یارانهها تا پایان سال قطع میشود؟/ دولت بر سر دوراهی!
پارسینه: با توجه به کمبود بودجه دولت در زمینه پرداخت یارانهها به مردم و اجرایی نشدن شکل صحیح قانون هدفمندسازی یارانهها پیش بینی میشود که در آینده نه چندان دور این قانون نیز منسوخ شود.
تحریریه پارسینه: اوایل ماه جاری بود که رئیس بانک مرکزی اعلام کرد؛ در حال حاضر در زمینه پرداخت یارانهها سیاست دولت ادامه شرایط قبلی است و پرداخت یارانه ها ادامه دارد اما گمانه زنیها به سمتی سوق پیدا کرده است که کارشناسان اقتصادی احتمال میدهند که دولت در اینده توان پرداخت یارانههای نقدی را نخواهد داشت.
با توجه به کمبود بودجه دولت در زمینه پرداخت یارانهها به مردم و اجرایی نشدن شکل صحیح قانون هدفمندسازی یارانهها پیش بینی میشود که در آینده نه چندان دور این قانون نیز منسوخ شود. اخیرا رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به محل منابع پرداخت یارانههای نقدی از سوی دولت تا پایان سال ۹۶ هشدار داد.
محمدرضا پورابراهیمی در انتقاد به تخلف دولت در پرداخت یارانههای نقدی گفته است: طبق قانون هدفمندی یارانهها دولت میبایست از محل مابهالتفاوت افزایش قیمت حاملهای انرژی نسبت به پرداخت نقدی یارانهها اقدام کند که متأسفانه این کار صورت نگرفته و دولت در این زمینه تخلف کرده است.
به گفته کارشناسان دولت در سال ۹۶ یارانههای نقدی را از محل بودجه عمومی پرداخت کرده که این تخلف محرز است و باید پاسخگو باشد. تخلف دیگر دولت در پرداخت یارانههای نقدی این بود که در سال ۹۶، یازده هزار میلیارد تومان از محل بودجه عمومی کشور برای پرداخت یارانههای نقدی خرج کرده که این رقم میبایست تا پایان سال پرداخت میشد.
قانون هدفمندسازی یارانهها که در دولت احمدینژاد کلید خورد، این قانون از نمونه دستورکارهایی به شمار میرود که در صورت اجرای صحیح و قاعدهمندی آن، بسیاری از معضلات و چالشهای اقتصادی کشور مرتفع میشد، اما به دلیل بیتدبیریها، کج سلیقگیها و ناپختگی در امر اجرا، این طرح سازنده به چالش و مصیبتی بزرگ در اقتصاد کشور تبدیل شد.
آنچنان که آمار و شواهد نشان می دهد، بخش قابل توجهی از بودجه کشور(۴۰ هزار میلیارد تومان)صرف پرداخت یارانه به عموم مردم می شود. بر اساس آنچه که در قانون بودجه امسال مقرر شده، ۳۳ هزار و۵۰۰ میلیارد تومان یارانه باید به مردم پرداخت شود که با احتساب پرداخت ۴۵ هزار و۵۰۰ تومان به هر نفر، قریب به ۶۱ میلیون نفر میتوانند از این مبلغ برخوردار شوند.
گفتنی است که تاکنون ۳ میلیون نفر از کل جمعیت یارانه بگیرها حذف شده اند و این درحالیست که بر اساس قانون باید ۱۶ میلیون نفر در قالب جمعیت حذف شده، از لیست پرداخت یارانه خارج میشدند. با این حال، به نظر میرسد که دولت دیگر توان پرداخت یارانههای نقدی را ندارد.
به طوریکه اخیرا یکی از نهادها پیشنهاد برعهده گرفتن این مسئولیت را داده است. پنجم شهریور ماه بود که پرویز فتاح در گفتگویی تاکید داشت که من مطمئنم که این دولت راضی به پرداخت یارانه ۷۵ میلیون نفر نبود، ولی مجبور به انجام آن شد و الان هم نمیتواند قطع کند. الان که هیچکس در دولت موافق پخش یارانه نیست چرا پرداخت آن را قطع نمیکنند؟
فتاح حتی به صراحت اعلام کرد که یارانه را قطع کنید، کمیته امداد متولی میشود!
حال از یک سو بار مالی فراوان و اختصاص بودجه بالا برای یارانههای نقدی و از سوی دیگر چالش دولت پس از قطع یارانهها این جرات را به دولت نداده است که در جهت بستن پرونده یارانههای نقدی اقدام کند. زیرا قطع یارانهها به احتمال زیاد بحران سیاسی- اجتماعی را بر فضای کشور حکم فرما خواهد کرد.
حالا این مسئله دولت دوازدهم را بر سردوراهی قطع یا ادامه دادن این راه قرار داده است. با این وجود، مشخص نیست که دولت تا پایان سال از محل کدام منابع بودجه لازم برای پرداخت یارانههای نقدی را تأمین خواهد کرد؟ و آیا میتواند همچون روال گذشته به پرداخت یارانهها تن دهد یا خیر؟
خط فقر 35 میلیون ریال در ماه را بدهید همه چیز راقطع کنید