گوناگون

خوردن گوشت‌هایی که حرام است؟

خوردن گوشت‌هایی که حرام است؟
خوردن گوشت‌هایی که حرام است؟

چندی پیش با تنی چند از دوستان به یکی از شهرستان‌های استان خوزستان سفر کردیم. در آن سامان متوجه مسألهعجیبی شدیم که باورش برایمان دشوار بود. بعد از سی سال که از انقلاب می‌گذرد و به برکت آن احکام و مسائل دین با سرعت چشمگیری در کشورمان گسترش یافته است این خبر واقعا ما را شگفت زده کرد.

جریان شگفتی سازی که ما شنیدیم این بود که عده‌ای از مردم مسلمان و متدین آن منطقه گراز (خوک وحشی) شکار می‌کردند و بعد از شکار، آن را همچون آهویی، کباب کرده و با لذتی وصف ناپذیر به دندان می‌کشند؟!

ابتدا این خبر را یک شوخی قلمداد کردیم و با خنده و چندش از آن گذشتیم، اما با زیاد شدن اخبار مشابه قدری جدی‌تر شدیم و کار تحقیق و تفحص میدانی را آغاز کردیم. در پایان، هم درستی خبر تایید شد و هم گراز از تنهایی به درآمد و چند جانور دیگر مثل جوجه تیغی و خرگوش هم به منو غذایی اضافه شدند.

بررسی میدانی ما این نتیجه را هم داشت که دریافتیم بسیاری از این عزیزان شناختی از حیوانات حرام گوشت ندارند که اگر آن‌ها را بشناسند قطعا با ایمانی که از ایشان سراغ داریم لب به گوشت، غذا و احیانا کنسرو‌های آن نخواهند زد.

کدام حیوان‌ها حرام گوشتند؟

برای پاسخ کامل و جامع به این سوال بهتر آن دیدیم که کلیه حیوانات موجود در عالم را به سه دسته تقسیم کرده و حکم هر دسته را جداگانه بیان کنیم که هم یادگیری آن آسان باشد و هم به یادسپاری و نقل آن برای دیگران به راحتی صورت پذیرد.

۱. حیوانات خشکی

۲. حیوانات آبزی و دوزیست

۳. پرندگان

حیوانات خشکی

تمام حیواناتی که محل زندگی آن‌ها خشکی‌های روی زمین است جزو این دسته قرار می‌گیرند. در بین حیوانات خشکی که از تنوع فراوانی هم برخوردارند فقط سیزده حیوان حلال گوشت وجود دارد و مابقی هرچه هست همگی حرام گوشتند یعنی دین اسلام خوردن آن را برای انسان‌ها ممنوع کرده است. ۱

از آن سیزده حیوان عبارتند از: ۱. گاو ۲. گوسفند ۳. بز ۴. شتر ۵. اسب ۶. الاغ ۷. قاطر ۸. آهو ۹. گوزن ۱۰. قوچ ۱۱. بزکوهی ۱۲. گاو وحشی ۱۳. گورخر. غیر از این سیزده حیوان هر حیوانی که روی خشکی زندگی می‌کند حرام گوشت است. بنابر این خوردن گوشت خوک (چه اهلی و چه وحشی که به آن گراز می‌گویند)، میمون، جوجه تیغی و ... حرام است

چند نکته قابل توجه

کباب گراز

۱. در بین این سیزده حیوان که برخی اهلی و برخی وحشی هستند خوردن گوشت اسب، الاغ و قاطر مکروه است، ولی حرام نیست یعنی با اینکه حلال است و می‌شود آن را خورد، اما بهتر آن است که خورده نشود.

۲. غیر از این سیزده حیوان هر حیوانی که روی خشکی زندگی می‌کند حرام گوشت است. بنابر این خوردن گوشت خوک (چه اهلی و چه وحشی که به آن گراز می‌گویند)، میمون، جوجه تیغی و ... حرام است.

۳. برخی از حیوانات خشکی هستند که در حفره‌های زمینی زندگی می‌کنند این‌ها نیز همگی حرام گوشت هستند مانند خرگوش، مار و ...

۴. در مورد خرگوش شایع شده که سمت چپ آن حرام است و سمت راست آن حلال و یا در مورد مار می‌گویند اگر یک وجب از سر، یک وجب از دم آن قطع شود خوردن مابقی حلال خواهد بود. ما در اینجا عرض می‌کنیم که این شایعات هیچ اساسی نداشته و همگی کذب محض اند و همانگونه که گذشت خرگوش و مار تمام بدنشان حرام است.

طبق اطلاعات موجود متاسفانه در بخشی از شمال کشور چند روز مشخص از سال به عنوان ایام شکار خرگوش مشهور گشته که در این ایام عده‌ای از مردم خصوصا جوانان به شکار خرگوش رفته و با گوشت آن غذا‌هایی نظیر کباب و آبگوشت تهیه می‌کنند.

«چرا حرام است؟»

۵. رایج‌ترین سوالی که پس از طرح اینگونه مباحث پرسیده می‌شود این است که «چرا حرام است؟»

در پاسخ به این سوال باید گفت که این گونه سوال‌ها به دو معنا پرسیده می‌شوند که هر معنا جواب خاص خود را دارد.

الف. گاهی سوال از چرایی حکمی به معنای انکار آن حکم است. چرا حجاب واجب است؟ یعنی من وجوب آن را قبول ندارم و می‌خواهم که بی حجاب باشم. چرا گوشت خرگوش حرام است؟ یعنی من حرمت آن را قبول ندارم و می‌خواهم آن را بخورم.

اگر آن «چرا حرام است؟» به این معنا باشد پاسخ این است که مسلمان تابع احکام اسلام است؛ بر او لازم است حرام را ترک و واجب را عمل کند. پس چنانچه روشن شد که گوشت فلان حیوان حرام است باید از خوردن آن امتناع کرد و الا مرتکب معصیت شده ایم. قبول یا انکار کسی تاثیری در گناه بودن آن کار ندارد اگر رعایت کردیم سود کردیم و الا جز به ضرر خود گام برنداشتیم. (سوره فصلت/ آیه ۴۶)

در مورد خرگوش شایع شده که سمت چپ آن حرام است و سمت راست آن حلال و یا در مورد مار می‌گویند اگر یک وجب از سر، یک وجب از دم آن قطع شود خوردن مابقی حلال خواهد بود. ما در اینجا عرض می‌کنیم که این شایعات هیچ اساسی نداشته و همگی کذب محض اند و همانگونه که گذشت خرگوش و مار تمام بدنشان حرام است

کباب خرگوش

ب. گاهی هم سوال از چراییِ حکمی به معنای واقعی سوال است یعنی پرسشگر واقعا می‌خواهد بداند که چرا فلان چیز حرام است و آن دیگری واجب.

اگر آن «چرا حرام است؟» به این معنا بود پاسخ می‌دهیم که ما در احکام شرعی تابع دلیل شرعی هستیم یعنی همین که با ادله شرعی ثابت شد (البته این کار بر عهده متخصص مربوطه است) که فلان چیز حرام است بر ماست که با استناد به گفته آن متخصص (مجتهد) آن حکم را تعبداً بپذیریم. زیرا دست ما و آن متخصص از چرایی واقعی اکثر احکام کوتاه است. از این رو همین که ثابت شد این حکم، حکم خداست ما با اعتمادی که به حق بودن سخن خداوند حکیم داریم آن حکم را بدون، چون چرا پذیرفته و آن را به کار می‌بندیم.

پس جواب «چرا حرام است؟» به معنای دوم این خواهد بود که «چون خدا گفته است.»

۶. رفتار مردم ولو اینکه مسلمان باشند و نیز نوع قانون و عملکرد حکومت و دولتمردان، ملاک حرمت یا حلیت چیزی نیست. به عنوان مثال اگر ترانه‌ای شماره مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت و یا از صدا و سیمای نظام اسلامی پخش شد هیچ یک از این امور دلیل بر حلال بودن آن موسیقی نمی‌شود.۲ و یا اگر مردمی کباب گراز به دندان کشیدند و آبگوشت خرگوش بار گذاشتند این رفتار آن‌ها باعث حلال شدن آن گوشت‌ها نمی‌شود.

ملاک همان چیزی است که متخصصین امر از منابع دین استنباط کرده و در قالب رساله و یا استفتائات در اختیار ما قرار می‌دهند. با رجوع به آن‌ها که از باب مراجعه به متخصص، امری عقل پسند و بجائیست اگر روشن شد فلان چیز حرام است برماست تا به طور جدی از آن اجتناب کنیم.
به یاری خداوند متعال در مقالات بعد به آبزیان، دوزیستان و پرندگان خواهیم پرداخت.
منبع:منبع: تبیان

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار