گوناگون

سایه سنگین رکود بر بازار مسکن

سایه سنگین رکود بر بازار مسکن

فعالان صنفی از وضعیت نامناسب بازار مسکن خبر می‌دهند. به گفته آنان در ماه‌های گذشته تکان قیمتی خاصی در بازار مسکن نداشتیم، اما بنا به طبیعت ایام پایانی سال، تردد در بنگاه‌های املاک افزایش یافته است اما خبری از رونق معاملات نیست.

به گزارش پارسینه به نقل از اطلاعات، مشاهدات حاکی است که هرچند افراد زیادی هستند که قصد فروش واحدهای مسکونی خود را دارند، اما افزایش قیمتی که در گذشته شاهد بودیم سبب شده تا دیگر توانی برای خرید وجود نداشته باشد و شاهد رکود باشیم.

به گفته کارشناسان، وقتی در سال‌های گذشته تسهیلات مسکن به ۵۵۰ میلیون تومان افزایش یافت، رقم قابل توجهی بود و بازار مسکن از آن استقبال کرد. اما آن طور که این روزها عنوان می‌شود چنانچه این وام حتی به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یابد، مطابق با قیمت‌های فعلی متوسط ۸۰ تا ۹۰ میلیون تومانی هر متر مربع خانه در تهران، کمتر از هشت متر مربع را پوشش می‌دهد.

همچنین، اینکه این تسهیلات با چه قیمت تمام شده‌ای به دست مردم می‌رسد نیز بسیار مهم است. باید دید روشی که بانک‌ها در پیش گرفته‌اند، ضامن ها، قیمت برگه‌های تسه ودیگر شرایط به چه صورت خواهد بودوآیا این شرایط به گونه ای است که توجه مردم را به خود جلب کند.

در کنار این، ناپایداری شرایط سیاسی به نااطمینانی خریداران مسکن از آینده قیمت ها تحت تاثیر این عامل دامن زده وتردید و دودلی از ورود به بازار را افزایش داده است.البته نوع رفتار دولت وبانکها درافزایش فروش شمش وسکه طلا وجلب سرمایه‌های مردم به این بازار در شب عید هم در بی میلی مردم به بازارمسکن بی تاثیر نیست؛چراکه طبیعتا دارایی‌هایی مانند شمش،سکه طلا یا ارز چون منقول محسوب می‌شوند و نقدشوندگی بالایی هم دارند از حبس پول برروی اموال غیرمنقول چون مسکن که با ریسک نقد شوندگی آنی مواهند، منطقی تربه نظر می‌رسند.

به علاوه، کاهش ساخت مسکن درتهران هم نشان از وجود رکود دراین بخش وبی علاقگی سرمایه گذاران به ورود پول به آن است.

برپایه آمارهای مرکز آمار ایران در بهار ۱۴۰۳،  تعداد یک‌هزار و ۶۴۲ پروانه‌ احداث ساختمان توسط شهرداری‌ تهران صادر شده است که نسبت به فصل گذشته ۱/۲۲ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۲/۱۸ درصد افزایش داشته است.

براین اساس،  مجموع مساحت زیربنا در پروانه‌های احداث ساختمان‌ صادر شده از سوی شهرداری‌ تهران در بهار ۱۴۰۳ بیش از ۲۰۶۱ هزار مترمربع بوده است که نسبت به فصل گذشته ۲/۲۶ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۲/۲۳ درصد افزایش داشته است. متوسط مساحت زیربنای این دسته از پروانه‌ها در دوره‌ مورد بررسی یک‌هزار و ۲۵۵ مترمربع بوده است.

در این زمینه، داود بیگی‌نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفت‌وگو با ایرنا اظهار می‌کند: این روزها برخلاف گذشته، مسکن دیگر از جذابیت لازم برای سرمایه‌گذاری برخوردار نیست؛ هر چند همواره قیمت‌ها در این بازار رو به صعود بوده است.

وی بیان‌ می‌کند: در ماه‌های گذشته تکان قیمتی خاصی در بازار مسکن نداشتیم، اما بنا به طبیعت ایام پایانی سال، تردد در بنگاه‌های املاک افزایش یافته است.

بیگی‌نژاد یادآور می‌شود: همواره در ایام پایانی سال، افزایش رفت و آمد به بنگاه‌ها مسبوق به سابقه است و این روزها نیز شاهد آن هستیم.

وی ادامه می‌دهد:‌ شب عید امسال (دی و بهمن‌ماه) برای فعالان بازار مسکن از تحرک لازم برخوردار نبود و آن جامعه‌ای که می‌توانست مسکن بخرد یا به افزایش متراژ اقدام کند، نتوانست تحرک خوبی داشته باشد.

نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران می‌افزاید: فعالان اتحادیه‌های صنف مشاوران املاک در این دو ماه، شب عید متفاوت از سال‌های گذشته تجربه کردند و هرچند مراجعات مردمی به بنگاه‌ها افزایش داشته است، اما تعداد قراردادهای به ثبت رسیده فاصله زیادی با سال‌های قبل داشته است.

وی خاطرنشان‌ می‌کند: آمارهای رسمی بانک مرکزی، مبین وضعیت قیمت‌ها و میزان خرید و فروش تا پایان مرداد ماه است و متاسفانه از آن زمان تاکنون آمار دیگری منتشر نشده است که بتوان به آنها تکیه کرد.اگر روال به همین گونه باشد و منابع آماری خوبی نداشته باشیم، به بروز خسارت می‌انجامد.

بیگی‌نژاد تصریح می‌کند: با توجه به عدم دسترسی به سامانه‌ها، بررسی‌های این اتحادیه در محور آزادی (به‌عبارتی شرق تا غرب تهران) متوسط قیمت هر متر مربع واحد نوساز را بین ۸۸ تا ۹۰ میلیون تومان نشان می‌دهد.

وی اظهار می‌کند: با این حال شاخص اصلی «تعداد قراردادها» است که اصلا هیچ تطابقی با سال‌های قبل ندارد.

این مقام صنفی می‌افزاید: هرچند افراد زیادی هستند که قصد فروش واحدهای مسکونی خود را دارند، اما افزایش قیمتی که در گذشته شاهد بودیم سبب شده تا دیگر توانی برای خرید وجود نداشته باشد و شاهد رکود باشیم.

وی می‌گوید: اکنون شاهدیم ورود سرمایه به بخش مسکن کاهش یافته است که البته با توجه به التهابات بازارهای موازی طلا و ارز طبیعی است؛ به‌عبارتی افراد ابتدا سرمایه‌های خود را در آن بازارها می‌برند و پس از ایجاد سکون نسبی، به سمت تهیه مسکن سوق می‌یابد.

بیگی‌نژاد خاطرنشان می‌کند: شرایطی که امروز به این شکل در آن به سر می‌بریم، در گذشته مسبوق به سابقه نبوده است و به همین دلیل نمی‌توان گفت در اندک زمان باقی مانده تا پایان سال و پس از عید بازار مسکن چه شرایطی را تجربه خواهد کرد.

وی در عین حال می‌گوید: امروز شاهدیم شهرداری از ۲ ماه پیش از عید اقدام به افزایش نرخ فیش خدمات مختلف خود کرده است، همچنین بازار نهاده‌های ساختمانی دستخوش تحولات است که می‌تواند بر قیمت‌ها موثر باشد، با این حال تقاضای چندانی نه در بازار خرید و نه در بازار ساخت مسکن شاهد نیستیم.

نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به افت آمار پروانه‌های ساختمانی صادره از سوی شهرداری، می‌افزاید: صدور پروانه‌ها حاصل طرح‌ تفصیلی است و در حالی که شاهدیم عمده نیازها در داخل شهر و بافت‌های فرسوده برای واحدهای ۵۰ تا ۶۰ متر مربعی است، اما متوسط متراژ با تکیه بر طرح تفصیلی ۱۰۰ متر مربع است که با توانایی افراد جامعه تطابقی ندارد.

وی همچنین تاکید می‌کند: برای رونق مجدد خرید و فروش مسکن، باید تسهیلات بانکی در اندازه‌ای در نظر گرفته شود که توان خرید افراد را بالا ببرد.

وی ادامه می‌دهد: یکی از نیازهای اساسی کشور، تهیه و تدوین سند چشم‌انداز بلندمدت صنعت ساختمان است تا سیاست‌های کلی بخش مسکن مطابق آن پیگیری و دنبال شود.

بیگی‌نژاد می‌افزاید: مجموعه اتفاقاتی که در صنعت ساختمان کشور حادث می‌شود، باید تولید بیشتر و متعادل کردن بازار مسکن را به دنبال داشته باشد.

وی تصریح می‌کند: طولانی بودن نتیجه بخشی تولید مسکن در کشور سبب می‌شود تا بازار دچار تلاطم شود و در سال‌های گذشته نیز شاهدیم با وجود نیاز جامعه به مسکن، اما تولید مسکن همچنان دچار مشکلاتی است.

این مقام صنفی معتقد است که سند یاد شده باید بین‌نسلی بوده و با توجه به نظرات کارشناسان مختلف به‌ویژه جامعه‌شناسان، به اقتضای نسل‌ها اقدام به ساخت و تولید مسکن کنیم.

وی می‌گوید: امروز شاهد افول متولدین دهه‌های ۵۰ و ۶۰ در مقوله مولدسازی اقتصادی و پیری تدریجی جمعیت هستیم. در این زمینه باید به سمت و سویی برویم تا احداث ساختمان‌ها بر مبنای آسایش و راحتی افراد مد نظر باشد.

بیگی‌نژاد معتقد است وقتی سند چشم‌انداز ساختمان را داشته باشیم و با نیازهای جامعه آشنا باشیم و بدانیم در کدام منطقه یا استان زاد و ولد بیشتر یا کمتر بوده، افراد به چه متراژ و ابعادی از ساختمان علاقه نشان می‌دهندو در کدام مناطق جمعیت جوان کشورمان بیشتر حضور دارند، نگرشی عمیق در موضوع مسکن پیدا خواهیم کرد.

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار