تلاش برای بازگشت به عقب در صنعت پتروشیمی
پارسینه: بر اساس اظهارات مرضیه شاهدایی عربستان یک خطر جدی برای بازار پتروشیمی ایران است، این سخن مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و تاکیدش بر لزوم مقابله با دشمنی عربستان علیه پتروشیمی ایران بسیار قابل تامل است.
تحریریه پارسینه: بر اساس اظهارات مرضیه شاهدایی عربستان یک خطر جدی برای بازار پتروشیمی ایران است، این سخن مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و تاکیدش بر لزوم مقابله با دشمنی عربستان علیه پتروشیمی ایران بسیار قابل تامل است.
چراکه به نظر میرسد شاهدایی در تلاش است تا روند بازرگانی و قیمت های محصولات صنعت پتروشیمی ایران را تحت اقتدار دوباره دولت درآورد.
این استدلال را میتوان از گزارش این مدیر نفتی در مجلس متوجه شد.چراکه پس از خروج وی از بهارستان نمایندگان از ناتوانی خصوصی ها در جذب سرمایه گفتند در حالیکه بررسی عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی در چهارسال گذشته گویای عملکرد ضعیف این بخش دولتی است. در مدت مذکور این شرکت حاکمیتی تنها توانسته توافق نامه هایی به امضاء برساند که هیچیک قابلیت اجرائی تا کنون نداشته اند.
بهارستانیها در نشست اخیر خود با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به این نتیجه رسیده اند که خصوصی سازی در صنعت پتروشیمی اختیارات شرکت ملی صنایع پتروشیمی را کم کرده و این خطری جدی برای این صنعت محسوب میشود در حالیکه کارشناسان عقیده ای دیگر دارند.
به اذعان کارشناسان، خصوصی سازی در صنعت پتروشیمی با اشاره بر اصل ۴۴ قانون اساسی که نقش دولت را در صنایع کمرنگ میکند مفید واقع میشود اما در شرایطی که قوانین خصوصی سازی کمی دست خوش تغییر گردد.
در حال حاضر اگرچه مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی سعی بر افزایش قدرت خود دارند اما بازگشت به عقب در شرایط فعلی این صنعت ضربه مهلکی خواهد بود. مسالهای که به هیچ وجه مورد توجه قدرت طلبان نیست و همواره سعی بر ایجاد قدرت بیشتر در این صنعت هستند.
درحالیکه در حال حاضر مشکلات صنعت پتروشیمی فراتر از قدرت شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید مورد اهمیت قرار بگیرد. آنطور که بهارستانیها نیز در گزارش جلسه به مرضیه شاهدایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشمیی در مجلس به آن اشاره کرده اند شرکت ملی صنایع پتروشیمی نتوانسته طی سالهای گذشته حتی اندکی سرمایه خارجی را وارد این صنعت کند و تمام مذاکرات در حد تفاهم نامه باقیمانده است.
این امر نشان از این نکته دارد که بخش حاکمیتی صنعت پتروشیمی توان مذاکره ندارد و قدرت لازم در شرکت ملی صنایع پتروشیمی دیده نمیشود. این درحالی است که هلدینگ های خصوصی پتروشیمی طی سالهای گذشته بالاخص پس از تحریم ها، موفقیت های زیادی در جذب فاینانس داشته اند که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آن ناکام باقیمانده است.
بنابراین در چنین شرایطی این سوال مطرح میشود که تغییر نگاه بهارستانیها به سمت خطر کاهش قدرت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ناشی از گزارش ارائه شده از سوی شاهدایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی است و یا نمایندگان مجلس از پیش چنین نظری داشته اند که در صورت صحت احتمال دوم، این نگرانی ایجاد میشود که بهارستانیهایی که خود قانون گذار هستند و اصل ۴۴ قانون اساسی را بنا بر فرمایشات و تاکیدات مقام معظم رهبری مد نظر دارند چگونه از خطر کاهش قدرت شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان خطری جدی میگویند و درعین حال به مشکلات خصوصی سازی و رفع موانع نمی پردازند.
از سویی دیگر باید تاکید داشت رمز اصلی موفقیت عربستانی ها در پتروشیمی فقط یکپارچگی در صادرات نیست.
شرکت سابیک عربستان در تمام جنبه ها با اعمال مدیریت صحیح ، برنامه ریزی صحیح و ارزیابی و شناخت دقیق نیازهای بازار، گام به گام در حال رشد و توسعه است، سابیک بیشتر از آنکه به دنبال اعمال نظر بر شرکت های پتروشیمی عربستانی باشد به دنبال رفع مشکلات و حمایت از آنان است، اگر سعودی ها دغدغه ای بابت تامین خوراک مورد نیاز، تامین سرمایه برای اجرای طرح های جدید و مشارکت های بین المللی ندارند به این دلیل است که مدیران ارشد آنان در سابیک چنین مسائلی را رفع کرده و از آنان فقط انجام مسئولیت های خویش را می خواهند.
این در حالی است که در شرایط فعلی خصوصی های پتروشیمی در ایران هر روز از مشکلات روزافزون خود به دلیل نقص در قوانین میگویند که متاسفانه طی سالهای گذشته کمترین توجهی به حل انان نشده. دراین بین نتیجه جلسه مجلس با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و اظهارنظر اخیر شاهدایی در مورد عربستان نیز تیر خلاصی بر صنعت خسته خصوصی کشور بوده است. اگر بخواهیم نتیجه این اتفاق ها و اظهارات را در یک جمله مطرح کنیم باید به اظهارات سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اشاره کرد که در تشریح نتایج گزارش شاهدایی تاکید میکند"با توجه به کاهش قدرت مانور شرکت ملی صنایع پتروشیمی دورنمای مثبتی در این صنعت مشاهده نمی شود."
از خصوصی بازی نگویید ،که ملت حالش بهم میخورد؟ ثروت ملت را بنام خصوصی بازی بر باد دادید؟ نمونهٔ خصوصی بازی ،واگذاری پالایشگاه نفت کرمانشاه است ،که حدود صدساله،سرمایهٔ کشور بوده حتی در زمان جنگ هم با تمام توان مشغول پالایش بود؟ اما حالا آنرا میخواهند جمع کنند ،وزمین آنرا آپارتمان سازی نمایند ؟مانند ،شرکت نساجی ،که شد آپارتمان ،آنوقت مبگویند ،البسه وارد میشود ،؟ از کارخانهٔ قند بیستون ،تا شیر پاستوریزه ،وپنیر غرب ،وسیمان غرب ،نساجیها ،وحالا هم پالایشگاه ،خوب سرمایهٔ کشور کجا رفت؟،،،، با این خصوصی بازی ،فقط به قشر بیکاری افزودید؟ همهٔ روستاها را تخریب ،وهمهٔ زمینهای مرغوب اطراف شهر را به شهرک ، چرا ؟
یکی از مشکلات پتروشیمی خصولتی بودن است که این صنعت را به شترمرغ تبدیل کرده و نبود نیروی قوی و با انگیزه در این صنعت است که خصوصی سازی ناقص باعث این مشکل شده است و همچنین عربستان از پناسیلهای خارجی بخوبی استفاده میکند....