گوناگون

یارانه های نقدی یا سیاست های صدقه ای؟

پارسینه: وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی روز گذشته سیاست های صدقه ای را مشکل اصلی اقصاد کشور و البته بیکاری در کشور دانسته است. دولت یازدهم همواره از سیاست پرداخت یارانه نقدی گلایه داشته و در آخرین اظهارنظرها نیز این خبر تشدید شده که در سال آینده و پس از انتخابات در صورت رای آوری مجدد روجانی یکی از اولویت های اصلی دولت قطع یارانه های نقدی باشد.

تحریریه پارسینه: وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی روز گذشته سیاست های صدقه ای را مشکل اصلی اقصاد کشور و البته بیکاری در کشور دانسته است. دولت یازدهم همواره از سیاست پرداخت یارانه نقدی گلایه داشته و در آخرین اظهارنظرها نیز این خبر تشدید شده که در سال آینده و پس از انتخابات در صورت رای آوری مجدد روجانی یکی از اولویت های اصلی دولت قطع یارانه های نقدی باشد.

البته این خبر بارها مورد تاکید مسوولان یازدهم قرار گرفته و همواره بر تعیین و تکلیف این یارانه ها اصرا داشته اند تا جاییکه نعمت زاده وزیرصنعت،معدن و تجارت در اظهار نظری تاکید کرده پرداخت یارانه های نقدی جایی برای تامین تسهیلات بخش صنعت نگذاشته و خواستار ارائه راهکاری از سوی رهبری برای حل این مشکل شده بود.

دراین بین آنطور که سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده،بااحتساب یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی دی‌ماه تا کنون هر ایرانی در طول ۶ سال اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان دریافت کرده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که در طول اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، حدود ۲۴۰ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت شده است. در حال حاضر تعداد دریافت‌کنندگان یارانه به ۷۴ میلیون نفر رسیده است.

بنا به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تاکنون ۴ میلیون نفر از دریافت یارانه حذف شده‌اند. دولت در برنامه‌ای جدید، اقدام به ارسال پیامک به ۳ میلیون نفر دیگر از پردرآمدها کرده است. البته حذف این گروه در برنامه فعلی دولت نیست، بلکه در آینده این اتفاق خواهد افتاد. به اعتقاد علی ربیعی، حدود ۷ تا ۸ میلیون نفر در کشور و تقریبا یک دهک جامعه درآمد خیلی بالا و رفتار غیرقابل کنترل اقتصادی دارند.

با این وجود، در جلسات بررسی برنامه ششم توسعه در مجلس، نمایندگان با ادامه حذف یارانه پردرآمدها و پرداخت آن به مددجویان کمیته امداد موافقت کردند. براساس این ماده، دولت موظف شد در طول اجرای قانون برنامه هر سال حداقل مستمری مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام‌خمینی و سازمان بهزیستی را علاوه بر یارانه موجود متناسب سطح محرومیت، ۲۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار و از محل منابع هدفمندسازی یارانه‌ها و حذف خانواده‌های پردرآمد، در ردیف بودجه خاص سنواتی از طریق سازمان‌های مذکور پرداخت کند.

دولت علاوه بر درآمد سابق ناشی از حذف افراد، درآمد هنگفتی از مراحل و فازهای جدید حذف افراد به دست خواهد آورد. اما متاسفانه این هزینه را هنوز در محل هایی که به آن نیاز بسیاری احساس می‌شود، هزینه نکرده است! بنابراین سوالی که مطرح می‌شود این است که بالاخره درآمد حال از حذف یارانه‌ها در کجا هزینه می‌شود؟ به گفته یکی ازنمایندگان ملت، دولت حتی ۱ رالا از درآمد حذف یارانه‌ها را به اشتغال اختصاص نداده است.

این درحالی است که در قانون هدفمندی یارانه ها صرحتا و به طور شفاف به تخصیص منابع مالی به بخش صنعت اشاره شده اما از زمان دولت احمدی نژاد تا کنون این امر محقق نشده و همواره بر کمبود منابع مالی تاکید شده است.

پیش از این نیز مسئولان وزارتخانه صنعت،معدن و تجارت در آبان ماه سال گذشته تاکید کرده بودند که این وزارتخانه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را الگوی کاری خود قرارداده و براساس آن برنامه‌های خود را پیش می‌برد.

نعمت زاده در آن زمان تاکید کرده بود مقرر شده از درآمدهای هدفمندسازی برای رونق تولید و بهره‌وری استفاده شود، این درحالی است که در این زمینه در دولت گذشته اقدام قابل توجهی انجام نشد.

با این حال در زمان مذکور مسئولان وزارت صنعت تاکید کردند با پیگیری‌های انجام شده مقرر شده حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از محل هدفمندسازی یارانه‌ها به بخش تولید اختصاص یابد تا در قالب یارانه سود تسهیلات به واحدهای صنعتی که با مشکل کمبود منابع روبرو هستند، داده شود.

اما به نظر می‌رسد با توجه به اظهارات امروز وزیر صنعت، معدن و تجارت هنوز هم با وجود گذشت سه سال و نیم از دولت یازدهم بازهم کمکی به بخش صنعت صورت نگرفته و علی رغم وعده های بسیار اما مشکلات همچنان به قوت خود باقی است، این درحالی است که پیش از این مسئولان فعلی صنعت کشور در زمان دولت احمدی نژاد به شدت سیاست های یارانه ای دولت را زیر سوال می‌بردند و تاکید می‌کردند باید راهکار جدی برای این مشکل اندیشید.

در شرایطی سه سال ونیم از دولت کنونی گذشته که هنوز هم نتیجه هدفمندسازی یارانه در بخش صنعت نمره قبولی نگرفته و صنعتگران با مشکلات پیشین دست به گریبانند. براین اساس به نظر می‌رسد مسئولان دولت یازدهم چاره این مشکل را در قطع یارانه های نقدی جستجو می‌کنند در حالی که در حال حاضر برخی از کارشناسان از درآمد دولت از محل هدفمندی می گویند و دولتمردان این امر را تکذیب می‌کنند و معتقدند تمام درآمدهای دولت خرج پرداخت یارانه های نقدی می‌شود! به هرحال باید منتظر بود و دید سرانجام یارانه های نقدی به کجا ختم خواهد شد؟ آنهم در شرایطی که اینبار این یارانه ها سیاست های صدقه ای نامیده شده است!

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار