۲۷ کتاب مهدوی
پارسینه: پایگاه اینترنتی کتابستان در ادامه معرفی سیر مطالعاتی خود در حوزههای مختلف، این بار در ایام ولادت حضرت مهدی موعود(عج) اقدام به عرضه سیر مطالعاتی جامع حضرت امام مهدی کرده است.
پارسینه-گروه فرهنگی: پایگاه اینترنتی کتابستان در ادامه معرفی سیر مطالعاتی خود در حوزههای مختلف، این بار در ایام ولادت حضرت مهدی (عج) اقدام به عرضه سیر مطالعاتی جامع امام مهدی(عمومی) کرده است. علاقهمندان برای مشاهده کامل سیر مطالعاتی کتابستان به آدرس ذیل مراجعه کنند.
* آشنایی با عصر غیبت صغری
1-گامی در جهت شناخت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف و نواب اربعه)/ نویسنده: حمیدرضا کفاش/ ناشر: عابد
این کتاب به معرفی شخصیت امام مهدی (عج) و نایبان خاص او پرداخته است. نویسنده ضمن معرفی اجمالی زندگی امام مهدی (عج) به تببین جایگاه و شخصیت او در قرآن و روایات شیعه و اهل سنت می پردازد و در خصوص فلسفه غیبت صغرا و کبرا، طول عمر و انتظار، مطالب کوتاهی بیان می کند. وی علت غیبت امام رامصلحت الهی می داند و با یادآوری غیبت افرادی چون اصحاب کهف، حضرت خضر (علیه السلام) و حضرت عیسی (علیه السلام) طولانی شدن عمر وی را امر طبیعی برمی شمارد. انتظار، وظیفه منتظران و شرح زندگی نایبان چهارگانه از دیگر مطالب این کتاب است.
2-تاریخ عصر غیبت/ نویسنده: سید مجید پورطباطبایی/ ناشر: دفتر تدوین کتب درسی مرکز جهانی علوم اسلامی
کتاب حاضر نگاهی از منظر تاریخی به بررسی تاریخ غیبت صغری و کبری امام دوازدهم پرداخته است. در بررسی غیبت صغری ابتدا به منابع تاریخی مروری خواهیم داشت آنگاه تاریخ زندگی امام دوازدهم را بیان خواهیم کرد و سپس به ترتیب، مباحث زیر را مورد بررسی قرار می دهد:
وضعیت سیاسی، اجتماعی و فکری عصر عباسیان در آستانه غیبت صغری
وضعیت سیاسی، اجتماعی و فکری شیعه در آستانه عصر غیبت
زمینه سازی برای ورود شیعه به عصر غیبت
تاریخ عصر غیبت صغری
عصر غیبت کبری با توجه به تاریخ شیعه، نهضتها و دولتهای آن به همراه حرکتهای علمی و مبارزات علما و دوران های مرجعیت فقها و مدارس آنان.
برای معرفی تاریخ زندگی امام دوازدهم (عج) و نواب اربعه و آشنایی با غیبت و تاریخ حوزه های شیعه و ... در سال تحصیلی 76-77 کتابی جامع ذیل عنوان «تاریخ عصر غیبت» به اهتمام چهار تن از استادان مرکز جهانی علوم اسلامی نوشته شد که حجم آن در حدود پانصد صفحه و در بردارنده نه فصل بود. نظر به تفصیل این کتاب که برای دو واحد درسی لحاظ شده بود، تدریس همه آن میسور نبود و چکیده سازی ان لازم می نمود بدین رو کتاب یاد شده چکیده کتاب است.
3-سفیران امام/ نویسنده: عباس راسخی نجفی/ ناشر: محب، مشهد
به معرفی نایبان چهارگانه حضرت حجه بن الحسن (عج) و بررسی مقام ایشان پرداخته است. نویسنده با استناد به روایات و به شیوه تاریخی - گزارشی نخست هر یک از سفیران امام را به اجمال معرفی میکند و وظایف آنان را شرح میدهد؛ سپس به طور تفصیلی به شرح حال نایبان چهارگانه میپردازد و توقیعات صادر شده از جانب امام زمان را در دوره نیابت هر یک از نواب نقل میکند. در بخشی از کتاب، مباحثی درباره ویژگیهای خاص امام و عرضه شدن اعمال مردم بر ایشان مطرح شده است.
* آشنایی با عصر غیبت کبری در موضوع امام شناسی
4-نگین آفرینش/ نویسنده: محمد بالا دستیان،محمد مهدی حایری پور،مهدی یوسفیان/ ناشر: مرکز تخصصی مهدویت، قم
این کتاب که هم اینک به عنوان متن درسی برای دوره مقدماتی معارف مهدویت استفاده می شود ابتدا توسط برخی پژوهشگران مرکز تخصصی مهدویت استفاده عمومی نگارش یافت که پس از تغییراتی به صورت درسنامه ارائه شده است. مؤلفان کتاب را در پانزده درس به مباحث مهم و اساسی مهدویت پرداخته و به عنوان مقدمه ای برای ورود به بحث های اساسی تر زمینه های خوبی را در مهدی آموزان فراهم می کند که با متن درس بعدی با عنوان درسنامه مهدویت تکمیل می گردد. از ویژگی های مهم کتاب قابل فهم بودن آن برای عموم علاقه مندان است. دیگر آن که این کتاب به خاطر استقبال شایان علاقه مندان بارها تجدید چاپ شده است. این کتاب در 6 فصل برای مهدی پژوهان تالیف شده است. فصل اول : امامت، فصل دوم : مهدی شناسی، فصل سوم :در انتظار امام غائب، فصل چهارم : دوران ظهور، فصل پنجم : حکومت امام مهدی علیه السلام، فصل ششم : آسیب شناسی مهدویت
5-امامت، غیبت، ظهور/ نویسنده: مسجد مقدس جمکران/ ناشر: مسجد مقدس جمکران
این پژوهش درباره احوال و فضایل امام مهدی (عج) و مسائل مربوط به غیبت و ظهور اوست. این اثر، بهترین راه شناخت امام (عج) را آیات و روایات دانسته و با استناد به آنها امام مهدی (عج) را هم پای قرآن و مصداق تعداد زیادی از آیات معرفی کرده است. در پایان، مباحث مختصر و سودمندی درباره غیبت، علل و انواع آن و وظایف منتظران بیان شده است.
6-جوان ! امام زمانت را بشناس/ نویسنده: زیر نظر حجت سلیمانی شاهرودی/ ناشر: عالمه
در این کتاب، شخصیت و زندگی امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به طور خلاصه برای نسل جوان معرفی شده است. نویسنده با زبانی ساده و روان، نخست، نسب، تولد و غیبت را شرح داده و سپس مطالبی را در خصوص طول عمر از دیدگاه آیات، روایات و سازگاری آن با علم و فلسفه خلقت آورده است. آن گاه ده آیه از قرآن کریم، با استناد به روایات بیان کرده و در پایان به پرسشی درباره وجود و احاطه و نظارت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به همه مکان ها با ذکر نمونه هایی تاریخی پاسخ گفته است.
7-سیمای امام مهدی (عج)/ نویسنده: سید محمدرضا طباطبایی نسب/ ناشر: تهران دبیرخانه دایمی اجلاس دوسالانه بررسی ابعاد وجود حضرت مهدی (عج)
این کتاب پژوهشی درباره اثبات مهدویت، حیات ظاهری، غیبت و ظهور امام زمان (عج) است. نویسنده برای اثبات اصل مهدویت به شمهای از زندگانی امام، نظرات اهل تسنن و شیعیان درباره امام مهدی (عج) و کتاب هایی که پیش از تولد امام تألیف شده، اشاره کرده است. غیبت، علل و فواید آن، نواب، وظایف منتظران، مدعیان مهدویت، انتظار فرج و ثمرات آن، علائم ظهور، ظهور، حکومت و صفات یاران از دیگر مباحث این کتاب است.
8-پیدای پنهان؛ نگاهی کوتاه به حیات، سیرت و آثار حضرت مهدی (عج)/ نویسنده: سید مسعود پورسید آقایی/ نشر: حضور
این کتاب شامل مباحث مختصری از زندگانی امام مهدی (عج) شرح نام و نسب، ولادت، غیبت، سیره امام، توقیعات، دعا و نمازها است. جلوه بارز این نوشتار، سیره امام (عج) در امور مختلفی مانند سیره تربیتی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، قضایی و مدیریتی است.
9-ناپیدا ولی با ما/ نویسنده: واحد تحقیقات مسجد مقدس جمکران/ ناشر: مسجد مقدس جمکران
این کتاب پژوهشی درباره شخصیت، غیبت و آثار ظهور امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. نویسنده با استناد به آیات و روایات، به اختصار مباحثی مانند : غیبت صغرا، نایبان خاص، غیبت کبرا، طول عمر و صفات منتظران را مطرح می کند. در پایان، نمونه هایی از آثار ظهور امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیز با توجه به روایات بیان شده است.
* در موضوع طول عمر امام مهدی
10-راز طول عمر امام زمان از دیدگاه علوم و ادیان/ نویسنده: علی اکبر مهدیپور/ ناشر: موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت (ع)
این اثر، پژوهشی است در مسئله طول عمر امام زمان (عج)، که به شیوه گزارشی و تحلیلی نگارش یافته است. مولف، نخست با بررسی مسئله طول عمر در گیاهان، حیوانات و انسان و تلاشهای علمی صورت گرفته برای افزایش طول عمر انسان، عوامل طول عمر را از دیدگاه علم بر میشمارد. وی با مرتبط و عجین دانستن طول عمر با جوانی پایدار، و ذکر نمونههایی از این مسئله، و نیز بیان استثناهای جهان نباتات، جانداران و انسانها، از نظر طول عمر، و با اشاره به مسئله زمستان خوابی در حیوانات و رازهای نهفته در آن، عمر طولانی را از نظر علمی امری ممکن معرفی میکند و با بررسی مسئله طول عمر از طریق اعجاز، دیدگاه ادیان آسمانی را در مورد آن بیان میدارد و نمونههای عمر طولانی را در کتب آسمانی و احادیث شیعه و سنی نقل میکند. مولف در این کتاب کوشیده است با استفاده از منابع علمی و روایی و با اثبات امکان طولانی بودن عمر، به برخی شبههها درباره عمر حضرت مهدی (ع) پاسخ دهد.
11-امام زمان و امکان طول عمر تا بی نهایت برگرفته از قرآن و حدیث/ نویسنده: محمد مظاهری/ ناشر: ابتکار دانش
غیبت و طول عمر حضرت ولیعصر (عج) که از اعتقادات عمیق شیعیان دوازده امامی است، در بسیاری از مجامع علمی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و نتایج مطلوبی نیز داشته است. مؤلف در این کتاب موضوع «طول عمر» را مورد بحث و بررسی قرار داده است و در حقیقت میخواهد اثبات کند که امام زمان علیهالسلام که فردی از افراد همین بشر است چگونه ممکن است سالیان بسیار طولانی که خارج از تصور انسان است، زنده بماند؟
در مقدمهی کتاب مطالبی از قرآن و حدیث راجع به سیر تکاملی انسان، اجلمحتوم و معلق، همچنین مواردی از نظر دانشمندان در اینباره، آزمایشات پزشکی و تحیّر و انحراف برخی دانشمندان در غیبت امام زمان علیهالسلام آمده و سپس در پنج فصل به بیان این موضوعات پرداخته است:
فصل اول با عنوان برخی امور خارقالعاده در قرآن، بعضی از امور خارقالعادهای که در آیات قرآن وجود داشته و بیانگر قدرت نامتناهی آفریدگار جهان را بررسی نموده و ارتباط آن با مسألهی عمر را بیان نموده است.
«مُعَمَّرین تا هفتصد سال سن» عنوان فصل دوم میباشد که به معرفی برخی معمرینی پرداخته است که به عینه دیده شدهاند و یا در تاریخ نام آنها ثبت شده و بسیاری از بزرگان علمی و دینی بر آن صحت گذاشته و آن را تأیید کردهاند.
سومین فصل با عنوان «عمر انسانهای اولیه» نگاهی داشته است به عمر انسانهای اولیهای چون حضرت آدم ابوالبشر (ع) و بسیاری از فرزندان او که در بدو خلقت زندگی میکرده و از عمر بسیار طولانی برخوردار بودهاند.
فصل چهارم برخی از آیات قرآن که بیانگر طول عمر میباشد را بیان نموده تا بدانیم آن خدایی که میتواند این اعجازهای گوگناگون را به وجود بیاورد قادر است به انسانی که مورد نظر اوست عمر بسیار طولانی عطا فرماید. و در فصل پایانی به بررسی آیات و احادیثی پرداخته است، که حکایت از امکان طول عمر انسان تا بینهایت را به خواست و ارادهی خدای متعال دارند.
12-زنده ی روزگاران؛ جستاری در دیرزیستی امام عصر (ع)/ نویسنده: دکتر حسین فریدونی/ ناشر: آفاق
در کتاب حاضر با توجه به عمر طولانی حضرت ولی عصر (عج) موضوع "زیست طولانی" در دو بخش بحث و بررسی شده است. در بخش نخست، پس از تعریف حیات و ویژگیهای آن به پارهای از شگفتیهای آفرینش اشاره شده سپس با استناد به مقالات و یافتههای علمی در نشریات مختلف درباره عواملی توضیح داده میشود که در طولانی کردن عمر موثر هستند .در این بخش همچنین از تلاشهایی که در زمینه طولانی کردن عمر انجام پذیرفته سخن به میان آمده است .در بخش دوم موضوع "زیست طولانی "از منظر کتابهای آسمانی و ادیان و مذاهب مختلف بررسی میشود.
* در موضوع ملاقات و تشرفات
13-جلوه های پنهانی امام عصر علیه السلام/ نویسنده: حسین علی پور/ ناشر: مسجد مقدس جمکران
آشنایى با ابعاد مختلف شخصیت و معارف حضرت بقیة اللّه(علیه السلام) نه تنها به لحاظ اجتماعى و فرهنگى یک امر ضرورى محسوب مى شود، بلکه از جهت اعتقادى نیز یکى از تکالیف مهم تک تک افراد است. هر فردى با توجه به توان فکرى و علمى خود، وظیفه دارد که در راه شناخت امام خویش بکوشد و در انجام وظایفى که نسبت به آن حضرت دارد، کوتاهى نکند. زیرا در روایتى از رسول خدا(صلى الله علیه و اله وسلم) وارد شده است که هر کس بدون شناخت امام زمان خود از دنیا برود، به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است.
به منظور کمک به آشنایى هرچه بیش تر مردم با مسأله ولایت و امام زمان(علیه السلام)محققان و اندیشمندان متعهد و دلسوز در طول تاریخ با تحمل سختى ها، کتاب هاى ارزشمند و آثار گرانبهایى را از خود به یادگار گذاشته اند و در هر یک از این آثار، بخشى از معارف اهل بیت(علیه السلام) را مورد بحث و بررسى قرار داده اند.
یکى از این آثار، کتاب جلوه هاى پنهانى حضرت ولى عصر(علیه السلام) است. در این اثر، مؤلف محترم با استفاده از روایات اهل بیت، مطالبى را در زمینه غیبت امام زمان و علل آن، فایده امام غایب، بررسى امکان تشرف از دیدگاه عقل و نقل و . . . به نگارش در آورده است.
14-برکات حضرت ولی عصر (عج)/ نویسنده: سید جواد معلم/ ناشر: برکات اهل بیت
کتاب «برکات حضرت ولی (علیه السلام) به ذکر تشرفات، مکاشفات و توسلات به حضرت مهدی (علیه السلام) پرداخته که توسط مرحوم آیت الله شیخ علی اکبر نهاوندی تألیف شده است. ایشان در مورد ضرورت نگارش کتاب هایی از این دست چنین می گویند: «در خصوص اعتقاد به امام عصر (ارواحنافداه) نقل این قضایا موجب تقویت اعتقاد و ایمان شیعیان و حتی غیر شیعیان و غیر مسلمانان می شود. از طرفی پشتوانه بسیار محکمی برای مردم خواهد بود که در شدائد و فشارهای زندگی به آن منبعِ قدرت الهی و حلاّل مشکلات و امامِ مهربانِ امّت، متوسّل شوند و لااقلّ در زیر بار این فشارها، ایمان خود را از دست ندهند و بتوانند با آرامش و سلامت از مشکلات خارج شوند. ضمن این که نقل قضایای تاریخی که واقعیّت هم داشته باشند، روح انسان را می سازد؛ همان طوری که مولی امیرالمؤمنین حضرت علی بن ابی طالب (علیه السلام)، امام حسن (علیه السلام) را به خواندن تاریخ توصیه می فرمایند. و بلکه خدای تعالی در قرآن کریم می فرماید: فَاقصُصِ القَصَصَ لَعَلَّهُم یَتَفَکَّرُون. * (حکایت گذشتگان را برای مردم نقل کن تا به فکر ترقّی و رشد خود بیفتند).
این کتاب طی پنج بخش تنظیم شده است.
بخش اول: تشرفات، بخش دوم: مشاهدات و مکاشفات، بخش سوم: رویاهای صادقه، بخش چهارم: تجلیات (قضایایی که در آن ها، اشخاص متوجه نور یا صدا یا عطرِ مبارک حضرت ولی عصر (علیه السلام) شده اند). بخش پنجم: توسّلات
15-عبقری الحسان فی احوال مولانا صاحب الزمان (عج)/ نویسنده: شیخ علی اکبر نهاوندی/ ناشر: مسجد مقدس جمکران
کتاب «العبقری الحسان»، تالیف حاج شیخ علی اکبر نهاوندی، از مشهورترین کتاب های نوشته شده درباره افرادی است که به محضر حضرت ولی عصر(عج) مشرف شده اند.
کتاب عبقری الحِسان از مشهورترین کتابهای نوشته شده حول مشرف شدگان به محضر امام زمان علیه السلام است. با اینکه نام کامل این کتاب"العبقری الحسان فی احوال مولانا صاحب الزمان " است ولی متن و مضمون آن چندان با این نامگذاری سازگار نیست. چرا که رکن اصلی این کتاب حول مشرف شدگان به محضر کثیر الانوار حضرت حجت- علیه و علی آبائه السلام- است و به جز مطالب پراکنده ای که پیرامون وجود نازنین امام زمان در این کتاب میتوان یافت چندان به احوال حضرت خاتم الاوصیاء - صلی الله علیه و آبائه الاتقیاء- مربوط نمی شود. بنده اگر به جای مولف علامه ی این کتاب بودم نام این کتاب تحسین برانگیز خود را " عبقری الحِسان فی مَن لقی صاحبَ الزمان" می گذاشتم. چه اینکه ملاقات اعم از برخورد در خواب و در بیداری و در عالم کشف و شهود نسبت به شخص ملاقات شونده است.
مرحوم نهاوندی در دو بخش اول این کتاب که مختص تشرفات به حضور حضرت ولی عصر است 205 حکایت زیبا را از گذشتگان و معاصرین نقل کرده است.در بخش سوم 17 مورد مشاهده ی حضرت صاحب الامر امده است. بخش سوم مختص مکاشفات و مشاهدات است.بخش چهارم به رویاهای صادقه و راستین اختصاص یافته است و در اینجا هم 30 حکایت جذاب نقل شده . بخش پنجم کتاب مربوط به تجلیات حضرت ولی عصر-عجل الله فرجه- می باشد.در این قسمت 55 حکایت نقل شده و در بخش پس از ان که "توسلات" نام دارد 20 مورد قضیه ی مرتبط با بحث ذکر گردیده است.بخش پایانی کتاب مخصوص " ملازمان رکاب و سفیران" حضرت حجت علیه السلام است و در این قسمت هم 48 داستان و حکایت توسط مولف بزرگوار کتاب نقل شده است.
اثر حاضر در 60 سال پیش به صورت سنگی به چاپ رسیده بود که از سوی انتشارات مسجد مقدس جمکران احیا شد.
دو گروه پژوهشگر برای احیا این کتاب ارزشمند در مدت سه سال و نیم اقدام به انجام کارهای پژوهشی کردهاند و این کتاب پس از آماده سازی 3 مرتبه ویراستاری و 4 مرتبه مقابله و غلط گیری شده است و اکنون در 9 جلد و در 4 هزار و 150 صفحه به چاپ رسیده است.
* در موضوع پرسش و پاسخ درباره مهدویت
16-یاد محبوب/ نویسنده: سید حسین حسینی/ ناشر: آفاق
بعضی وقت ها که می خواهیم درباره موضوعی اطلاع کسب کنیم، سراغ استاد و معلم، پدر و مادر یا کسانی می رویم که با آن موضوع بیشتر و بهتر آشنایی و آگاهی دارند و می توانند به ما اطلاعات صحیح و درست بدهند . اگر اهل مطالعه و تحقیق هم باشیم و حوصله و زمانی را برای رفتن به کتابخانه یا خریدن کتاب تخصیص بدهیم، سراغ کتاب هایی می رویم که پاسخ سؤالات ما را بخوبی داده باشند . درباره موضوع مهدویت و وجود مقدس حضرت مهدی، علیه السلام، نیز کتاب های زیادی در قالب شعر، داستان، مقاله و ... نوشته شده که می تواند ما را در جهت آشنایی هر چه بیشتر با آن حضرت راهنمایی کند. بعضی از نویسنده ها هم برای سهولت دسترسی مخاطبان و علاقه مندان به این موضوع، به تالیف کتاب یا گردآوری مطالبی پرداخته اند که در قالب پرسش و پاسخ نوشته شده است.
«یاد محبوب » یکی از نمونه های چنین کتاب هایی است . در این کتاب، ابتدا سؤالی درباره امام عصر، علیه السلام، مطرح شده، سپس با استناد به آیات قرآن کریم و احادیث ائمه اطهار پاسخ آن شرح داده شده است . در پایان هر پاسخ نیز منابعی برای آگاهی و مطالعه بیشتر - البته با ذکر شماره فصل و صفحاتی از کتاب که اختصاص به موضوع سؤال دارد - آورده شده است.
17-ده انتقاد و پاسخ پیرامون غیبت امام مهدى (عج)/ نویسنده: شیخ مفید / مترجم محمد باقر خالصى/ ناشر: جامعه مدرسین قم
موضوع اصلى کتاب جواب به مهمترین شبهههایى است که درباره وجود مبارک امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشریف در دوران شیخ مفید مطرح بوده است شیخ مفید در این کتاب با بیانى زیبا و استدلالى محکم و استوار به پاسخ گویى شبهات مخالفین مى پردازد.
از این کتاب با نامهاى دیگرى نیز تعبیر شده است مانند:دالمسائل العشرة فى الغیبة، الاجوبة عن المسائل العشر، الفصول العشرة فى الغیبة و نامهای دیگر
شیخ مفید به درخواست یکى از علما و دانشمندان زمان خود به نام رئیس ابو العلاء ابن تاج الملک این کتاب را به نگارش درآورده است. ابو العلاء با ارسال ده شبهه از شبهات مخالفین براى شیخ مفید از ایشان درخواست کرده تا کتابى در پاسخ به این شبهات بنویسد؛ شیخ مفید نیز پذیرفته و با نگارش این کتاب به پاسخ گویى آن شبهات پرداخته است.
این کتاب براى شناخت امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشریف و ویژگىهاى آن حضرت مانند ولادت و علت غیبت و کیفیت آن و پاسخ گویى به بسیارى از شبهات در این باره، کتابى بس ارزشمند و قابل توجه است. شیخ مفید در این کتاب با استناد به بسیارى از وقایع تاریخى مسلّم و مورد قبول فرقههاى مختلف و بیان استدلالهاى عقلى، با روشى برهانى به طرح عقاید شیعه درباره امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشریف پرداخته است.
او در این کتاب به ده فصل، که هر یک در جواب شبههاى از شبهات مخالفین مىباشد، اشاره دارد مانند:
1- چرا تولد امام زمان مخفى بود. 2- انکار جعفر برادر امام حسن عسکرى، 3 - وصیت امام حسن عسکرى به مادر بزرگوارش، 4 - فرق میان دوران حضرت مهدى (عج) با دیگر ائمه علیهم السلام، 5 - انگیزه غیبت آن حضرت، 6 - طول عمر آن حضرت، 7 - فایده وجود امام عصر (عج)، 8 - فرق شیعه امامیه با دیگر فرقههاى شیعه، 9 - چگونه مردم از آن حضرت بهره مىبرند،10 - علامات ظهور
کتاب حاضر به وسیله شیخ سعادت حسین افتخار العلماء لکهنوى به اردو، و به وسیله شیخ محمد باقر خالصى به فارسى ترجمه شده است.
18-آفتاب مهر؛ پرسش ها و پاسخ های مهدوی (2 جلد)/ نویسنده: جمعی از محققین مرکز تخصصی مهدویت/ ناشر: بنیاد فرهنگی مهدی موعود (عج)
در مقدمه کتاب میخوانیم: اسلامگرایی و گسترش اندیشه دینی در دهههای اخیر و رشد روزافزون تشنگان مباحث اسلامی بهخصوص معارف مهدویت در میان جوامع اسلامی، دشمنان را بر آن داشته که در مقابل این سیل خروشان، سدی ایجاد کنند تا شاید از امواج آن بکاهند. دراین راستا دشمن برای مبارزه با اسلامگرایی راههای مختلفی را در پیش گرفته است از جمله تهیه انواع فیلمهای سینمایی، کارتونی، بازیهای رایانهای، تبلیغات گسترده علیه اسلام و. . . دراین میان شاید بتوان ادعا کرد که از میان آموزههای دینی اسلامی، مهدویت از مهمترین و اثرگذارترین آموزههاست. درحقیقت حیات جوامع اسلامی و امید به آینده روشن در اعتقاد به این آموزه و ایمان به آن نهفته است. دشمن به این مسئله پیبرده و با تمام توان شروع به فعالیت علیه این آموزه حیاتی کرده است، انکار این آموزه، سعی در ایجاد تحریف در آن، تحمیل مدلها و نمونههای ساخته شده خود به عنوان مدل مهدوی به جوامع انسانی و اسلامی، حمایت از مدعیان و القای سؤالات و شبهات از جمله تلاشهای آنان است.
بیشک هرکدام از ما سؤالات زیادی درمورد امام زمان(عج)، غیبت ایشان و همچنین چگونگی ظهورشان در ذهن داریم. کتاب «آفتاب مهر» کتابی است که توانسته تا اندازهای به اختصار این سؤالات را پاسخ دهد. «آفتاب مهر» شامل 110 پرسش و پاسخ پیرامون مبحث مهدویت است که جمعی از محققان و کارشناسان مباحث مهدوی از مرکز تخصصی مهدویت آن را گردآوری و تنظیم کردهاند که به همت انتشارات بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) به چاپ رسیده است.
کتاب حاضر به دلیل نوعپردازشی که دارد قابلیت برگزاری مسابقه در پایگاهها و مراکز فرهنگی، ادارات و سازمانها را هم داراست و حتی میتوان از آن به عنوان کتابی آموزشی استفاده کرد. از آنجا که پرسش و پاسخهای آورده شده در کتاب «آفتاب مهر» به صورت کوتاه، مجمل و همچنین با رویکردی ساده و همه فهم طراحی شدهاند، تقریباً برای همه مقاطع سنی و در همه سطوح تحصیلی قابلیت بهرهبرداری را دارد.
19-مهدویت؛ پرسشها و پاسخها/ نویسنده: معاونت پژوهش موسسه آینده روشن/ ناشر: موسسه آینده روشن
کتاب «مهدویت؛ پرسشها و پاسخها» در بیست و چهار بخش تدوین یافته است. بخش اول که «کلیات» نام گرفته است، به سئوالاتی در باب تعریف مهدویت، تاثیر و بازتاب مهدویت، دلیل گسترش بحث مهدویت و ترویج فرهنگ مهدویت پاسخ گفته است.
یکی از موضوعاتی است که در بخش «انتظار و منتظران» مورد سئوال قرار گرفته است. در پاسخ به یکی از سئوالات این بخش آمده است: شناخت امام زمان(عج)، محبت نسبت به آن حضرت و اظهار آن، خودسازی، رابطه معنوی با امام عصر(عج) و زمینهسازی ظهور از مهمترین وظایفی است که در دوران غیبت بر عهده هر شیعه منتظری است.
برخی از عناوین ارائه شده در بخشهای کتاب شامل «ادیان و منجی»، «ادیان ایران»، «ادیان و علائم ظهور»، «علت شناخت»، «چگونگی شناخت»، «معجزات امام»، «خانواده امام»، «طولانی شدن غیبت»، «ارتباط نایبان»، «مفهوم انتظار و اهمیت و آثار آن»، «دعا برای امام»، «سرداب مقدس در سامرا»، «احادیث دیدار»، «ظهور و قیامت»، «رابطه ظلم و ظهور»، «صحت نشانههای ظهور»، «مدت برقراری عدالت»، «مشخصات یاران»، «ویژگیهای حکومت»، «برخورد با کارگزاران»، «ظهور و رجعت امام حسین(ع)»، «معرفی کتابهای مهدوی»، «پایگاهها و مراکز فعال مهدویت در اینترنت» است.
* درباره وظایف منتظران
20-شمیم آشنایی/ نویسنده: سید محمد هادی صدرالحفاظی/ ناشر: حق یاوران - موعود کعبه
معرفت امام عصر دری است که به سوی شناخت آن محبوب دیر آشنا گشوده می شود. کتاب «معرفت امام عصر» نگاشته دکتر سید محمد بنی هاشمی است که طی مباحثی عمیق با استفاده از آیات و روایات اهل بیت(ع) مسئله شناخت امام زمان مورد بحث و کاوش قرار میگیرد. جایگاه معرفت امام و اهمیت آن شناسانده می شود و آنگاه تبیین میگردد که شناخت امام به چه معنا است و چه لوازم و آثاری دارد.
نگارنده در مقدمه آورده که این کتاب با تفصیل و عمقی که دارد دریغمان آمد کسانی که طالب اختصارند از فوائد این کتاب بی نصیب بمانند. از این رو بر آن شدیم که تلخیص م گزیده ای از مطالب آن تهیه کنیم و تقدیم دوستداران حضرتش نماییم. ضمنا در نوشته حاضر، خلاصهای از پیوست چاپ جدید کتاب -که شامل بحث تبری از دشمنان اهل بیت(ع) است - نیز تهیه کرده و به عنوان فصل سوم از بخش اول کتاب حاضر آوردیم. همچنین در پایان هر فصل، سوالاتی تنظیم شده که در برگیرنده اهم مطالب آن فصل است و پاسخ دادن به آن پرسشها به فهم عمیقتر مطالب کمک خواهد کرد.
21-مهر محبوب؛ بررسی و تحقیق در آثار و خواص محبت امام عصر (عج)/ نویسنده: سید حسین حسینی/ ناشر: آفاق
نویسنده با بهرهگیری از آیات و روایات شیعه، به بررسی و تحقیق درباره آثار و خواص محبت امام مهدی (عج) پرداخته و مستند مطالب خود را بیان کرده است. وی نتیجه میگیرد که محبوب واقعی خداوند است که تمامی صفات محبوب را بدون مرز داراست؛ سپس پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع) هستند که از جمله آنها امام زمان است. و احادیث متعددی در فضیلت محبت آن امام بیان میکند. مطالب کتاب در 4 بخش تدوین گردید که برخی از عناوین آن عبارتند از: خواص و آثار محبت، صفات محبوب، محبت در جهان، انسان و قرآن و روایات، موجبات محبت، احسان یکی از عوامل محبت. وی وفای به عهد و گذشت و چشمپوشی را از صفات محبوب میشمارد.
22-مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم (عج)/ نویسنده: آیه الله سیدمحمد تقی موسوی اصفهانی / مترجم: سید مهدی حائری قزوینی/ ناشر: اصفهان: مهرقائم
مؤلف کتاب مشهور به فقیه احمدآبادی فرزند سید عبدالرزاق از علمای بزرگ اصفهان است. وی سال ١٣٠١ ق در اصفهان به دنیا آمد. مقدمات علوم اسلامی را نخست نزد پدر و پسر عمهاش سید میرزا اسدالله و سید محمود حسینی گلشادی اصفهانی آموخت. سطوح عالی را نیز از محضر سید ابوالقاسم دهکردی و شیخ عبدالکریم گزی و حاج آقا منیرالدین بروجردى، حاج میرزا بدیع درب امامی و آقا محمد کاشانی استفاده کرد و از بعضی از آنها اجازه اجتهاد و روایت دریافت کرد.
از مقدمهای که مرحوم سید محمد تقی بر مکیال نوشته، چنین برمیآید که از شدت عشق و علاقهای که به حضرت حجت (عج) داشته، شبی آن حضرت را در خواب میبیند. امام(ع) تألیف این کتاب را به وی توصیه و تأکید میفرماید و حتی نام آن را نیز «مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم» تعیین میکند. سید از خواب بیدار میشود، ولی توفیقی برای تألیف آن برایش حاصل نمیشود. تا اینکه در سال ١٣٣٠ق عازم سفر حج شد. در این سفر بسیاری از حاجیان گرفتار مرض وبا شدند و از دنیا رفتند. سید محمد تقی با خدای خویش عهد بست اگر از این سفر سالم برگردد، کتابی را درباره حضرت ولی عصر(عج) به رشته تألیف درآورد. چون از سفر برگشت، به عهد خود وفا کرد و کتاب مکیال المکارم را که حاوی موضوعات مهم در شناخت امام زمان و وظایف شیعیان در قبال آن حضرت است، به رشته تحریر درآورد.
این کتاب نخستین بار سال ١٣6٩ق در یک مجلد چاپ شد. این کتاب در اصل به زبان عربی نگارش شده است و اخیراً محقق محترم آقای سید مهدی حائری قزوینی آن را به فارسی ترجمه کرد. این کتاب ارزشمند دارای هشت بخش مهم است که در آن مؤلف ژرفاندیش با استناد به آیات و روایات متعدد، موضوعات بسیار اساسی و سرنوشتسازی را که اغلب جنبه کاربردی است و مورد ابتلای شیعیان و مسلمانان میباشد، مورد کاوش و دقت نظر و تأکید قرار داده است. این کتاب گرانسنگ در نوع خود کم نظیر است و از ابتکار عمل و نوآوری مؤلف حکایت دارد و به همین سبب مورد استقبال رجال علمى، پژوهشگران و عموم مردم قرار گرفته است.
* درباره عصر ظهور
23-مهدی موعود (عج) یارانی این گونه دارد/ نویسنده: سید مصطفی مهری/ ناشر: علامه بحرانی
این اثر با استناد به روایات، به بیان مطالبی درباره ولادت، غیبت، انتظار، ظهور و حکومت مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) پرداخته است. نویسنده نخست گزارشی از ولادت امام و چگونگی غیبت، ارائه داده و بعد بشارت های قرآن و روایات را ذکر کرده است. در ادامه برای انتظار ظهور امام، ثمرات آثاری شمرده است. در ادامه، صفات و ویژگی یاران امام را ذکر کرده است. وی ضمن برشمردن نشانه های ظهور، چگونگی پیروزی امام با استفاده از سلاح ترس، یاری فرشتگان و نیروی طبیعت را بررسی کرده است.
24-دوران با شکوه ظهور/ نویسنده: علامه میرزا محمد باقر فقیه ایمانی/ ناشر: عطر عترت
در میان امامان بزرگوار شیعه امام دوازدهم علیهالسلام از ویژگیهای خاصی برخوردار است. او آخرین حجت الهی و ذخیرهی پروردگار است که به دست با کفایتش حکومت واحد جهانی برقرار خواهد شد. حکومتی که در طول تاریخ بشریت بیسابقه و بینظیر است. آن حکومت با حکومت الهی خود تحولی عجیب در همهی عالم و در تمام زمینهها ایجاد خواهد کرد. نظام فکری، سیاسی و اقتصادی جامعه را دگرگون خواهد ساخت. حیاتی نوین به ارزشها و فضیلتها خواهد بخشید و حکومتی براساس توحید و یکتاپرستی بنا خواهد کرد. او پرچم توحید را در اقصینقاط عالم برافراشته خواهد کرد. از بارزترین ویژگیهای حکومتش، گسترش عدالت در پهنهی گیتی و از بین رفتن ظلم و ستم است...
اکنون جای این پرسش است که چگونه امام عصر علیهالسلام همهی این قلهها را فتح خواهد کرد و چگونه این پیروزیهای بزرگ را به دست خواهد آورد و از چه راهی به اهداف عالی خود خواهد رسید؟
این کتاب پاسخگوی این پرسش میباشد و شما را با گوشهای از سیره و روش آن حضرت در دوران ظهور آشنا خواهد ساخت. مؤلف محترم علامه میرزا محمد باقر فقیه ایمانی با تتبع و احاطه و آگاهی وسیعی که در احادیث ائمهی اطهار علیهمالسلام داشته این موضوع را با دقت بررسی نموده و جوابهای شایسته و مناسبی به این مسأله مهم مرقوم نموده است. همچنین در لابهلای این کتاب هر کجا فرصت مناسب یافته با دلسوزی کامل مردم را با وظایفی که نسبت به آن امام غریب و مظلوم دارند آشنا نموده و تذکرات لازم را داده است و دوای تمامی دردها را ذکر و یاد امام عصر علیهالسلام و منشأ بدبختیها و تیرهروزیها را غفلت از آن حضرت میدانسته است.
این کتاب در هفت بخش با این عناوین نگاشته شده است:
1- آیات داله بر ظهور، حکومت و رجعت 2- در بیان کیفیت سلوک امام عصر علیهالسلام از قیام تا خروج 3- سیره و سلوک امام عصر علیهالسلام از خروج تا برقراری حکومت 4- در سیره و سلوک امام عصر علیهالسلام در هنگام حکومت 5- در بیان عنایتهای الهی مختص دوران ظهور 6- نزول برکات خداوند از آسمان و زمین بر بشر 7- سیر و سلوک امام عصر علیهالسلام در دوران حکومتش و در خاتمه پیرامون امر رجعت و بیان کیفیت آن مطالبی بیان شده است.
25-جهانی شدن فرهنگ مهدوی/ نویسنده: زینب متقی زاده/ ناشر: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود (عج)
جهانی شدن و فرهنگ مهدوی اثر سرکار خانم زینب متقی زاده تلاشی است در بیان ارتباط میان دو مقوله بسیار مهم و حساس، فرهنگ مهدوی و جهانی شدن؛ بی گمان امروزه تبیین زوایای حکومت جهانی حضرت می تواند جذابیت های خاص خود را برای علاقه مندان به مباحث نو داشته باشد. این اثر با عناوینی چون کلیات و چارچوب نظری فرهنگ مهدوی و چشم انداز آینده بشر، جهانی شدن، ویژگی ها، ابعاد و پیامدها، چالش ها و فرصت های فرهنگ مهدوی در عصر جهانی شدن در چهار فصل سامان یافته است.این اثر به ویژه برای طلاب و دانشجویان قابل استفاده است.
26-کمال هستی در عصر ظهور/ نویسنده: محمد باقر علم الهدی / ترجمه: دکترجلال برنجیان/ ناشر: پیام طوس
نویسنده این کتاب با اعتقاد به این که ظهور و انقلاب امام زمان در جهت روند رشد و کمال هستی است و عصر ظهور، دوران کمال یافته هستی است ، رویش گیاهان و نزول باران بر زمین و هموار شدن برای استفاده انسانها، ظاهر شدن معادن و گنج های زمین، تقسیم اموال عمومی به تساوی، وسعت بلاد و نورانی شدن زمین، جوانی اصحاب امام و طولانی شدن عمر افراد و ازدیاد نسل که در روایات به عنوان شرایط بعد از ظهور آمده از جمله حرکتهای هستی به سوی کمال دانسته و با بهره گیری از آیات و روایات، مباحثی را در خصوص آنها ارائه داده است.
زوال فقر و امراض بدنی از جامعه، توانا شدن روحها و بدنها، تکامل اخلاق و عقول انسانها، گسترش علم و در نهایت، نابودی دشمنان خدا، رواج عبودیت خدا، استقرار عدالت و امنیت، نابودی شیطان و ارتباط امام عصر با غیبت و حکم به واقع نمودن از عناوین دیگر مورد بحث در این اثرند.
27-تعلیم و تربیت در عصر ظهور/ نویسنده: رحیم کارگر/ انتشارات: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی (عج)
یکی از پرسش های اساسی در مورد« عصر ظهور »، امکان اصلاح اخلاقی و تغییر و تحولات روحی و معنوی در انسان ها و دوری آنان از معصیت، فسادگری، جنایت و بیداد است. یعنی آیا انسان ها واقعاً خوب و صالح می شوند؟
بحث تعلیم و تربیت، منحصر در فعالیت های رسمی آموزش و پرورش آن هم در سطح گروه سنی کودک و نوجوان نیست؛ بلکه انسان در هر حال نیاز به تعلیم و تربیت دارد و این رسالت عظیم پیامبران و امامان بوده است. لذا اصلاح کامل و همه جانبه رفتار، اخلاق، پندار و گفتار انسان ها به دست امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و در پرتو دولت اخلاقی مهدوی صورت می گیرد.
اثر حاضر گامی آغازین، برای درک و فهم تحولات و دگرگونی های گسترده و فراگیر در آن عصر و شناخت ماهیت و ساز و کار اصلاح و متعالی شدن انسان و در نتیجه تشکیل جامعه سالم و پاک است که در دو فصل تنظیم شده است؛ فصل اول تعلیم و تربیت قدسی است و موضوعاتی از قبیل رشد فکری و اخلاقی، پیوند بین تعلیم و تربیت، فقر فرهنگی، جهالت، حب دنیا و غیره مطرح نموده است. فصل دوم به ساز و کارهای تعلیم و تربیت پرداخته است و موضوعاتی از قبیل شکوفایی عقل فردی و جمعی، درمان بیماریهای روحی، بازسازی هویت و منزلت اصیل، وحدت معقول انسانی، شرور زدایی از جامعه، اجرای قوانین الهی و موارد دیگر متذکر شده است.
منبع:
خبرگزاری فارس
ارسال نظر