گوناگون

وای از آن روز که بگند نمک!

وای از آن روز که بگند نمک!

پارسینه: بیش از 35 درصد نمک‌های موجود در بازار که در بسته بندی‌های شکیل عرضه می‌شوند، تقلبی، غیر استاندارد و بدون مجوز بهداشتی هستند.

عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران گفت: بیش از 35 درصد نمک‌های موجود در بازار که در بسته بندی‌های شکیل عرضه می‌شوند، تقلبی، غیر استاندارد و بدون مجوز بهداشتی هستند.

به گزارش ایسنا، محمد علوی‌فرد با بیان این‌که نمک‌های کوبشی در قدیم در بازار ایران وجود داشته است که مقدار زیادی ناخالصی از جمله سدیم، فلز سنگین و میکروب‌های غیر قابل کشته شدن در آن‌ها وجود دارد، اظهار کرد: این مساله می‌تواند صدمات زیادی را به سلامت مردم وارد کند.

وی ادامه داد:‌ از 10 سال پیش که صنعت تصفیه نمک در ایران شکل گرفت شش کارخانه دارای تکنولوژی به منظور تولید نمک تصفیه در ایران ایجاد شد و از آن زمان تاکنون با تلاش‌های انجام شده میزان نمک‌های کوبشی غیر استاندارد کاهش پیدا کرده اما هنوز نیز بیش از 35 درصد بازار را در اختیار دارند.

نمک تصفیه شده در ایران فراتر از استاندارد

این عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران با بیان این‌که نمک‌ تصفیه باید خلوص 99.2 را داشته باشد، گفت:‌ نمک‌های تصفیه موجود در ایران خلوص بالاتر از استاندارد نیز دارند که این میزان حدود 99.5 درصد است.

علوی‌فرد با بیان این‌که حدود 60 درصد نمک‌های موجود در بازار استاندارد کافی را دارند، اظهار کرد: نمک‌های تقلبی علاوه بر این که ناخالص زیادی با خود دارند، ید غیر قابل کنترلی نیز در آن ها موجود است.

وی ادامه داد: اگر ید خارج از استاندارد وارد بدن شود می‌تواند حتی فرد را تا حد مرگ نیز بکشاند.

این عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران با بیان این‌که نمک‌های تقلبی در بسته‌های بسیار شکیل در بازار عرضه می‌شوند، گفت: برخی از این نمک‌ها نیز مخلوط نمک تصفیه با نمک کوبشی است اما باز هم خطراتی را به همراه دارد.

علوی فرد با اشاره به کارهای انجام شده در راستای از بین بردن واحدهای زیرزمینی اظهار کرد: از زمانی که واحدهای تصفیه نمک ایجاد شده است برخی از قوانین استاندارد نیز اصلاح شد و در پی آن بخشی از نامه‌های مرتبط با وزارت بهداشت در راستای تولید و توزیع نمک تصفیه شده صادر شد که همین مساله باعث شد میزان نمک‌های کوبشی در بازار کاهش پیدا کند.

صنایع غذایی استاندارد نمک استاندارد استفاده می‌کنند
وی ادامه داد: تا زمانی که آگاهی مردم در این زمینه افزایش پیدا نکند این مشکل همچنان ادامه خواهد داشت.

این عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران با بیان این‌که صنایع غذایی استاندارد از نمک تصفیه استاندارد استفاده می‌کنند، گفت: هیچ گونه نگرانی در خصوص نمک مصرفی در مواد غذایی استاندارد در بازار وجود ندارد.

قیمت نمک تصفیه هزار تومان هم نیست

علوی‌فرد قیمت مصوب نمک تصفیه را 850 تومان در وزن یک کیلوگرمی عنوان و اظهار کرد:‌ اگر نمکی با قیمت پایین‌تر از این میزان در بازار عرضه شود مبنی بر غیر استاندارد بودن آن نیست. چرا که واحدهای زیرزمینی اختلاف قیمت بین در کارخانه و توزیع در بازار را به عنوان یک سود وارد جیب خود می کنند و این مساله هیچ ارتباطی با استاندارد بودن یا غیر استاندارد بودن نمک ندارد.

وی ادامه داد:‌ با توجه به این که قیمت نمک تصفیه شده در سبد تنظیم خانوار تاثیر آنچنانی ندارد و خرده فروشان نیز از این محصول سود چندانی نمی برند بهترین روش این است که با روش‌های بخشنامه‌ای خرده فروشان را مجاب به فروش نمک‌های استاندارد کنیم.

چگونه نمک تصفیه را تشخیص دهیم؟

این عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه، راه تشخیص نمک تصفیه شده از نمک غیر تصفیه را ریختن کمی آب داخل نمک در یک لیوان عنوان و اظهار کرد: اگر ناخالصی هایی بالای آن آمد می توان گفت که این نمک استاندارد کافی را ندارد اما باز هم نمی توان این روش را به طور یقین روش مناسبی عنوان کرد.

وی ادامه داد: پروانه بهداشتی و آدرس تولیدکننده می تواند یکی دیگر از راه های تشخیص نمک تصفیه شده باشد اما از آنجاکه پروانه بهداشتی را می توانند جعل کنند، آدرس تولیدکننده می تواند روش مناسبی برای تشخیص نمک تصفیه شده باشد.

مصرف نمک ایرانی ها بیش از 2 برابر استاندارد است
علوی فرد با بیان این‌که میزان سرانه مصرف کشور براساس استاندارد باید 375 هزار تن در سال باشد، گفت: در حال حاضر سرانه مصرف نمک 900 هزار تن در سال است؛ این مساله به این معناست که ایران دو برابر آنچه که باید نمک مصرف کند مصرف نمک دارد.

این عضو انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران تولید نمک تصفیه شده را 300 هزار تن در سال عنوان و اظهار کرد:‌ در این زمینه صادرات نیز صورت می گیرد اما میزان مشخصی از صادرات در دست نیست.

وی تعداد اعضای انجمن صنفی تولیدکنندگان نمک تصفیه ایران را 15 شرکت عنوان کرد.

ارسال نظر

  • سامان میرزائی

    1. عرضه نمک‌های تقلبی بدون ید با عنوان «نمک دریا» موجب بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد.
    2. نمک‌های غیراستاندارد توسط افراد سودجو و بی‌وجدان به‌صورت زیرپله‌ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می‌شود، به‌طور مثال افرادی با بیل نمک‌های دریاچه خشک شده ارومیه را در گونی ریخته و به نام نمک دریا می‌فروشند.
    3.نمک دریا مورد تأیید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمک‌ها در آزمایشگاه مشخص کرده که ید ندارد، ناخالصی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند.
    4. تبلیغات گسترده استفاده از نمک‌های تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می‌کند.
    شیوع گواتر در کشور هر ۵‌سال یک‌بار بررسی می‌شود. درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع یک کشور عاری از گواتر است و در منطقه به‌عنوان نمونه معرفی شده است.
    5.ایران جزو ۴۵کشور پیشرفته عاری از بیماری گواتر است.
    کشورهای منطقه، ایران را به‌عنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره‌های آموزشی نیز به ایران سفر کرده و برنامه‌های پیشگیری ایران را الگوبرداری می‌کنند. خانواده‌ها باید حساس شوند که نمک یددار تصفیه‌شده مصرف کرده و آن را در ظرف‌های در بسته نگهداری کنند؛ لازم است مادران باردار پس از زایمان، نوزادان خود را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند.
    6.منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست زیرا اکنون ۳برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف می‌شود و کشور با بیماری‌های قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبه‌رو است. با تأکید بر این‌که مردم باید نمک به مقدار کم اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند، یادآور شد: نیاز بدن به ید، کمتر از یک قاشق چایخوری در کل عمر است.
    7.آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و بنابراین مردم نیز در معرض ابتلا به کمبود ید قرار دارند. باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار را انجام ندهیم با عوارض متعددی از جمله گواتر مواجه خواهیم شد. گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال ایجاد کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد.
    8.هیپوتیرویید (کم‌کاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است. این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بی‌حالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه‌وزن و عدم تحمل سرما همراه است. او با اشاره به این‌که کمبود ید در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به کرتینیسم (عقب‌ماندگی ذهنی و جسمی) نوزاد می‌شود گفت: کمبود ید در مادران باردار موجب کاهش ۵.۱۳ امتیاز بهره هوشی کودک شده و در صورت کنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه کشور به خطر می‌افتد. کمبود ید همچنین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به‌دلیل کاهش مقاومت بدن، احتمال ابتلا به بیماری و مرگ‌ومیر کودکان بیشتر می‌شود.
    سامان میرزائی بوشهر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار