آن‌ها و پخش برنامه‌هاي شاد كار درستي نيست. آذربايجان شرقي از جمله استان‌هاي بسيار مهم و تاثيرگذار ايران است و مردم بزرگواري دارد؛ درست نيست در چنين شرايطي با آن‌ها همدردي نكنيم.

او اضافه كرد: پخش برنامه‌هاي شاد حتي از شبكه‌ي تهران كه سراسري نيست هم درست نيست؛ چرا كه به هر حال بستگان زلزله‌زدگان و تعدادي از مجروحين شايد در حال حاضر به تهران منتقل شده باشند و الان هم عزادارند، به غير از بستگان اين عزيزان، به نظر من همه‌ي ايرانيان در حال حاضر عزادارند؛ چرا كه در هر نقطه‌اي از جهان زماني كه براي مسلمان مصيبتي به وجود مي‌آيد ما نگران حالشان هستيم.

مسعودي در پايان صحبت‌هايش ضمن عرض تسليت به بازماندگان زلزله اخير آذربايجان شرقي به ايسنا گفت: براي مردماني كه در اين زلزله جانشان را از دست دادند طلب آمرزش مي‌كنيم و براي بازماندگان آن‌ها هم نيز از خداوند صبر مي‌خواهيم و ما به عنوان مسلمان وظيفه داريم با آن‌ها همدردي كنيم و به آن‌ها تسلي دهيم.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار