گوناگون

آیت‌الله سبحانی: علم اصول باید پالایش شود

پارسینه: آیت‌الله سبحانی بر لزوم پالایش علم اصول تاکید کرد و گفت: دوره هسته‌ای اصول مرتبط با زمان اهل بیت(ع) بود که پس از آن دوره شکوفایی رسید، این دوره از شیخ مفید آغاز و تا شهید ثانی ادامه داشت و در عصر بزرگانی چون آخوند خراسانی و آیات عظام بروجردی و امام راحل به فوق تکامل رسید.

این مرجع تقلید در همایش فلسفه اصول فقه که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزارشد، اظهار کرد: وقتی در خصوص فلسفه یک علم صحبت می‌شود در واقع نگاهی از بیرون به آن علم است که به بررسی شکل و بنیاد آن علم می‌پردازد.

وی گفت: وقتی اصول فقه را از درون مطالعه می‎کنیم، مباحثی چون اوامر، نواهی و مسایل مختلف مطرح می‌شود؛ اما وقتی این علم را از بیرون مطالعه می‌کنیم باید به هشت عنصر مرتبط با این علم اشاره و آنها را تحلیل کرد.

آیت‌الله سبحانی خاطرنشان کرد: در مطالعه فلسفه اصول فقه، باید به مباحثی چون انگیزه، مبانی، تاریخ، روش‌های مختلف در تدوین مبانی، موضوع علم و شناخت ماهیت علم و... پرداخت.

وی گفت: اولین مرحله از مراحل هشتگانه فلسفه اصول فقه، انگیزه ایجاد این علم است؛ فقهای قرن دوم هجری احساس کردند که باید برای استنباط و صدور احکام، یک سری مبانی متقن داشته باشند و بدون این مبانی نمی‌توانند به صدور حکم اقدام کنند؛ چون تا پیش فرض‌ها ثابت نشود نمی‌توان آن را مطرح کرد.

این مرجع تقلید یادآورشد: یک رشته از مبانی اصول را مبانی الفاظ تشکیل می‌دهد؛ بسیاری از مسایل اصول فقه را باید از باب ملازمات بررسی کرد؛ بنای این گزاره علم اصول فقه، عقل نظری است؛ در واقع باید این گونه گفت که عقل نظری مبنای اصول فقه است.

آیت الله سبحانی اظهار کرد: گاهی حسن و قبح عقلی مبنای علم اصول می‌شود؛ بسیاری از مباحثی که در اصول فقه مطرح است از مبادی عقلایی بهره می‌برد.

وی گفت: قرآن نیز یکی از مبانی اصول فقه است و در کنار آن سنت نبوی و حضرات معصومین(ع) نیز از دیگر مبانی این علم به شمار می‌رود.

این مرجع تقلید در ادامه با اشاره به تاریخ علم اصول تصریح کرد: اهل سنت این علم را به امام شافعی منتسب می‌دانند و این در حالی است که ما معقتد هستیم ائمه اطهار(ع) بانی اصلی این علم هستند؛ حضرت امام باقر(ع) و صادق(ع) قواعد علم اصول را بیان کردند که این بیان به شاگردان منتقل شد و دیگران از همین مبانی استفاده کردند و اصول را جلو بردند؛ البته نباید فراموش کرد ائمه(ع) در این رابطه کتاب ننوشتند، بلکه تعلیمات آنها باعث بوجود آمدن کتب شد.

وی اظهار کرد: در همین زمینه مرحوم شیخ حر عاملی کتابی را تنظیم کرده است که به روشنی مصادیق این مبانی مطروحه توسط ائمه اطهار(ع) را بیان کرده و این ادعا را به طور مستند اثبات کرده است.

آیت‌الله سبحانی در بیان روش‌های تدوین علم اصول به عنوان یکی دیگر از مباحث فلسفه این علم، عنوان کرد: در این جا دو روش، یکی خاص متکلمین و دیگری خاص فقه مطرح شده است؛ اهل سنت دو روش دارند؛ متکلمین آنها از شافعی به بعد نیز به علم اصول به دیده استقلال می‌نگرند؛ این درحالی است که اختلاف به اصول فقه به دیده استقلال نمی‌نگرند؛ یعنی هر قاعده‌ای که با فتوای امام(ره) یکی باشد را قبول می‌کنند و این علم را مستقل نمی‌دانند.

وی گفت: در قرن هفتم جمع بین این دو نیز ایجاد شد؛ «ساعاتی» بین این دو را جمع کرد و هم قواعد اصولیه را آورد و هم فرع مرتب این قواعد را؛ اما امامیه از روز اول نیز علم اصول را مستقل می‌دانستند؛ کتبی که در قرن4 تا امروز نوشته شده است حاکی از واقعیت این مطلب است؛ تذکره شیخ مفید و ذریعه سید مرتضی شیخ طوسی و... همه به این مسئله اشاره کرده‌اند.

آیت الله سبحانی خاطرنشان کرد: موضوع علم اصول از منظر ما حجت در فقه است؛ در این رابطه باید عوارض حجت فی الفقه را نیز بررسی کرد؛ عوارض خارجی مثل حرکت، سکون و تحلیل و عقلانی از جمله این مباحث است؛ علم ما در تعیین این موجود است؛ این مبحث از مباحث آیت الله العظمی بروجردی بود که روزی امام (ره)به این سخن اشکال کردند، ولی مرحوم آیت‌الله بروجردی پاسخ دادند که هرچه مجهول وسیع‌تر باشد شناسایی آن نیز آسان‌تر است.

این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: جامع بین افراد صحیح نیست، چون اثر واحد از او سر می‌زند؛ اثر واحد هم موثر را می‌خواهد؛ اگر بخواهیم تحولی انجام دهیم باید علاوه بر کاری که آیت الله غروی اصفهانی کردند باید مباحث اصول فقه را بر محور اعتباریات بررسی و بیان کنیم.

وی در باب واحد تکامل اصول فقه نیز افزود: اصول فقه دوره‌های مختلفی دارد که دوره هسته‌ای آن مرتبط با زمان اهل بیت(ع) بود که پس از آن دوره شکوفایی رسید که این دوره از شیخ مفید آغاز و تا شهید ثانی ادامه داشت؛ پس از ظهور اخباریون که باعث احیای اخبار و ضعف در عرصه‌های دیگر شد، افرادی چون محقق بهبهانی ظهور کردند که این دوره، دوره تکامل اصول فقه بود؛ پس از آن شاگردان ایشان چون شیخ جعفرکاشف الغطا، میرزای شیرازی و شیخ انصاری این راه را ادامه دادند؛ پس از این دوره علم اصول در بلندا قرار گرفت که دوران بزرگانی چون آخوند خراسانی و آقاضیاعراقی و آیات عظام بروجردی و امام راحل بودند که این دوران را دوران فوق تکامل می‌نامیم.

به گزارش ایسنا به نقل از حوزه نیوز، وی در پایان سخنان خود بر لزوم تکامل علم اصول فقه تاکید کرد و گفت: این علم پالایش می‌خواهد، شیخ محمد حسین غروی اصفهانی از جمله تحول خواهان در این راستا بودند که باید در جای خود به تحولات ایشان در این عرصه اشاره شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار