حمایت سیا از ارسال سلاح به مخالفان سوری
پارسینه: یک روزنامه آمریکایی بر اساس اطلاعات برجهای مراقبت پرواز، مصاحبه با مقامات کشورهای مختلف و اظهارات فرماندهان مخالفان سوری نوشت سال گذشته دولتهای عربی و ترکیه با پشتیبانی سیا ۳۵۰۰ تن سلاح در اختیار مخالفان سوریه قرار دادهاند.
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی شواهد مستندی فراهم آورد که نشان میدهد دولتهای عرب و ترکیه طی ماههای اخیر با پشتیبانی سازمان سیا کمکهای نظامی به مخالفان سوریه را به شدت افزایش دادهاند.
این روزنامه آمریکایی نوشته است دادههای به دست آمده از برجهای کنترل هوایی، مصاحبه با مقامات کشورهای مختلف و اظهارات فرماندهان مخالفان مسلح سوری نشان میدهند محمولههای هوایی تسلیحاتی در اختیار مخالفان مسلح سوری قرار گرفته است.
ارسال سلاح از سال 2012 تدوام داشته است
اطلاعات به دست آمده حاکی از آن هستند که ارسال این محمولهها در مقیاس کوچک در اوایل سال 2012 آغاز شده و به طور مداوم تا اواخر پاییز سال گذشته ادامه داشته و در اواخر این سال شدت یافته است.
160 محموله نظامی از اردن، عربستان و قطر به فرودگاه استانبول
طبق گزارش نیویورکتایمز این محمولهها بیش از 160 محموله نظامی را شامل میشده که دولتهای اردن، عربستان سعودی و قطر به فرودگاه «ایزنبوگا» در نزدیکی آنکارا و فرودگاههای دیگر ترکیه و اردن ارسال کردهاند.این روزنامه آمریکایی در ادامه اعتراف کرده است ارسال این محمولههای نظامی توانسته است ابعاد جنگ داخلی در سوریه را در سال گذشته دستخوش تحول کند.
نیویورکتایمز در ادامه درباره نقش آمریکا در تسلیح مخالفان سوری مینویسد: «در حالی که دولت اوباما از ارسال چیزی بیش از کمکهای غیرکشنده به شورشیها اجتناب کرده است، دخالت سازمان سیا در ارسال این تسلیحات، نشان داده است که آمریکا بیشتر تمایل دارد از طریق پشتیبانی متحدان عربیاش در وجه کشنده این جنگ داخلی دخالت داشته باشد.»
تغذیه اطلاعاتی از آمریکا، ارسال سلاح از کشورهای عرب
مقامات آمریکایی که خواستهاند نامشان فاش نشود میگویند افسران اطلاعاتی آمریکا به دولتهای عرب در خریداری این سلاحها کمک کردهاند و به فرماندهان مخالفان سوری کمک کردهاند تا بتوانند سلاحهای رسیده را به دست گروههایی که سلاحها برای آنها در نظر گرفته شده است برسانند. سازمان سیا از اظهار نظر درباره ارسال این تسلیحات و نقشش در این موضوع خودداری کرده است.
ارسال تسلیحات پس از دور دوم ریاست جمهوری اوباما شدت گرفت
بیشتر این محمولهها از زمان نوامبر به مخالفان سوریه ارسال شدهاند، یعنی پس از اتمام انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و زمانی که دولتهای عرب و ترکیه از پیشرفت کند مخالفان سوری در مبارزه با بشار اسد ناامید شدند. دولت ترکیه بر بخش اعظمی از این برنامه ارسال سلاح نظارت داشته است. مقامات آشنا با ارسال محمولههای گاز و محققان حوزه قاچاق سلاح میگویند حجم این محمولههای تسلیحاتی بسیار زیاد بوده است.
ارسال 3500 تن سلاح و تجهیزات نظامی در «عملیات زیرزمینی»
3500 تن سلاح و تجهیزات نظامی رقمی است که «هاگ گریفیت» از «موسسه بینالمللی صلح استکهلم» درباره حجم تسلیحات ارسال شده به سوریه برآورد کرده است. وی میگوید شدت و فراوانی پروازهای این هواپیماهای باربری از وجود یک «عملیات لجستیکی زیرزمینی و هماهنگشده» حکایت میکنند.
دولت ترکیه در نقش تسهیلکننده افزایش ارسال سلاح
با آنکه اطلاعات فرماندهان مخالفان سوری و سایر اطلاعات به دست آمده حاکی از آن هستند که قطر و عربستان سعودی از اواخر سال 2012 تجهیزات نظامی را به دست مخالفان سوریه میرساندهاند، موافقت دولت ترکیه برای افزایش سرعت ارسال این محمولهها از جمله عوامل تسهیل ارسال این تسلیحات به مخالفان بودهاند.
در همین حال، چندین مقام دیگر هم گفتهاند عربستان سعودی تسلیحات و تجهیزات نظامی را از کرواسی میخرد و آنها را با هواپیماهای باربری اردن برای مخالفان سوریه که در جنوب این کشور فعالیت میکنند میفرستد . بخشی از این تسلیحات هم به ترکیه میروند تا از آنجا برای مخالفانی که از آنجا عملیات میکنند، فرستاده شوند.
مخالفان سوری سلاحهای ارسالشده را ناکافی میدانند
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز مینویسد علیرغم ارسال این سلاحها برای مخالفان سوری، فرماندهان آنها می گویند این تسلیحات ناکافی هستند و آنها برای جنگ علیه ارتش بشار اسد با مشکل مواجه هستند. آنها همچنین میگویند توزیع کنندگان این سلاحها هم برای پخش کردن این سلاحها عملکردی صرفهجویانه یا همراه با فساد دارند.
یکی از مقامات آمریکایی خاطر نشان میکند که حجم سلاحهای ارسال شده به سوریه بسیار زیاد است. وی میگوید: «مردم صدای سلاحهایی که سرازیر مخالفان میشود را میشنوند و حجم این سلاحهای ارسال شده بسیار زیاد است. اما مخالفان سوریه اکثر این تسلیحات را ظرف دو هفته تمام میکنند.»
برجهای کنترل مراقبت از تشدید ارسال محمولههای سلاح خبر میدهند
اطلاعات مربوط به برجهای کنترل مراقبت هواپیما منبع دیگری است که روزنامه نیویورکتایمز به آن استناد کرده است. این روزنامه مینویسد اطلاعات مربوط به برجهای مراقبت هواپیما نشان میدهد محمولههای هوایی به مخالفان سوریه به آرامی آغاز شده است. در 3 ژانویه سال 2012 دو محموله نیروی هوایی قطر وارد استانبول شد.
پروازها از پایگاه لجستیکی آمریکا در قطر آغاز شدهاند
در میانه بهار سال گذشته تعداد پروازهای هواپیماهای باربری به ترکیه افزایش یافت. از 26 آوریل تا 4 می سال 2012 هواپیمای نیروی هوایی قطر موسوم به سی 17، که یک هواپیمای باربری غولپیکر است شش بار در فرودگاه «ایزنبوگا» ترکیه فرود داشت.تا 8 آگوست قطریها 14 پرواز با هواپیماهای باربری به این فرودگاه انجام دادهاند.تمامی این پروازها از فرودگاه العدید در قطر آغاز شده است که مرکز عملیات لجستیک نظامی آمریکا در خاورمیانه است.
ارسال نظر