امید٢٠ درصدی روحانی به اشتغالزایی در فضای مجازی
پارسینه: درحالی گلایه بهارستان نشینان از برنامه ششم توسعه و بودجه سال ۹۶ محسوس نبودن اشتغالزایی در آن است که علی ربیعی وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی تاکید کرده است می توانیم سالانه ٢٠ درصد اشتغال کشور را در این حوزه شکل دهیم.
تحریریه پارسینه: درحالی گلایه بهارستان نشینان از برنامه ششم توسعه و بودجه سال ۹۶ محسوس نبودن اشتغالزایی در آن است که علی ربیعی وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی تاکید کرده است می توانیم سالانه ٢٠ درصد اشتغال کشور را در این حوزه شکل دهیم.
از سویی دیگر دولت یازدهم در تلاش است تا کسب و کارهای اقتصادی با روش سنتی را به سمت فضای مجازی و فعالیت در این بخش سوق دهد اما یک چیز کاملا مشخص است وقتی قوانین مشخصی وجود ندارد افزایش فعالان این عرضه میتواند ضربه مهلکی بر اقتصاد کشور وارد سازد.
چرا که کسب و کارهای فضای مجازی به اندازه ای که موافقین خود را دارد اما مخالفان پروپاقرصی هم دارد که به هر طریقی در تلاش برای از بین بردن این کسب و کارها در جهت رفع کساد کار سنتی خود هستند. گذر از فضای سنتی در کسب و کارهای اقتصادی این روزها به یکی از دغدغه های اصلی کشور بدل شده اما دراین بین نه قوانین کاملی برای کسب وکارهای فضای مجازی وجود دارد و نه حمایت قاطعی!
اما دراین بین ۲ وزیر دولت یازدهم (ربیعی و واعظی) طی یکسال گذشته به شدت از کسب و کارهای فضای مجازی حمایت کرده اند و درعین حال سیاه نمایی ها در خصوص تخلفات بسیار در این بخش را خلاف واقعیت دانسته اند.
این روزها نیز در پی گلایه تاکسی داران از ایجاد فضای مجازی برای سفارش تاکسی و حمل و نقل آسان صورت گرفته دولت یازدهم با حمایت قاطع از این کسب و کار مجازی سعی بر جا انداختن این فضا در کشور داشته اند. گویی یاران روحانی بخشی از اشتغالزایی در کشوررا برروی فضای مجازی سرمایه گذاری کرده اند!
به گفته وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی ، کار در فضای مجازی می تواند حجم اقتصاد کشور را بزرگتر کند، به گونه ای که امروز به نسبت جمعیت کشور می توانستیم ٤٠ میلیارد دلار جهت گیری داشته باشیم اما این رقم اکنون کمتر از ١٠ میلیارد دلار است.
براساس اظهارات علی ربیعی اشتغال در حوزه فناوری اطلاعات بسیار مهم است و این توان در میان دانش آموختگان کشور وجود دارد تا این بخش را در اقتصاد کشور توسعه دهند.
خوشبختانه بخش خصوصی در حوزه یاد شده از بخش دولتی پیشی گرفته است. امروز قدرت هم در اندازه اقتصاد هم در اشتغال و هم در قدرت ملی است.بنابراین باید قوانین به گونه ای طراحی شوند که پاسخگوی نیازهای این بخش باشند.
به اذعان وی، باید به سمت پنجره واحد حمایت از حوزه فضای مجازی گام برداریم.متاسفانه قوانین کشور با فعالیت در حوزه فناوری اطلاعات سازگاری ندارد در حالیکه باید قوانین را به نوعی طراحی کنیم که شفافیت و تسهیل در این حوزه فعال شود.
ربیعی معتقد است: ما بیشتر به این حوزه آسیب انگارانه نگاه کردیم در صورتی که این نگاه باید فرصت انگارانه باشد.
وی تصریح کرد :فعالیت در حوزه آی.تی نیاز به تحصیلات دانشگاهی هم ندارد حتی با کسب مهارت و آموزش می توان وارد این حوزه شد. این حوزه تنها سخت افزار یا نرم افزار نیست و بیشتر تولید محتوی است.بنابراین دانش آموختگان رشته های مختلف همچون جامعه شناسی، تاریخ و یا رشته های دیگر می توانند وارد این حوزه شوند.
به گفته ربیعی در گام نخست مجوزهای صنفی آنها باید به گونهای باشد که قدرت نظارت دولت را افزایش دهد و در گام بعدی فعالان این بخش نیاز به تشکل صنفی دارند که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید این مهم را پیگیری و به ایجاد تشکل صنفی کمک میکند تا گفت و گوی دولت با آنها سامان یابد.
حمایت قاطع واعطی از فعالان مجازی
از سویی دیگر، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقد است: تخلف های فضای مجازی ربطی به کسب و کار الکترونیک ندارد چراکه آمارها نشان میدهد تخلف در کسب و کارهای الکترونیک کمترین سهم را به خود اختصاص داده است.
به گفته واعظی بخش کسب و کارهای الکترونیک نسبت به سایر بخش ها از شفافیت بیشتری برخوردار است و فعالیت های آن به طور کامل روشن و شفاف است. مرجع رسیدگی به تخلف در این بخش نیز قوه قضائیه است اما با توجه به فعالیت قشر تحصیل کرده در این بخش میزان وقوع تخلف در آن کمتر است.
این عضو هیات دولت میزان اشتغال ایجاد شده در کسب و کارهای دیجیتال در سال گذشته را ۳۲ هزار شغل اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: امسال این میزان به یکصد هزار شغل افزایش یافته و در اهداف سال آینده به ۱۲۰ هزار شغل افزایش پیدا می کند.
حمایت قاطع دولت از فضای مجازی
درعین حال براساس اظهارات معاون پارلمانی رییس جمهوری نیز باید قوانین مزاحم برای راه اندازی فضای مجازی را بشناسیم و در جهت زدودن انها اقدام کنیم.
به گفته 'حجت الاسلام مجید انصاری ' هم اکنون معاونت حقوقی روی هشت موضوع کار می کند که تا اسفندماه فرصت داریم پیش نویس انها را تنظیم کنیم. این موضوع ها در حوزه های اقتصادی می باشند.
به اذعان وی، در حوزه فناوری اطلاعات باید مالکیت فکری دیده شود که در این زمینه لایحه ای در دو فصل به مجلس از سوی دولت تقدیم شده است .
با این حال، به نظر میرسد تلاش دولت یازدهم کوچ از فضای سنتی اقتصاد به سمت فضای مجازی و براین اساس در تلاش است تا فعالان فضای سنتی را بدین سمت سوق دهد.
اما اینکه تا چه اندازه می توان فعالان اقتصادی در فضای سنتی را به سمت فضای مدرن و مجازی اقتصاد سوق داد؛ مساله ای است که قطعا راهی دراز خواهد داشت، چراکه نگاه سنتی فعالان اقتصادی در برخی از صنف ها آنچنان محکم و پایداراست و بعید به نظر میرسد یاران روحانی بتوانند تغییر مسیری در این بخش داشته باشند!
اگر به فضای مجازی فرصت بدن می تونه درآمد بیشتری نصیب کشور بکنه اما فقط سنگ اندازی البته وقتی تمام مدیران ما قدیمی و سنتی هستند تعجبی هم نیست