گوناگون

خداحافظی مجلس با آقای تاریخ!

پارسینه: پیگیری‌های انجام شده نشان می‌دهد که استعفای جعفریان به ماجرای مصاحبه او در مورد سخنان پناهیان ارتباطی ندارد.

مصطفی مسجدی آرانی - پارسینه: خبر کوتاه است: « رسول جعفریان از ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی استعفا داد.» نه دلیلی اعلام شده و نه توضیح جدیدی داده شده است. خبر در تعطیلی هم اعلام شده است که امکان پیگیری ماجرا را سخت می‌کند اما پیگیری‌های انجام شده نشان می‌دهد که استعفای جعفریان به ماجرای مصاحبه او در مورد سخنان حجت الاسلام پناهیان ارتباطی ندارد.

آخرین خبرسازی رسول جعفریان آن مصاحبه بود. در این مصاحبه که با سایت بازتاب انجام شده بود؛ با لحنی تند از حجت الاسلام و والمسلمین پناهیان، انتقاد کرد.

حجت الاسلام پناهیان در جلسه عزادارای حسینیه امام خمینی سخنانی درباره ظهور گفته بود که جعفریان در پاسخ هم پناهیان و هم آن چه که نوعی انحطاط فکری در کشور می‌دانست را نقد کرد. این انتقادها بازتاب بسیاری در میان محافل خبری داشت.

شخص پناهیان در واکنش گفته است: «بنده قضاوت را به عهده مردم می گذارم و صحبت های آقای رسول جعفریان ارزش پاسخ گفتن ندارد.» اما طرفداران اندیشه و شخص پناهیان به صحبت‌های جعفریان پاسخ دادند. یکی از آن‌ها محمد سجاد صفار هرندی بود که در وبلاگ خود مواضع جعفریان درباره انجمن حجتیه را به چالش کشید. البته جعفریان هم به این اظهارات پاسخ داد و دو سند درباره این انجمن را هم منتشر کرد. حالا و با گذشت قریب به یک هفته از آن مصاحبه، جعفریان استعفا داده اما ظاهرا این اسعفا ارتباطی با مصاحبه نداشته است. اما رسول جعفریان کیست و چرا اسعفای او اهمیت دارد؟

رسول جعفریان یک روحانی دانشگاهی است. متولد سال 1343 است و تیرماه سال آینده، 49 سالگی اش را جشن خواهد گرفت. در خوراسگان اصفهان متولد شده و در قم دروس علوم دینی خوانده است. او در حال حاضر استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران نیز هست. او پیش از ان عضو عسات علمی پژوهشپاه حوزه و دانشگاه بود.

جعفریان سابقه ریاست بر دو کتابخانه را دارد. نخست کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران که این کتابخانه را با حمایت دفتر آیت الله سیستانی در سال 1374 تاسیس کرده است و دیگری کتابخانه مجلس شورای اسلامی که از سال 1387 بر ان ریاست می‌کند.

کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران در قم واقع شده است. حدود 700 متر زیرینا دارد و اکنون 85 هزار منبع در آن جای گرفته است. گفته می‌شود روزانه 150 متخصص تاریخ از آن استفاده می‌کنند.

اما از سال 1387 ریاست کتابخانه مجلس شورای اسلامی هم به جعفریان سپرده شد. علاوه بر شایستگی‌های فرهنگی نزدیکی فکری و سیاسی جعفریان با علی لاریجانی هم در این امر موثر بوده است. جعفریان از نظر سیاسی به طیف اصولگرایان منتقد وابستگی دارد. رسانه‌هایی چون بازتاب امروز و خبرآنلاین، اخبار او را منتشر می‌کنند که این مساله، خود نشانگر طیف فکری جعفریان نیز هست.

دوران ریاست جعفریان بر کتابخانه مجلس، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دوران پرباری بوده است. رونق در انتشار چاپی و آنلاین نسخ خطی کتابخانه مجلس، انتشار دو فصلنامه پیام بهارستان و نامه بهارستان با موضوع کتب خطی، انتشار کتابهای مختلف در زمینه اسناد خطی مجلس، انتشار مجموعه مطبوعات دوران قاجار و پهلوی به صورت الکترونیکی، تهیه منابع جدید برای کتابخانه، آغاز کار احداث ساختمان جدید کتابخانه مجلس در کنار سهولت استفاده پژوهشگران از این مجموعه، جزو افتخارات رسول جعفریان است. گفته می‌شود برخی از منابع تهیه شده توسط او که از نمایشگاه های مختلف عربی و بین المللی خریداری شده است؛ بدون در نظر گرفتن وارد کننده ان یعنی مجلس شورای اسلامی هیچ گاه مجوز ورود به کشور را نمی یافته است و نفس تهیه این کتب برای پژوهشگران یکی از اقدامات مثبت جعفریان است.

جعفریان نه تنها در حوزه سازمانی، که در حوزه تحقیقات شخصی هم پر کار و موفق بوده است. از او بیش از 80 کتاب و حدود 50 تصحیح و ترجمه به چاپ رسیده است. از کتب ارزشمند او باید به کتاب جریان ها و سازمان سیاسی ایران اشاره کرد که موفق شده است جایزه کتاب سال فارابی را از ان خود کند. هم چنین کتاب تاریخ سیاسی اسلام او جایزه کتاب سال را از آن خود کرده و کتاب اطلس شیعه او هر دو این جوایز را به خود اختصاص داده است. دیگر کتاب ارزشمند او تصحیح و جمع اوری 50 سفرنامه حج است. حج و تاریخ معاصر ایران به خصوص در عصر صفوی در کنار موضوع تاریخ تشیع علایق مطالعاتی جعفریان هستند.

علاوه بر عرصه علمی، جعفریان در عرصه جدال های کلامی هم فعال بوده است. پیش از سخنان اخیر او علیه پناهیان، او نقدی جدی متوجه سخنان حجت الاسلام قرائتی در باب کتاب و کتابخوانی وارد کرده بود و قبل از آن با خسرو معتضد وارد جدلی کلامی شده بود. رفتن جعفریان اگر چه ممکن است برخی سیاسیون را خوشحال کند اما مطمئنا اهالی فرهنگ را ناراحت و حتی نگران خواهد کرد. آنان چشم به علی لاریجانی دوخته‌اند که این استعفا را قبول نکند.

بعدالتحریر: رسول جعفریان در مطلبی که در وبلاگ خود در سایت خبرآنلاین منتشر کرده است؛ مشغله‌های علمی و دانشگاهی، رسیدگی به امور کتابخانه تخصصی تاریخ در قم و همین طور ادامه بیماری ریوی را از دلایل استعفای خود ذکر کرده است. او در این نوشته از علی لاریجانی هم تشکر فراوانی کرده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد