اولين انساني كه كار خود را با «بسم الله» آغاز كرد
پارسینه: سوره هود، آيه41: («وَ قالَ ارْكَبُوا فِيها بِسْمِ اللَّهِ مَجْراها وَ مُرْساها إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَحِيمٌ»)
سوره هود، آيه41: (« وَ قالَ ارْكَبُوا فِيها بِسْمِ اللَّهِ مَجْراها وَ مُرْساها إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَحِيمٌ »)
هنگامي كه انسان فعل يا امري را معلق بر نام خدا مي كند و آن را با نام مبارك حضرتش مرتبط مى سازد، اين عمل باعث مى شود كه آن فعل يا امر از فنا، نقصان و فساد محفوظ گشته و از گمراهي و خسران مصون بماند. همانطور كه خداى تعالى فنا و بطلان و گمراهى و خستگى نمى پذيرد، چون رفيع الدرجات و داراى مقام منيع و بلند است.
زندگي حضرت نوح (عليه السلام) چند ويژگي برجسته داشت كه يكي ازآنها ساختن «كِشتي» است. آن كشتي سيرش با «بسم الله» و سكونش نيز با «بسم الله» بود. كلمه «مجراها» به فتحه ميم، به معناى سير و حركت كشتى است. كلمه «مرسا» نيز به معناى متوقف كردن و ثابت نگه داشتن آن است[1]. حضرت نوح با در نظر گرفتن اين مبنا كه سبب ظاهرى نجات كشتى بر زبان آوردن نام خداوند است، حركت و سكون آن را معلق به نام خدا كرد. حضرت نوح اولين انسانى است كه خداى تعالى گفتن «بسم اللَّه» را در كتاب مجيدش از او حكايت كرده، پس او اولين كسى است كه تمسك به نام كريم خدا را فتح باب نموده است.
پي نوشت: ---------------------
[1] معنايى كه براى جمله" بِسْمِ اللَّهِ مَجْراها وَ مُرْساها" كرديم مبنى بر اين بود كه دو كلمه" مجرى" و" مرسا" مصدر ميمى باشند، ولى چه بسا برخي مفسرين احتمال داده باشند كه دو كلمه" مجرى و مرسا" اسم زمان و مكان باشند كه در اين صورت معناى آيه طورى ديگر مى شود.
ترجمه تفسير الميزان، ج10، ص 341. تفسير موضوعي، ج6، ص 265.
ارسال نظر