خوشبینی دولت در تدوین بودجه ۹۸ زیاده؟
پارسینه: کارشناس اقتصادی گفت: دولت در تدوین بودجه سال ۹۸ خوش بینانه برخورد کرده است.
کرم سینا با بیان اینکه درآمدهای نفتی امسال نسبت به سال گذشته نصف شد، اظهارکرد: لایحه پیشنهادی بودجه دولت برای فروش روزانه یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت با قیمت ۵۴ دلار است که مجموع آن در روز ۸۰ میلیون دلار درآمد خواهد بود و مجموع آن در طول سال ۳۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: برآورد درآمد نفتی به لحاظ ریالی حدود ۱۴۲ هزار میلیارد تومان بوده و اگر به ازای ۵۰۰۰ تومان هر یک دلار محاسبه شود، سال ۹۷ این رقم ۱۰۱ میلیارد تومان برآورد میشود که یعنی حدود ۴۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته را نشان میدهد.
این عضو انجمن بازرگانی ایران تصریح کرد: در حال حاضر تصمیم اوپک در جهت کاهش تولید نفت یا به عبارت دیگر افزایش تولید نفت توسط دولت آمریکا و ورود دولت روسیه به بازار جدید باعث شده تا طبیعتا دولت نتواند آن درآمدهایی که در رابطه با قیمت نفت یا فروش آن پیش بینی کرده، تحقق بخشد.
ساز و کاری مناسب برای اخذ مالیات وجود ندارد
سینا، دومین درآمد دولت پس از نفت را درآمدهای مالیاتی دانست و گفت: با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۸۰ و افزایش عنوانهای مالیاتی جدید، درآمدها و شفافیت مالیاتی به واسطه اجرای قانون مالیاتها افزایش یافته با این وجود در کشور ما هنوز ساز و کاری مناسب برای اخذ مالیات وجود ندارد.
وی ادامه داد: کشور دچار یک رکود تورمی است و این رکود به دولت اجازه نمیدهد تا بتواند به راحتی درآمد مالیاتی خود را در سال ۹۸ افزایش دهد؛ اگر بنا بر این باشد که دولت با راهکارهای جدید، درآمد مالیاتی کشور را افزایش دهد، به رکود درآمدی کشور دامن میزند.
عضو انجمن بازرگانی ایران با بیان اینکه فضای کسب وکار مهیا نیست و درآمدهای افراد از کسب و کار کوچک تا صنایع و تمام بنگاههای تولیدی بالا نیست، افزود: فشار مالیاتی منجر به تعطیلی بنگاهها شده که همین امر یک رکود تورمی شدید در کشور ایجاد خواهد کرد.
دولت میتواند با معافیتهای مالیاتی و افزایش گستره بخشهای مالیاتی از رکود تورمی جلوگیری کند
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: دولت میتواند با معافیتهای مالیاتی و افزایش گستره بخشهای مالیاتی از رکود تورمی جلوگیری کند تا اینکه بخواهد نرخ مالیات را افزایش دهد.
افزایش حقوق کارکنان بدون افزایش درامدهای مالیاتی و نفتی تورم ایجاد خواهد کرد
وی خاطرنشان کرد: دولت با اعلام افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارکنان یک نوع افزایش نقدینی به جامعه داشت و اگر همزمان درآمدهای نفتی و مالیاتی افزایش پیدا نکند، در جامعه تورم ایجاد خواهد کرد، مانند اینکه دولت از یک سمت جیب افراد برداشته و به سمت دیگر جیب افراد واریز کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه فنی و حرفهای کشور تاکید کرد: در بحث بودجه ۹۸ بخش عمرانی، دولت نسبت به سال ۹۷ هیچ گونه تغییری ایجاد نکرد، به طور مثال بودجه عمرانی ۹۷ همان مقدار پیشنهادی بودجه عمرانی در سال جدید است که جای سوال دارد؛ برای تحقق پیدا کردن درآمدها و پرداختهای عمرانی چه اقداماتی در نظر گرفته میشود؟
*در بودجه جدید پرداخت یارانه طبق روال گذشته ادامه دارد
او تصریح کرد: در تصویب بودجه سال جدید پرداخت یارانهای مردم طبق روال گذشته ادامه دارد یعنی دولت در سال ۱۴۲ میلیارد تومان به خانوارها یارانههای نقدی پرداخت میکند و در سال ۹۸ با توجه به کاهش فروش نفت، تحریمهای نفتی، تهدیدات دولت آمریکا چگونه میتواند این یارانهها را پرداخت کند.
کارشناس اقتصادی عنوان کرده، دولت برای سال ۹۸ بودجهای کاملا عادی و طبق روال گذشته نوشته در صورتی که تغییری با توجه به مشکلات اقتصادی و تحریمها در لایحه بودجه سال جدید نیست.
سینا اظهار کرد: دولت بهتر است در رابطه با جلوگیری از فرار مالیاتی برنامههایی را در پیش گرفته و گسترههای فعالیتهای مالیاتی را افزایش دهد به عبارتی نرخ را افزایش نداده و به جای آن از آسیبهای مالیاتی جلوگیری کند. دولت میتواند با اصلاح یارانههای پنهان انرژی که سالانه حدود ۶۰ میلیارد دلار معادل دو برابر کل بودجه دولت میشود، آن را واقعی کرده و با این اتفاق ۶۰ میلیارد دلار یارانه پنهان به بودجه برگردانده شود.
حدود ۱۴ هزار میلیارد دلار کالاهای اساسی به طبقات پایین دست میرسد؟
وی با بیان اینکه اصلاح نرخ ارز از دیگر موضوعاتی است که دولت میتواند با طرح لایحه بودجه بر روی آن کار کند، افزود: دولت با تزریق ارز در جهت حمایت از قشر آسیب پذیر یعنی ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومانی نه تنها قیمتها را نشکسته بلکه یک رانت اقتصادی را در کشور به وجود میآورد. در بودجه سال جدید نیز حدود ۱۴ هزار میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی در نظر گرفته شد و این کمک عموما به طبقات پایین و آسیب دیده نمیرسد بنابراین به اقتصاد کشور کمک نکرده و باعث ایجاد رانتهای اقتصادی همانند سال گذشته خواهد شد.
وی افزود: دولت میتواند با ثابت کردن نرخ ارز بر روی ۸۰۰۰ تومان از چند نرخی شدن، فساد مالی و اداری و رانتهای اقتصادی که بزرگترین کمک به بودجه کشور خواهد بود، جلوگیری کند.
این کارشناس اقتصادی، مازندران را از لحاظ منابع طبیعی، دریا، جنگل و زمینها زراعی بسیار غنی دانسته و خاطرنشان کرد: استفاده از نخبگان و شایستگان در امر مدیریت نخستین چیزی است که میتواند به فردی که در مسند این استان قرار میگیرد، کمک کرده تا از داراییهای مازندران بهینه استفاده کند. با استفاده از از اندیشه نیروی انسانی کارآمد در بخش صنعتی و کشاورزی میتوان یک توسعه صنعتی وابسته به کشاورزی را شکل داده و با بیکاری مقابله و صنایع تبدیلی را در سطح استان افزایش داد.
ارسال نظر