ایران بازهم رهبر اوپک باقی میماند؟
پارسینه: همه حتی آنان که دشمنی دیرینه شان در اوپک زبانزد همگان بود این روزها دست به دست هم داده اند تا شاید از بحران کاهش قیمت نفت در ماه های آینده جلوگیری کنند.
تحریریه پارسینه: همه حتی آنان که دشمنی دیرینه شان در اوپک زبانزد همگان بود این روزها دست به دست هم داده اند تا شاید از بحران کاهش قیمت نفت در ماه های آینده جلوگیری کنند. زنگنه وزیرنفت ایران از خوشبینی خود نسبت به توافق اعضا در نشست آینده میگوید و وزیرانرژی عربستان رسما از اوپک میخواهد تا تولید خود را کاهش دهد.
کشورهایی امروز به دنبال کاهش تولید افتاده اند که روزی مدافع بازار و شرایط حاکم برآن بودند و به هیچ وجه حاضر به عقب نشینی در خصوص کاهش تولید نبودند اما امروز وضع کمی فرق میکند. با اینحال یک نکته قابل تامل است. کشورهایی که تا چندی پیش که البته زیاد هم دور نیست به دنبال زیرسوال بردن سیاست های نفتی ایران در این سازمان بودند تا جاییکه دو وزیر پیش از زنگنه خاطر خوشی را از حضور خود در این سازمان نقل نمی کنند این روزها از قدرت ایران میگویند و تلاش برای متقاعد کردن زنگنه برای کاهش تولید!
دبیر کل اوپک اول هفته جاری در حاشیه دیدار با وزیر نفت ایران اعلام کرد توافق اعضای این سازمان در نشست الجزایر بدون رهبری ایران غیر ممکن بود.
به گفته محمد سانوسی بارکیندو، دبیر کل سازمان کشورهای نفت (اوپک)، پیش از نشست الجزایر با آقای زنگنه دیدار کردم و ایشان به من اطمینان داد که ایران، نه تنها در پیوستن به اجماع، بلکه برای رسیدن به آن، از هیچ کاری دریغ نمیکند.
دبیر کل اوپک افزود: توافق الجزایر بدون همراهی سازنده و نقش رهبری که ایران به نمایندگی زنگنه ایفا کرد، غیر ممکن بود؛ از وی به دلیل انعطاف، همراهی و نقش رهبری برای حصول توافق در الجزایر سپاسگزاری میکنم.
از سویی دیگر وزارت نفت کویت نیز با ابراز رضایت از نتایج رایزنی ها در نشست اخیر دوحه و مذاکرات اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک)، از مواضع ایران در این نشست استقبال کرد.
طلال العذبی، معاون وزیر نفت کویت گفت: این کشور امیدوار است نتایج نشست روز پنجشنبه (٢٧ آبان ماه) دوحه، تاثیر مثبتی بر مذاکرات کشورهای عضو اوپک که اواخر ماه جاری میلادی (٣٠ نوامبر، دهم آذر ماه) در وین برگزار خواهد شد، داشته باشد.
معاون وزیر نفت کویت افزود: هیئت ایرانی در نشست دوحه با درک مناسب شرایط حاکم بر بازارهای جهانی، آمادگی خود را برای تعامل با دیگر اعضای اوپک اعلام کرده است.
اما مواضع سعودی ها
از سویی دیگر، وزیر انرژی عربستان اعلام کرد اوپک باید تولید نفت خود را به حدود ٣٢ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز کاهش دهد.
براساس اظهارات خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان، برای بازگشت توازن به بازار نفت، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باید تولید روزانه خود را به ٣٢ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز برساند.
وی در گفتوگو با رسانههای داخلی عربستان همچنین ابراز امیدواری کرد که اوپک توافق کاهش تولید نفت را که در ماه سپتامبر در الجزایر به دست آمده بود، نهایی میکند.
وزیر انرژی عربستان با اشاره به حرکت بازار نفت به سوی توازن، گفت: عملیاتی کردن سقف تولید ٣٢ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز میتواند بازسازی بازار را شتاب بخشد و به این، به سود تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نفت است.
الفالح گفت: همچنان امیدوارم که اجماع به دست آمده در الجزایر برای محدودیت تولید منجر به تعیین سقف تولید در سطح دولتها میشود و تولید هر کشور به طور متوازن کاهش مییابد.
وی همچنین از ادامه گفتوگوی خود با محمدبن صالح الساده، وزیر صنعت و انرژی قطر و رئیس دوره ای اوپک، خبر داد و همچنین ابراز امیدواری کرد که همزمان با توافق اوپک در پایان ماه جاری میلادی، با روسیه نیز در زمینه همکاری برای تثبیت بازار توافق حاصل شود.
درعین حال وزیر انرژی روسیه تاکید کرده است پس از حضور در نشستی با همتایانش در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) اطمینان خاطر وی در باره احتمال دستیابی مسکو و اعضای این سازمان به توافقی در باره کاهش تولید، بیشتر شده است.
وزیر انرژی روسیه با ابراز اطمینان در باره دستیابی نشست ٣٠ نوامبر (دهم آذر ماه) اوپک در وین به اجماع در باره نهایی کردن توافق اولیه تولید، گفت: پایبندی کشورهای عضو این سازمان به این توافقها از اهمیت برخوردار است.
و اما آخرین موضع ایران
به گفته وزیرنفت، احتمال این که در نشست نوامبر وزیران نفت و انرژی اوپک به توافق برسند زیاد است.
براساس اظهارات بیژن زنگنه کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در تلاشند که در نشست عادی آذرماه این سازمان در وین به تصمیمی جامع برسند و اطلاعاتی که دبیرکل به من دادند، دلگرم کننده است.
زنگنه تحولات پیش روی بازار نفت را مثبت پیش بینی کرد و گفت: نگاه مثبتی به تحولات آینده دارم و فکر می کنم در آینده وضع بهتری خواهیم داشت.
به گفته وی، احتمال این که اعضای اوپک در نشست ماه نوامبر به توافق برسند، زیاد است.
وزیر نفت یادآور شد: کشورهایی که در سالهای اخیر تولید بیشتری داشته اند، برای بهبود وضع بازار مسئولیت بیشتری هم دارند.
زنگنه ادامه داد: امروز اقتصاد غرب هم برای خروج از رکود، انتظار دارد قیمت نفت به سطح بالاتر از قیمتهای کنونی برسد.
وی گفت: همه نگران کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت در سالهای اخیر هستند؛ روندی که آثار منفی آن بر بازار نفت طی سالهای آینده نمود پیدا می کند.
زنگنه همچنین در پاسخ به سئوالی درباره نتایج عملکرد کمیته تعیین سقف تولید اعضای اوپک، عنوان کرد: این کمیته ایجاد شده و تشکیل جلسه داده است؛ اما این کمیتهها بیشتر ماهیت کارشناسی و فنی دارند و به طور معمول چنین تصمیمهایی (تعیین سقف تولید) در نشست وزیران گرفته می شود.
وزیر نفت با بیان این که کمیتههای کارشناسی می توانند سناریوهای مختلف تولید را ارائه دهند، درباره سناریوی مقدار تولید نفت خام ایران گفت: ایران پیش از این دیدگاههای خود را در این باره اعلام کرده است و بر دیدگاههای پیشین خود اصرار دارد.
بنابراین به نظرمیرسد ایران علی رغم همکاری با اوپک به دنبال کاهش سهم تولید کشورهایی است که در زمان تحریم نف ایران جای کشور را در بازار جهانی گرفته اند و تنها دراینصورت است که به نظر میرسد دهم آذرماه به راحتی شب میشود.
نه