بهارستانیها بحران آبی را درک کرده اند؟
پارسینه: جنوبی های مجلس این روزها به شدت به دنبال تحقیق و تفحص از وزارتخانه ای هستند که آن را عامل ایجاد ریزگردها در جنوب کشور میدانند.
تحریریه پارسینه _ آذرجزایری: جنوبی های مجلس این روزها به شدت به دنبال تحقیق و تفحص از وزارتخانه ای هستند که آن را عامل ایجاد ریزگردها در جنوب کشور میدانند.
بالاخره پس از مدتها یک وزارتخانه مسوول بوجود آمدن ریزگردها اعلام شد. نه خشکسالی و نه مشکلات بی آبی کشور دلیل اصلی نیست بلکه عملکرد نامناسب چیت چیان دلیل اصلی وجود ریزگردها در جنوب کشور بالاخص شهر اهواز اعلام شده است.
انتقال آب از سرشاخه های دز و کارون دلیل اصلی ریزگردهای دردسر ساز برای مردم جنوب بالاخص شهر اهواز اعلام شده و همین امر موجبات تحقیق و تفحص از وزارت نیرو را فراهم کرده است.
اما واقعا دلیل اصلی ریزگردها وزیرنیروست؟
انتقال آب از سرشاخه های دز و کارون به دلیل تامین آب دیگر استان های کشور صورت گرفته است تا بتوان آب را به تمام مناطق کشور آنهم در شرایط خشکسالی رساند!
اما نمایندگان مجلس معتقدند این راهکار دولت آخرین راهکاری است که دنیا در مقابل بی آبی و خشکسالی لحاظ میکند و هنوزهم ایران به آن درجه ای نرسیده که از این روش برای حل بی آبی آن بهره برد!
دراین بین به نظر میرسد علی رغم اطلاع رسانیهای بسیار در خصوص بحران جدی بی آبی در کشور چون عنوان طرح کویرشدن ایران در کمتر از ۵۰ سال آینده ، ممنوعه شدن بیشتر دشت های کشورو یا تشدید بحران فرونشست زمین در تهران اما این بحران ها به گوش بهارستانیها نرسیده و یا این اخبار را جنسی از بحران نمی دانند. البته مدیریت بحران در ایران همواره ثابت کرده است تا زمانیکه چندین کشته ناشی از یک مشکل برروی دست کشور نماند کسی به فکر حل آن نمی افتد!
به نظر میرسد باید خشکسالی در ایران به نابودی نسل ایرانی منجر گردد تا برخی از بهارستانیها به فکر نگاه ملی به این بحران بیفتند تا نگاه استانی و تبلیغاتی!
اگرچه دراین بین عملکرد نامناسب وزارت نیرو طی سالیان گذشته را نمیتوان نادیده گرفت. اما باید در نظر داشت که در شرایط فعلی چاره ای جزء انتقال آب از جایی به جایی دیگر درکشور وجود ندارد. چراکه برخی از استانها کاملا بی آب هستند و شاید برای همین باشد که طرح شیرین سازی آب دریا در اولویت کاری بخش آبی کشور قرار گرفته است.
با اینحال یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی از تحقیق و تفحص از وزارت نیرو خبرداده است که بی شک این امر مشکلی ایجاد نخواهد کرد و حق مجلس است. اما در شرایط فعلی به غیر از تحقیق و تفحص ابتدا باید بهارستانیها که در جایگاه تصویب قوانین و بودجه نشسته اند مشکلات واقعی آب کشوررا درک کنند و نگاه خود را از استانی و حوزه انتخابی به ملی تغییر دهند تا شاید بتوان راهکاری جدی و سریع برای حل مشکلات آبی کشور به دور ازهر سیاسی کاری یافت.
درحالی این تحلیل ها مطرح میشود که یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس از موافقت این کمیسیون با تحقیق و تفحص از پروژه های انتقال آب از سرشاخه های دز و کارون خبر داده است.
براین اساس ظاهرا روز گذشته تحقیق و تفحص از وزارت نیرو در رابطه با پروژه های آب در کمیسیون کشاورزی بررسی شده است و درآن تاکید شده انتقال آب آخرین راهکار سایر کشورهای دنیا برای حل مسئله آب است اما در کشور ما جزو اولین راهکارها استفاده میشود که باعث شده حجم زیادی از بیت المال صرف شود.
براساس اظهارات طرح شده توسط برخی از اعضای این کمیسیون دراین جلسه، سالهاست وزارت نیرو از اتخاذ تدابیر لازم برخوردار نیست و نیمی از دشت های کشور دچار تنش آبی هستند. یکی از سیاست های غلط در این زمینه انتقال آب است که این روش در دنیا کنار گذاشته شده و معتقدند منابع آب باید در مقصد مدیریت شود؛ اگر این اتفاق بیفتد می توان با صفحه کلید و رعایت الگوهای مصرف از حالت بحران خارج شد اما چنین مسئله ای در بسیاری از نقاط کشور ما اتفاق نمی افتد و وزارت نیرونیز راهکارهای سطحی مثل انتقال آب را در پیش می گیرد.
به اذعان ابرخی از نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس، چنین اقداماتی هزاران میلیارد هزینه در پی دارد و باعث دگرگونی وضعیت آبهای زیرزمینی میشود و اکوسیستم را بهم می ریزد. وضعیت کنونی دریاچه ارومیه نیز به دلیل پیگیری های چنین سیاست های غلطی است.
کمیسیون کشاورزی در جلسه روز گذشته خود تاکید کرده است انتقال آب از دز و کارون یکی دیگر از سیاست های غلط وزارت نیرو است که کمیسیون به بررسی علل هزینه ها و توجیهپذیری آن رای داد که هزینه هایی از جمله هزینه های اقتصادی ریزگردها را نیز باید در این مسئله لحاظ کرد.
دراین بین لازم است به بحران جدی آب در ۷ استان کشور در تابستان امسال و احتمال جیره بندی دراین مناطق نیز اشاره کرد. اگرچه اگر دلیل ریزگردها انتقال آب دراین منطقه باشد قطعا مساله جدی است که باید به آن به طور جدی پرداخت. چراکه وجود ریزگردها در مناطق جنوبی کشور بالاخص شهر اهواز زندگی مردم را کاملا مختل کرده است. اما قطعا روش آن تحقیق و تفحص نیست وباید به فر راه حل جدی برای حل مشکلات آبی و بالاخص ویزگردهای ناشی از این ویرانی خشکسالی بود.
چراکه تنها نتیجه این تحقیق و تفحص ها سیاه شدن کاغذهایی است که روش اجرایی در بر ندارد. اما به نظر میرسد تشکیل کمیته جدی برای حل مشکلات آبی کشور و البته ریزگردها و اولویت قرار دادن آن در برنامه های اقتصادی دولت یک ضرورت جدی تر از تحقیق و تفحص تلقی میشود. مگر آنکه از طرح مباحثی چون تحقیق وتفحص در بخش ابی کشور به دلایل دیگری چون مانور تبلیغاتی صورت بگیرد!
ارسال نظر